Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βήμα», κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στη Μεγάλη Βρετανία προκειμένου να παρακολουθήσει τη λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης ενώ ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν η Διεύθυνση Διαχείρισης Πληροφοριών αλλά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Παρόμοια συστήματα παρακολούθησης διαθέτουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες.
Η προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης είναι προτεραιότητα για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Και αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους.
Ωστόσο, θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.
Παράλληλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελετάται η απόκτηση ειδικών λογισμικών τελευταίας τεχνολογίας, όπως το Pegasus που χρησιμοποιείται από υπηρεσίες αντικατασκοπείας στο εξωτερικό. Ουσιαστικά παγιδεύει το ύποπτο τηλέφωνο και καταγράφει τις κινήσεις του χρήστη μέσω των εφαρμογών που χρησιμοποιεί.
Η ΕΛ.ΑΣ και η ΕΥΠ με τα τρία συστήματα παρακολούθησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, το 2018 προχώρησαν σε 14.513 άρσεις απορρήτου τηλεφωνικών συνομιλιών και από αυτές, οι 11.113 έχουν γίνει με τη διαδικασία εξπρές – με μικρά περιθώρια ελέγχου- των εισαγγελικών διατάξεων με επίκληση την εθνική ασφάλεια.
Πηγή:  reader.gr