Μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα αναμένεται να ανακοινωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Οι μειώσεις στους λογαριασμούς στα κινητά τηλέφωνα είναι πλέον ζήτημα ημερών για να ανακοινωθούν και επίσημα. Είχε προηγηθεί το μήνυμα της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», οι νέες έμμεσες και άμεσες ελαφρύνσεις κινητής τηλεφωνίας τις οποίες θα δουν οι καταναλωτές θα γίνονται είτε μέσω μειώσεων είτε από πολλαπλασιασμό των δεδομένων τους για χρήση ίντερνετ.
Το µήνυµα που έστειλε η κυβέρνηση σε συνδυασµό µε την ταχεία ψήφιση των διατάξεων για την απλοποίηση της αδειοδότησης των κεραιοσυστηµάτων οδηγούν στον επανακαθορισµό των τιµολογίων προς τα κάτω από τις εταιρείες, που συνεχίζουν όµως να εκφράζουν παράπονα για υπερφορολόγηση των υπηρεσιών τους.
Μάλιστα, το σχέδιο θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Όπως είχε γράψει το Dikaiologitika News, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας σε συνεννόηση με την κυβέρνηση θα προχωρήσουν σε μείωση των τιμών που χρεώνουν την χρήση internet μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Οι ανακοινώσεις από την πλευρά των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα θα ανακοινώσουν τη μείωση των τιμών για κάθε Mb χρήσης δεδομένων.
Είναι χαρακτηριστικές οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΣΕΠΕ για την ανάγκη μείωσης των εν λόγω χρεώσεων.
Στην προτροπή προς τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επανεξετάσουν τις χρεώσεις στα δεδομένα είχε προβεί και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης από το 21ο Συνέδριο Infocom World που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.
Ο υπουργός είχε αναφερθεί στην απόκλιση μεταξύ των ονομαστικών και των πραγματικών τιμών, δηλώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει αποκρυστάλλωση τού ποιες είναι οι πραγματικές τιμές και να καταγραφούν.
Στη συνέχεια, επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ότι πρέπει οι τιμές στα δεδομένα να πέσουν «γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας, πρόσβασης και επιτάχυνσης της πορείας της χώρας».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αντιλαμβανόμαστε τις εταιρείες ως αρωγούς στην μετατόπιση της θέσης της χώρας ποιοτικά. Και έχουμε ήδη καλά παραδείγματα στις συνεργασίες μεταξύ μας, που είναι ενέργειες με προστιθέμενη αξία.
Εμείς από την πλευρά μας δεν επιθυμούμε να συμπιέσουμε την αγορά. Θέλουμε να βοηθήσουμε την αγορά να πραγματοποιήσει τις επενδύσεις.
Ωστόσο, ζητάμε να μας βοηθήσουν σε αυτή την πορεία να πιάσουμε τους στόχους ως χώρα - με κυρίαρχο αυτόν της σύγκλισης με τις άλλες χώρες της ΕΕ - και να γίνουν αρωγοί περαιτέρω στο κόστος των δεδομένων, γιατί αυτό έχει μεγάλη τόσο πρακτική όσο και συμβολική αξία.
Αυτό είναι που τόνισε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και είναι κάτι που πράγματι βρίσκεται ανάμεσα στα όσα θα θέλαμε να δούμε να γίνονται πραγματικότητα μέσα στο επόμενο διάστημα».
Ακριβή μου Ελλάδα - πόσο πληρώνουν σε άλλες χώρες
Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στις ακριβότερες χρεώσεις δεδομένων του ίντερνετ στην Ευρώπη, με τους χρήστες στη χώρα μας να πληρώνουν μέχρι και 30 φορές πάνω για σερφάρισμα από smartphone.
Χαρακτηριστικά, η Ελλάδα είναι στην "κορυφή", και ακολουθούν Κύπρος, Αγγλία και Ιταλία, με Φινλανδία και Μονακό να είναι πολύ πιο πίσω στις αντίστοιχες χρεώσεις.
Ας σημειωθεί ότι ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στα 7,5 ευρώ.
Συγκεκριμένα, στον κατάλογο για τα ακριβότερα data της Ευρώπης η κατάταξη έχει ως εξής:
-1η: ΕΛΛΑΔΑ (28,95 ΕΥΡΩ/ GB)
-2η: ΚΥΠΡΟΣ (17,91 ΕΥΡΩ/ GB)
-3η: ΑΓΓΛΙΑ (5,89 ΕΥΡΩ/ GB)
-4η: ΙΤΑΛΙΑ (1,53 ΕΥΡΩ/ GB)
Οι πιο φθηνές χρεώσεις
Αντιθέτως, τις πιο φθηνές χρεώσεις data στην ΕΕ έχουν:
-ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ: (1,03 ΕΥΡΩ/ GB)
-ΜΟΝΑΚΟ: (1,07 ΕΥΡΩ/ GB).
Η μελέτη του ΙΟΒΕ
Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ εμφανίζεται ότι την Ελλάδα, παρά την αύξηση που καταγράφεται, ο χρήστης καταναλώνει το 1/4 των δεδομένων που καταναλώνει ο ευρωπαίος χρήστης.
Σημειώνεται πάντως ότι οι χρεώσεις προ φόρων είναι μικρότερες. Πρόβλημα εξάλλου στην υψηλή φορολογία επικαλούνται και οι εταιρείες των παρόχων.
Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), η Ελλάδα κατά το τελευταίο έτος σημείωσε πρόοδο σε σχέση με το μέσο όρο τστην ΕΕ, αλλά κατατάσσεται στην 26η θέση σε σύνολο 28 κρατών.
Dikaiologitika News «Έθνος της Κυριακής»