Μαξίμου: "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής" - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.4.22

Μαξίμου: "Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής"


 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για την ενεργειακή επάρκεια, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής.

Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο  Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Οι λύσεις που εξετάζονται

Γενικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένα να χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμο πόρο για τη θωράκιση νοικοκυριών, καταναλωτών και επιχειρήσεων, χωρίς να εκτροχιάζεται η δημοσιονομική ισορροπία.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται η λειτουργία λιγνιτικών μονάδων αντί των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς και η προμήθεια αερίου σε μεγαλύτερες ποσότητες από εναλλακτικές πηγές (αγωγός TAP).

Εξετάζεται ακόμα η λειτουργία με ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν με άλλο καύσιμο, αλλά και η επίσπευση των διαδικασιών για νέες πλωτές μονάδες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, αλλά και στην Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις, είναι η παρέμβαση στη χονδρική τιμή του ρεύματος.

Παράλληλα, στο… τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ενώ δεν αποκλείεται και μία κίνηση προς την κατεύθυνση της αύξησης προνοιακών επιδομάτων, με στόχο τη στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Συνδρομή στη Βουλγαρία 

Νωρίτερα σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov, στην οποία πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.

Ελληνική πηγή ανέφερε στο Reuters ότι η Αθήνα θα μπορούσε να βοηθήσει τη Σόφια αντιστρέφοντας τη ροή του αγωγού TurkStream, ένας μηχανισμός που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Ο αγωγός φέρνει ρωσικό αέριο στην Ελλάδα μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι η σύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, το έργο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι τον Ιούνιο, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ. "[Ο κ. Μητσοτάκης] επιβεβαίωσε επίσης κοινές ενέργειες για τη διαφοροποίηση μέσω του υγροποιημένου φυσικού αερίου", πρόσθεσε ο Πέτκοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το Μάιο έχουν προγραμματιστεί πέντε παραδόσεις LNG, εκ των οποίων οι δύο προορίζονται για τη Βουλγαρία. Τον Ιούνιο ακόμα δύο φορτία LNG που θα φτάσουν στη χώρα μας θα κατευθυνθούν προς τη Βουλγαρία.

Σημειώνεται τέλος, ότι στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Πηγή