Σε επιφυλακή οι αρχές για την «Όμικρον» – Σκέψεις για ρεβεγιόν με rapid test για όλους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.12.21

Σε επιφυλακή οι αρχές για την «Όμικρον» – Σκέψεις για ρεβεγιόν με rapid test για όλους


  Σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία εντοπίζονται τα 26 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον. Τα περισσότερα δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρα με μεγάλη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης, γεγονός που δείχνει τη διασπορά και προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιβράδυνση εξάπλωσής της στη χώρα.

Ήδη ο υπουργός Υγείας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για αυξημένο έως και καθολικό testing και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενός lockdown στη χώρα μας.

«Aυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση.

Το βασικό μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η διενέργεια rapid test για όλους στους κλειστούς χώρους, εμβολιασμένους και μη, με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

«Εξετάζουμε μέτρα μόνο για εκείνους που το βράδυ της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων – θα δούμε τι θα πει η Επιτροπή, δε θέλω να προτρέχω, κατά πάσα πιθανότητα προς την Πρωτοχρονιά- εκτός από το ότι μόνο εμβολιασμένοι θα επιτρέπεται να πάνε στους κλειστούς χώρους, αν θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι και με τα αποτελέσματα του rapid test», ανέφερε στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σαρωτικοί αναμένονται να είναι οι έλεγχοι σε αγορά και εστίαση ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Εμπορικά κέντρα, κεντρικοί δρόμοι, μεγάλα καταστήματα, χιονοδρομικά κέντρα και κέντρα διασκέδασης θα ελεγχονται ωστε να μην υπάρχουν συνωστισμοί, αλλά και να διαπιστώνεται αν τηρούνται μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και η προσκόμιση πιστοποιητικών εμβολιασμών.

“Κάθε μέρα που περνά ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνος είναι. Από εκεί που τόσους μήνες ανόητα μιλούσε για πανδημία ανεμβολίαστων, στέλνοντας λάθος μηνύματα εφησυχασμού, ξαφνικά ανακάλυψε ότι πρέπει να γίνονται μαζικοί έλεγχοι και τεστ σε όλους. Με λίγα λόγια παραδέχεται πως οδήγησε στο σημερινό χάος της πανδημίας”, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Ολομέλεια της Επιτροπής των Εμπειρογνώμων και στο τραπέζι αναμένονται να πέσουν τυχόν νέα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο των εορτών.

Τι ξέρουμε για την Όμικρον

Η παραλλαγή Όμικρον υπάρχει επιβεβαιωμένα στη ζωή μας από τις 11 Νοεμβρίου.

Τι γνωρίζουμε αυτές τις 40 ημέρες; Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε κάποιες απαντήσεις:

-Το νέο στέλεχος διπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα σε 2-3 ημέρες.

-Στη μετάδοση συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι, ακόμα και οι ασυμπτωματικοί

-Και οι εμβολιασμένοι νοσούν αλλά ηπιότερα

-Τα άτομα που έχουν νοσήσει έχουν 5,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης

-Τα άτομα που εισάγονται στα νοσοκομεία νοσηλεύονται για 2,5 ημέρες κατά μ.ο. έναντι 8 ημερών με λοίμωξη από μετάλλαξη «Δέλτα»

-Θνητότητα πολύ χαμηλότερη: 6,6% η «Όμικρον», 17% η «Δέλτα».

Άρα, γενικό συμπέρασμα από τις 40 πρώτες ημέρες είναι ότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά ακόμα οι ενδείξεις είναι ότι προκαλεί πολύ πιο ήπια νόσο.

Ικανοποιητικός ο ρυθμός εμβολιασμού των παιδιών 5-11 ετών

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5-11 ετών στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού 40.000 παιδιά και 6.000 έχουν εμβολιαστεί.

Δεδομένα από τις ΗΠΑ, όπου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου είχαν εμβολιαστεί πάνω από 7 εκατομμύρια παιδιά δείχνουν ότι οι αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν 3.233.
Το 97% ήταν μη σοβαρές και καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας.

Δηλαδή η συχνότητα είναι 1 στο εκατομμύριο.

«Η συχνότητα μία στο εκατομμύριο είναι υπαρκτή αλλά σπάνια και δεν επηρεάζει την απόφαση εμβολιασμού των παιδιών», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η αναμνηστική δόση, την οποία οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν «όπλο» κατά της παραλλαγής «Ο» προχωρά πολύ καλά και ήδη έχει εμβολιαστεί το 50% των δικαιούχων στη χώρα μας.

Ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 9 στους 10 με αναμνηστική δόση, ενώ κάτω των 60 ετών 6 στους 10.

Σταθεροποιημένο εμφανίζεται για μια ακόμα ημέρα το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 198.514 τεστ, 3.689 κρούσματα, 670 διασωληνωμένους και 85 θανάτους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σταθεροποίηση είναι παροδική καθώς θεωρείται βέβαιο ένα ακόμα επιδημικό κύμα με αυξημένο αριθμό νέων μολύνσεων.

«Είναι η τρίτη σε σειρά εβδομάδα που βλέπουμε σταθεροποίηση. Η «Ο» ξέρουμε ότι πρόκειται για πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, έχουμε τριπλασιασμό κρουσμάτων σε 3 ημέρες. Τριπλασιασμός σε σχέση με τη Δ στις 15 ημέρες και επαναλοιμώξεις», σημειώνει η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου.

Η συνέχιση του καλού ρυθμού εμβολιασμών με αναμνηστική δόση θα αποτελέσει ανάχωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην επέλαση της Ο.

Τα συμπτώματα της «Δέλτα» και της «Όμικρον»

Τις ομοιότητες και διαφορές αναφορικά με τα συμπτώματα που έχει κάποιος όταν προσβληθεί από κορονοϊό ανάλογα με το στέλεχος που φέρει, αποκωδικοποίησε ο Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας και Λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας, στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία και τον εμβολιασμό.

Όταν κάποιος παρουσίαζε το πρώτο διάστημα ξηρό και επίμονο βήχα, γαστρεντερικές διαταραχές, ανοσμία, αγευσία και κόπωση ήταν το καμπανάκι ότι έχει προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Με τον ερχομό της μετάλλαξης Δέλτα τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος: καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος και υψηλός πυρετός.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Παραμένει ο πονοκέφαλος, η κόπωση και ο πονόλαιμος μαζί με καταρροή και έντονο φτέρνισμα.

Στον αέρα ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στον αέρα είναι για μία ακόμη χρονιά ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες. Η απειλή της Όμικρον προβληματίζει τις κυβερνήσεις που διστάζουν προς το παρόν να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις των ειδικών για πιο αυστηρά μέτρα και προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εμβολιασμού με την αναμνηστική δόση.

«Καλύτερα να ακυρώσουμε τώρα και να γιορτάσουμε μετά, παρά να γιορτάσουμε τώρα και να θρηνήσουμε αργότερα», δηλώνει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρομ Γκεμπρεγέσους.

Αναστατωμένοι είναι οι Βρετανοί υπό το ενδεχόμενο σκληρότερων μέτρων λίγα 24ωρα πριν τα Χριστούγεννα. Η Όμικρον τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα κυρίως στο Λονδίνο, υποστηρίζει ανάλυση της εφημερίδας Evening Standard και μάλιστα φτάνει σε ποσοστό 500% ανάμεσα στους νέους, ενώ αντιπροσωπεύει το 87% των συνολικών κρουσμάτων στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στο Βερολίνο προετοιμάζονται για ένα νέο 5o μεγάλο κύμα της πανδημίας με τη μετάλλαξη Όμικρον. Ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς και οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί θα έχουν αύριο Τρίτη μία έκτακτη σύσκεψη για να προετοιμάσουν τα μέτρα για τις επόμενες ημέρες. Θα είναι μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών για να μην γίνουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς «γιορτή του κορονοϊού». Και θα είναι και μέτρα για την επίσπευση των εμβολιασμών.

Εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων του προέδρου Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζονται για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες, όπως προειδοποιούν ανοιχτά οι επιστήμονες.

Ήδη στην Ουάσιγκτον τα κρούσματα τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξήθηκαν κατά 250%. Οι μάσκες επανέρχονται παντού, το ίδιο και οι ακυρώσεις και το εθνικό σύστημα υγείας, που βρίσκεται ήδη στα όριά του, προετοιμάζεται για το κύμα μετά τις γιορτές.

Στην Ελβετία ήδη ανακοινώθηκε ότι το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός αναβάλλεται για προλητπτικούς λόγους.

Υπέρ του συνδυασμού μέτρων και εμβολιασμών τάσσεται ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech, ενώ η ανακοίνωση της Moderna πως η αναμνηστική δόση αυξάνει 37 φορές το επίπεδο των αντισωμάτων είχε θετικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια που είχαν φτάσει να υποχωρούν κατά 2%.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, εν τω μεταξύ, ενέκρινε το εμβόλιο της Νovavax, το 5ο στο οπλοστάσιό της η ΕΕ.

Πηγή: ΕΡΤ1