Πρόεδρος της ΠΟΛ: Ανησυχία για τις μεταθέσεις - οργανικές θέσεις και τον νέο εργασιακό νόμο (VIDEO) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.5.21

Πρόεδρος της ΠΟΛ: Ανησυχία για τις μεταθέσεις - οργανικές θέσεις και τον νέο εργασιακό νόμο (VIDEO)



Σας παραθέτουμε την ανακοίνωση της ΠΟΛ σχετικά...

Το Σάββατο 29 Μάη έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Κεντρικής Ελλάδας (Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών).


Από πλευράς ΚΚΕ στη συνάντηση συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Λαμπρούλης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Ενώ από την ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Κώστας Κυράνης (Πρόεδρος ΠΟΛ), ο Γενικός Γραμματέας Λουκάς Βούτσης, ο Αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Σουλίνας, το μέλος του ΔΣ Νέστορας Κοντογιάννης.


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Βόλο και τηρήθηκαν όλα τα μέτρα κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού.


Έντονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών και της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας στάθηκε ιδιαίτερα στους λόγους, που έκαναν εκατοντάδες στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ μέσα από τις Ενώσεις τους, να πάρουν την πρωτοβουλία να ιδρύσουν τη νέα Ομοσπονδία τον Οκτώβρη του 2020.


Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας ανέδειξαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και στην περιοχή τους (Μαγνησία – Βόρειες Σποράδες, Λάρισα) και ζητούν επείγουσα λύση. Τέτοια ζητήματα είναι η υποστελέχωση και η μείωση των οργανικών θέσεων των υπηρεσιών, η παραβίαση του ωραρίου καθώς και η συγκέντρωση χρωστούμενων ρεπό κι αδειών.


Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της περιοχής είναι το γεγονός ότι φαίνονται, με βάση την οργανική σύνθεση, να είναι σχεδόν πλήρεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η οργανική σύνθεση μειώθηκε με τον Καλλικράτη στο Λιμενικό (2014) και σήμερα δεν καλύπτουν βασικές ανάγκες των ευθυνών των υπηρεσιών. Σαν αποτέλεσμα οι υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, τα ρεπό και οι άδειες που δεν μπορεί να κάνει χρήση το προσωπικό, αυξάνονται συνεχώς. Στην Αλόννησο, για παράδειγμα, το προσωπικό δεν φτάνει σε καμία περίπτωση ούτε για την αστυνόμευση του θαλάσσιου πάρκου, ούτε για τις τουριστικές ανάγκες του καλοκαιριού. Αντίστοιχα οι ακτές του Ανατολικού Πηλίου δεν έχουν πια λιμενικό τμήμα. Η περιοχή αυτή, που μάλιστα είναι στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, αστυνομεύεται από το Λιμεναρχείο του Βόλου… 45 με 60 μίλια απόσταση!


Όλοι οι συνομιλητές στάθηκαν ιδιαίτερα στα προβλήματα που προκύπτουν για τους λιμενικούς από το απαράδεκτο νέο Προεδρικό Διάταγμα για τις Μεταθέσεις των λιμενικών.


Πρόεδρος της ΠΟΛ: “Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας θα πλήξει και τους λιμενικούς”

Οι εκπρόσωποι των λιμενικών τόνισαν ιδιαίτερα τη διαφωνία τους με το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή το Υπουργείο Εργασίας. Είναι σαφές ότι κάθε αντεργατικό μέτρο που νομοθετείται αργά ή γρήγορα φτάνει και στους δημοσίους υπαλλήλους και τα σώματα ασφαλείας. Οι λιμενικοί έχουν εμπειρία από τα αντιλαϊκά μέτρα της τελευταίας δεκαετίας, που αρχικά έπλητταν μια μερίδα των εργαζομένων και στη συνέχεια δεν εξαιρούσαν κανέναν. Οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ και δικαιώματα των λιμενικών τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν ξεχαστεί.


ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή πολιτική πλήττει και τους λιμενικούς

Από την πλευρά της η αντιπροσωπία του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες υπηρετούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίες βέβαια καθορίζονται από την αντιλαϊκή πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Αυτές είτε πετσόκοψαν το εισόδημα των λιμενικών, είτε το διατήρησαν στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Αύξησαν ταυτόχρονα τη φορολογία, τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, την πρόσβαση σε πολιτιστικές – αθλητικές δραστηριότητες για τους λιμενικούς και τις οικογένειές τους.


ΚΚΕ: Αντεργατικοί νόμοι και κρατική καταστολή πάνε μαζί

Τόνισαν ιδιαίτερα την επίθεση που δέχεται ο λαός από το αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή. Την ίδια στιγμή οι λιμενικοί όπως και τα άλλα Σώματα Ασφαλείας αξιοποιούνται ως θεματοφύλακες της αντιλαϊκής πολιτικής, ενισχύοντας τον κατασταλτικό τους ρόλο. Αντιλαϊκά μέτρα και καταστολή πάνε πάντα μαζί.


Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ τόνισαν ότι αυτά τα μέτρα θα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο και στους λιμενικούς και τις οικογένειές τους όπως και στη συνδικαλιστική τους δράση. Κανένας δεν θα εξαιρεθεί από την πρόθεση όλων των Κυβερνήσεων να φορτώσουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης ξανά στο λαό.


Οι λιμενικοί μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα χρειάζεται να παλέψουν μαζί με το λαό ενάντια στο νόμο «έκτρωμα» του Υπουργείου Εργασίας και ταυτόχρονα απέναντι σε κάθε μορφή ενίσχυσης του κατασταλτικού τους ρόλου. Οι λιμενικοί δεν πρέπει να βρεθούν απέναντι στο λαό.


Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος

Η αντιπροσωπεία της Ένωσης ευχαρίστησε για τη στήριξη και βοήθεια που παρέχει το ΚΚΕ, με την ανάδειξη των αιτημάτων τους τα οποία προωθεί με ερωτήσεις στη Βουλή. Αναφορά έγινε από τα μέλη του ΔΣ και στο γεγονός ότι το ΚΚΕ στηρίζει το συνδικαλισμό στο Λιμενικό Σώμα.


Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ δεσμεύτηκαν να αξιοποιήσουν ότι μέσα διαθέτουν για να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης. Θα συνεχίσουν να διεκδικούν λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και οι οικογένειές τους.


Δηλώσεις μετά τη συνάντηση

Δήλωση αμέσως μετά τη συνάντηση έκανε ο Πρόεδρος της ΈΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδας Κώστας Κυράνης (και Πρόεδρος της ΠΟΛ):


Δήλωση μετά τη συνάντηση έκανε ο Γιώργος Λαμπρούλης, Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ: