Επιτρέπεται να κρατάω θέση πάρκινγκ στο δρόμο; Το πρόστιμο που προβλέπεται - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.4.22

Επιτρέπεται να κρατάω θέση πάρκινγκ στο δρόμο; Το πρόστιμο που προβλέπεται


 Συχνό και ιδιαίτερα ενοχλητικό είναι το φαινόμενο στο ελληνικό αστικό τοπίο με θέσεις στάθμευσης σε δημόσιο δρόμο να έχουν «κρατηθεί» από... γλάστρες και καρέκλες. Τι λέει όμως ο νόμος γι' αυτό;


Η εύρεση θέσης πάρκινγκ στους δρόμους μιας ελληνικής πόλης πολλές φορές μπορεί να γίνει μαρτύριο για τον οδηγό ενός οχήματος, ειδικά τις ώρες αιχμής. Αυτό έρχεται να το κάνει ακόμη χειρότερο το φαινόμενο κατάληψης των δρόμων συνήθως από γλάστρες και καρέκλες που έχουν μπει εκεί με στόχο να διαφυλάξουν τη συγκεκριμένη θέση στάθμευσης μέχρι να γυρίσει ξανά πίσω ο κάτοικος της περιοχής.



Το παραπάνω γίνεται γιατί υπάρχει μια μερίδα συμπολιτών μας που θεωρεί ότι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί τους αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας τους και κατά συνέπεια η θέση στάθμευσης που βρίσκεται εκεί προορίζεται μόνο για αυτούς.


Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.


Κατ΄εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.


Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτήσια μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Πηγή