Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνας – «φωτιά» με μπαράζ ασκήσεων – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι κομάντο της ΔΕΠ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.4.22

Ένοπλες Δυνάμεις: Μήνας – «φωτιά» με μπαράζ ασκήσεων – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι κομάντο της ΔΕΠ


 Επαγρύπνηση από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο – Προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα οι Έλληνες κομάντο – Συνεχείς ασκήσεις σε όλους τους Κλάδους.

Ψυχραιμία απέναντι σε κάθε πρόκληση, συνεχής εκπαίδευση και ύψιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Αυτό είναι το πλάνο στο οποίο κινείται το ΓΕΕΘΑ, την ώρα που η Τουρκία επιμένει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι 41 υπερπτήσεις πάνω από 22 Ελληνικά νησιά του Αιγαίου την Τετάρτη (27/04) ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Πολεμική Αεροπορία να απογειώνει μαχητικά αεροσκάφη από όλες τις πολεμικές Μοίρες και, να καταδιώκουν ανελέητα τα τουρκικά μαχητικά και να «κλειδώνουν» τους Τούρκους μονίμως στα όπλα, όντας σταθερά στην ουρά τους.

Αντιθέτως, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, οι Τούρκοι ήταν μονίμως «λοκαρισμένοι» στο στόχαστρο των ελληνικών F-16 και Mirage 2000-5, ενώ το πρωί της Πέμπτης, ένα COMAO με πάνω από 20 ελληνικά μαχητικά, αποτελούμενο από F-16, Phantom F-4 και Mirage 2000-5 σάρωσε το Αρχιπέλαγος από τη μια άκρη ως την άλλη, στέλνοντας μήνυμα ισχύος και υπεροχής στους θρασύδειλους γείτονες.

Ακολούθησε η εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου για άμεση ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά του Αιγαίου. Επισημαίνουμε πως ενεργοποίηση σημαίνει κατάσταση ετοιμότητας. Προφανώς και είναι πάντα ενεργοποιημένη η αεράμυνα της χώρας, ωστόσο, μετά τις προκλήσεις των Τούρκων η αεράμυνα τέθηκε σε συνθήκες εντοπισμού του στόχου, εγκλωβισμού του και ετοιμότητας για κατάρριψη. Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε νέα διαταγή την Πέμπτη το απόγευμα ζητώντας να εξελιχθεί η ετοιμότητα των μονάδων αεράμυνας σε συνεχείς εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες απέκτησαν μεγαλύτερη ένταση, με το Πολεμικό Ναυτικό και τη φρεγάτα ΑΔΡΙΑΣ να συνεκπαιδεύεται με γαλλική την Πέμπτη δυτικά της Κρήτης και με αμερικανική την Παρασκευή στο Ιόνιο, ενώ σε όλα σχεδόν τα σενάρια συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μπαράζ ασκήσεων – Έτοιμοι για όλα οι κομάντο της ΔΕΠ

Είναι προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο βρίσκει συνεχώς μπροστά της ελληνική σημαία. Η πρωτοφανής τουρκική προκλητικότητα έχει θέσει σε εγρήγορση το ελληνικό «Πεντάγωνο» που σχεδιάζει τη στρατηγική του και σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ψύχραιμα και μεθοδικά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Αρχηγοί των τριών Κλάδων, απαντούν στην κλιμακούμενη επιθετικότητα με μπαράζ ασκήσεων σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, ενώ οι κομάντο της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Άλλωστε, είναι αυτοί που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της μάχης σε περίπτωση «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο μέσα στον Μάιο έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον πέντε εξαιρετικά σημαντικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Tiger Meet της Πολεμικής Αεροπορίας να συγκεντρώνει από τις 9 έως τις 20 Μαΐου στον Άραξο τις Μοίρες «Τίγρεις» από χώρες του ΝΑΤΟ, πλην φυσικά της απροσάρμοστης, αλλοπρόσαλλής και ανήθικης Τουρκίας, που έφαγε «πόρτα» τελικά από τη χώρα μας, μετά το μπαράζ προκλήσεων την Τετάρτη.

Οι Ειδικές Δυνάμεις της ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, που ούτως ή άλλως δεν σταματούν να εκπαιδεύονται, θα περάσουν ένα μήνα – «φωτιά», με τέσσερις διμερείς και πολυμερείς απαιτητικές ασκήσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν και χώρες με τις οποίες η Ελλάδα επιθυμεί την ενίσχυση των συνεργασιών.

Πρώτη, η «Αlexander the Great», η διακλαδική άσκηση αποβατικών επιχειρήσεων, με συμμετοχή δυνάμεων από τις ΗΠΑ και περιοχή δράσης τον Παγασητικό Κόλπο στη Μαγνησία, το κεντρικό και βορειοανατολικό Αιγαίο.

Ακολουθεί η «Trojan Footprint», με τη συμμετοχή ανδρών από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Αλβανίας. Τόπος εκτέλεσης η ευρύτερη περιοχή της Νέας Περάμου και ορμητήριο τη «φωλιά» των Ελλήνων κομάντο, το ΚΕΕΔ.

Το μπαράζ ασκήσεων συνεχίζεται με την «Stolen Cerberus», την κορυφαία άσκηση για τους καταδρομείς, με ρίψεις προσωπικού και εφοδίων σε διάφορες ζώνες ρίψεις σε όλη την Επικράτεια και τη συμμετοχή της αφρόκρεμας των Αμερικανών καταδρομέων.

Επίσης, εντός Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της NΑΤΟικής «Defender Europe» και η άσκηση «Swift Response» στα Σκόπια, με συμμετοχή των κομάντο από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Σκόπια.


Πηγή