«Ψάχνονται» για ένταση οι Τούρκοι: Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και προσπάθεια τρομοκρατίας των ακριτών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.4.22

«Ψάχνονται» για ένταση οι Τούρκοι: Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και προσπάθεια τρομοκρατίας των ακριτών


 Κίνδυνος ατυχήματος από τις ανόητες πρακτικές των Τούρκων – Σαφείς εντολές από ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ για ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.


Με δεκάδες παραβιάσεις στο Αιγαίο, υπερπτήσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από ελληνικά νησιά και με τη γνωστή ανήθικη ρητορική των κορυφαίων υπουργών του καθεστώτος Ερντογάν, η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Παρά τις καθημερινές ήττες και την ταπείνωση των Τούρκων πιλότων από τα ελληνικά μαχητικά, η τουρκική ηγεσία επιμένει να τους στέλνει να παραβιάσουν το FIR Αθηνών και μάλιστα να πετάξουν προκλητικά σε πολύ χαμηλό ύψος, νομίζοντας πως θα προκαλέσουν φόβο στους κατοίκους των ακριτικών νησιών μας.


Δεκάδες παραβιάσεις από τουρκικά F-16, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα, συνθέτουν το σκηνικό στο Αρχιπέλαγος, σε ένα ανόητο μοτίβο που όσο εκνευρισμό προκαλεί στους Έλληνες πιλότους, άλλο τόσο τους πεισμώνει.


Είναι προφανές ωστόσο πως η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.


Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως τη Μεγάλη Τετάρτη (20/04), οι Τούρκοι εισέβαλαν στον ελληνικό εναέριο χώρο συνολικά 51 φορές, με τις 31 από αυτές να γίνονται από τα τουρκικά μαχητικά και τις 20 από UAV. Μάλιστα, ορισμένα από τα αεροσκάφη της TuAF ήταν οπλισμένα, ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι Τούρκοι ψάχνονται για «θερμό» επεισόδιο. Το μεσημέρι μάλιστα της Μεγάλης Τετάρτης, μία τετράδα τουρκικών μαχητικών «έσπασε» το FIR και πέρασε πάνω από Οινούσσες και Παναγιά, με το ένα ζεύγος μάλιστα να προκαλεί τριγμούς στα σπίτια των κατοίκων πετώντας στα 1.000 πόδια.


Στις πολεμικές Μοίρες στη χώρα μας η κατάσταση συναγερμού είναι σχεδόν μόνιμη, με τους Έλληνες χειριστές να μην αφήνουν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τα F-16 και τα Mirage 2000-5 της Πολεμικής μας Αεροπορίας να «κλειδώνουν» τους Τούρκους κάθε φορά που επιχειρούν να… δουν θάλασσα. Οι Τούρκοι όμως επιμένουν και ορισμένες φορές, παρά το ότι έχουν αναγνωριστεί και αναχαιτιστεί από τα ελληνικά μαχητικά και τα όργανα του αεροσκάφους «φωνάζουν» πως είναι νεκροί, αυτοί προκλητικά επιμένουν να πετούν πάνω από το Αιγαίο, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.


Πάντως, αυτό που επισημαίνεται είναι πως τα τουρκικά μαχητικά που μπαίνουν στον ελληνικό εναέριο χώρο είναι συγκεκριμένα κάθε μέρα, ενδεικτικό των προβλημάτων που έχει τουρκική πολεμική αεροπορία με τις διαθεσιμότητες, ενώ οι Τούρκοι πιλότοι τις περισσότερες φορές αποφεύγουν την αερομαχία με τους Έλληνες πιλότους. Από τις 31 χθεσινές παραβιάσεις, μόλις 4 από αυτές εξελίχθηκαν σε εμπλοκή, με τους Τούρκους να μπαίνουν κυριολεκτικά σαν τους κλέφτες και να φεύγουν τρέχοντας πριν έρθουν οι… ιδιοκτήτες.


Στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ καταγράφουν κάθε κίνηση και συμπεριφορά των Τούρκων, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον πολύπειρο στις μάχες του Αρχιπελάγους, Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να διαμηνύουν πως απαιτείται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση, αλλά και αποφασιστικότητα απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια.


Ο Στρατηγός Φλώρος μάλιστα, έχει διαμηνύσει προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, πως καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μένει αναπάντητη από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, φέροντάς τους προ των ευθυνών τους, μιας και εδώ και δεκαετίες γνωρίζουν τις πρακτικές της Τουρκίας και επιμένουν να σφυρίζουν αδιάφορα, στη γνωστή – επίσης επικίνδυνη – τακτική «βρείτε τα μεταξύ σας».



Πηγή