Το «επίδομα Στόλου» και το παρασκήνιο: Ανάσα για τα πληρώματα τα «πλεύσιμα» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.1.23

Το «επίδομα Στόλου» και το παρασκήνιο: Ανάσα για τα πληρώματα τα «πλεύσιμα» – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης


 Όταν στις 10 Σεπτεμβρίου του περασμένου  χρόνου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την απόφαση του για χορήγηση πρόσθετης αμοιβής στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων, η κίνηση του αυτή αποτιμήθηκε ως έμπρακτη ανταπόδοση της πολιτείας στον ‘’γολγοθά’’ των μαχητών του Αιγαίου τα τελευταία χρόνια. Με αποκορύφωμα το καλοκαίρι του 2020  όταν ο Στόλος κυριάρχησε στις Ελληνικές θάλασσες και έδωσε δυναμική απάντηση στην πρωτόγνωρη Τουρκική προκλητικότητα.


Χθες αργά το βράδυ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας γνωστοποιήθηκε εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών ότι το σχετικό κονδύλι εγκρίθηκε και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για υλοποίηση της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το συνολικό πόσο αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τα 19 εκ και προέκυψε έπειτα από μελέτη του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο υπολόγισε με ακρίβεια το ποσό που απαιτείται να μοιραστεί αναλογικά στα Στελέχη του Στόλου που βρίσκονται σε αποστολές πάνω σε πλοία. Χρήματα τα οποία θα διατεθούν ανάλογα με τον αριθμό ημερών στη θάλασσα που θα συμπληρώσει κάθε Στέλεχος αλλά και με τον βαθμό του. Το χρονοδιάγραμμα έναρξης εφαρμογής του μέτρου ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί.


Σύμφωνα με πληροφορίες  ζητήθηκε από το ΓΕΕΘΑ επέκταση  του επιδόματος και για τα Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων. Το επιπλέον ποσό υπολογίζεται περίπου στα 5 εκ  και έτσι αναμένεται να τεθεί το σχετικό αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα. Άγνωστο πάντως παραμένει σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το επιπλέον κονδύλι εάν το ποσό για τα ‘’πλεύσιμα’’ μοιραστεί τόσο στον Στόλο όσο και στις Ειδικές Επιχειρήσεις.


Ενδεικτικό για την συνεχή κινητοποίηση του Στόλου είναι ότι ακόμα και το πιο ‘’ήσυχο’’ 2022 σε σχέση με το ‘’θερμό’’ 2020 Μονάδες του Στόλου παρέμειναν για πολλούς μήνες στη θάλασσα για αποστολές επιτήρησης, Εθνικές και Συμμαχικές ασκήσεις και άλλες δραστηριότητες. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την φρεγάτα ‘’ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ’’ η οποία βρέθηκε σε αποστολές στη θάλασσα για 218 μέρες. Γι’ αυτό και ο Κυβερνήτης της βραβεύτηκε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στην γιορτή του Πολεμικού Ναυτικού.


Ποιός μπορεί να ξεχάσει άλλωστε το ‘’μάθημα’’ που έδωσε η φρεγάτα ‘’ΛΗΜΝΟΣ’’ στην Τουρκική ‘’KEMAL REIS ’’ όταν για τρεις μήνες ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί παντού στο Αιγαίο.


Ήταν τότε που τα πλοία μας ανεφοδιάζονταν εν πλω και επέστρεφαν στις περιοχές ευθύνης τους με τους νησιώτες να πλησιάζουν με βάρκες και να προσφέρουν στα πληρώματα ότι διέθεταν ως ανταπόδοση στους ανθρώπους  της θάλασσας που βρέθηκαν για μήνες στην πρώτη γραμμή αποτροπής μακριά από τις οικογένειες τους. Από τότε  δεν άλλαξαν πολλά αφού ο συναγερμός στον Στόλο  είναι σχεδόν συνεχής όσο οι γείτονες συνεχίζουν να αμφισβητούν έως και την Κυριαρχία Ελληνικών νησιών.


Ακόμα και τις  ήσυχες εβδομάδες τουλάχιστον 30 πολεμικά πλοία παρέμειναν και παραμένουν έως σήμερα αναπτυγμένα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είτε σε αποστολές περιπολίας και επιτήρησης είτε συμμετέχουν σε Συμμαχικές αποστολές όπως η SNMG2, η ‘’IRINI’’ και η ‘’UNIFIL’’.Χιλιάδες Στελέχη βρίσκονται  μακριά από τα σπίτια τους για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν καν πότε θα επιστρέψουν

Πηγή