Στο «πόδι» νησιά & ενδοχώρα: Κλείνουν λιμάνια & αεροδρόμια λόγω μεταναστευτικού – Κινητοποιήσεις πολιτών - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

13.1.20

Στο «πόδι» νησιά & ενδοχώρα: Κλείνουν λιμάνια & αεροδρόμια λόγω μεταναστευτικού – Κινητοποιήσεις πολιτών

«Κατεβαίνουν» στην Αθήνα οι κάτοικοι - Κλείνουν λιμάνια και αεροδρόμια - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Τα ελληνοτουρκικά έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, ωστόσο το προσφυγικό/μεταναστευτικό παραμένει στην πρώτη γραμμή των θεμάτων που χρειάζονται άμεσα επίλυση στην Ελλάδα.

Στα νησιά οι κάτοικοι «βράζουν» από τις συνεχείς ροές, στην ενδοχώρα ο κόσμος αντιδρά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα νέα Κέντρα Φιλοξενίας, την ώρα που με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη μια σειρά διαδοχικών συσκέψεων στο υπουργείο Εσωτερικών, με αιχμή την αποτύπωση της διαμορφωμένης κατάστασης – που τείνει να θυμίσει το δύσκολο 2015 – αλλά και με αντικείμενο τη χωροθέτηση των νέων κλειστών και ανοικτών δομών.

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα από τους νησιώτες
Σειρά δράσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 22, Ιανουαρίου, αποφάσισαν αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων του Βορείου Αιγαίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης.

Θέμα της συνάντησης «η έκφραση της αντίδρασης στην αδράνεια και στις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα».

Μετά από πολύωρη διαβούλευση αποφασίστηκαν τα εξής:

Γενική 48ωρη κινητοποίηση όλων των φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου. Θα περιλαμβάνει συμβολικό κλείσιμο και των αεροδρομίων και των λιμανιών όλης της Περιφέρειας.
Κινητοποιήσεις στην Αθήνα
Συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη
Υποβολή με την συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα αδικήματα παράβασης διατάξεων που αφορούν την δημόσια υγεία και την δημόσια ασφάλεια από τον εσφαλμένο χειρισμό του ζητήματος του μεταναστευτικού.
Έκλεισαν την εθνική οδό οι Λαμιώτες
«Δεν αντέχουμε άλλη υποβάθμιση. Δεν θέλουμε νέα Μόρια στη Λαμία» λένε οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής, που βγήκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν στην κυβερνητική πρόταση για δημιουργία hot spot στην περιοχή της Μαυρομαντήλας.

Το μεσημέρι της Κυριακής οι κάτοικοι προχώρησαν στο συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού και στα δυο ρεύματα στο ύψος του κόμβου της Αγίας Παρασκευής.

Το αποτέλεσμα ήταν στην εθνική οδό να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων και τα δυο ρεύματα.

Λίγο αργότερα προχώρησαν και στο κλείσιμο του παραδρόμου της εθνικής για περίπου ένα τέταρτο.

«Αγριεύουν» τα πράγματα στην Καρδίτσα
Το τοπικό συμβούλιο πραγματοποίησε την Κυριακή έκτακτη λαϊκή συνέλευση στην πλατεία των Γοργοβιτών με συμμετοχή πολλών κατοίκων, στην οποία διατρανώθηκε από όλους η κάθετη αντίθεσή τους στην δημιουργία hotspot.

Πολίτες και τοπικοί εκπρόσωποι ήταν εξοργισμένοι για τη μη ενημέρωσή τους – όπως είπαν – από την κεντρική διοίκηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα επηρεάσει άμεσα την κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, αλλά και προοπτική της περιοχής.

Οι συσκέψεις, η ενημέρωση και το σχέδιο
Πρώτο θέμα στην ατζέντα των μαραθώνιων συσκέψεων που πραγματοποήθηκαν με πρωτοβουλία του Μαξίμου στο υπουργείο Εσωτερικών, αποτέλεσε η Λέσβος, η κατάσταση στην οποία συζητήθηκε κατά τη συνάντηση μεταξύ του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, του βουλευτή Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπου Αθανασίου, των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και των υφυπουργών Παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου και Αμυνας (ειδικού συντονιστή για το Προσφυγικό) Αλκιβιάδη Στεφανή.

Νέες κλειστές δομές
Η σκυτάλη των συναντήσεων με τα κυβερνητικά στελέχη πέρασε στους – κατά πληροφορίες – περίπου 30 βουλευτές Νέας Δημοκρατίας των περιοχών στις οποίες ήδη λειτουργούν δομές φιλοξενίας ή έχουν δεχθεί σημαντικό αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Σε αυτήν υπήρξε διεξοδική ενημέρωση για τη σημερινή πραγματικότητα από τον κ. Στεφανή, ενώ παρουσιάστηκαν και τα βήματα που δρομολογούνται, με κυβερνητικές πηγές να επιμένουν στην έναρξη λειτουργίας των νέων κλειστών προαναχωρησιακών δομών στα νησιά εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους (ή το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιούλιο). Μάλιστα, στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν εφικτό τον στόχο των 10.000 επιστροφών μεταναστών στην Τουρκία μέσα στο 2020, μετά και την αυστηροποίηση της διαδικασίας.

Ιδιαίτερα σημαντικά, ωστόσο, θεωρούνται και τα σημερινά ραντεβού κυβέρνησης - περιφερειαρχών / δημάρχων (πλην αυτών των Ιονίων Νήσων και της Θράκης) κατά τα οποία αναμένεται εκτενής συζήτηση επί των νέων δομών φιλοξενίας καθώς και σφυγμομέτρηση πιθανών αντιδράσεων από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», πάντως, οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν ανά περιφέρεια.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα νησιά που «πονάνε»
Λέσβος: Θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως προαναχωρησιακό κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) χωρητικότητας 5.000+

Χίος: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας 5.000+

Σάμος: Θα κλείσει η υπάρχουσα δομή στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως ΚΥΤ, χωρητικότητας: 1.000+

http://newpost.gr/