Η Τουρκία το... τερμάτισε: Η Ελλάδα ευθύνεται για την κλιμάκωση στο Αιγαίο -Έκανε προκλητικές υπερπτήσεις - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.4.22

Η Τουρκία το... τερμάτισε: Η Ελλάδα ευθύνεται για την κλιμάκωση στο Αιγαίο -Έκανε προκλητικές υπερπτήσεις


 Η Τουρκία, σε μια ακόμη πρωτοφανή διαστρέβλωση γεγονότων, κατηγορεί την Ελλάδα ότι... προκαλεί την ένταση στο Αιγαίο.


Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ που έκανε δύο διαβήματα για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ισχυρίζεται ότι υπάρχει «αναληθής» τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από την Ελλάδα και μιλά για... «προκλητικές πτήσεις» των ελληνικών αεροσκαφών κοντά στις ακτές της Τουρκίας.


Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, ισχυρίστηκε πως οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών ήρθαν ως «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν σημειωθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις ακτές της Τουρκίας.


«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των δυνάμεων της πολεμικής αεροπορίας των δύο χωρών στο Αιγαίο στις 27 Απριλίου 2022 δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο.


Η ανακοίνωση συνεχίζει:


«Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε προκλητικές πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022 και παραβίασε πολλές φορές τον εναέριο χώρο της χώρας μας στις περιοχές Ντιντίμ, Ντάτσα και Νταλαμάν. Η Πολεμική μας Αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προκλητικές πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής. Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορούν τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν συνάδει με την πρόσφατη συμφωνία για θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».


«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Πηγή