Τίμησαν τους Μεσαρίτες Λιμενικούς και Πυροσβέστες που έσωσαν από τα κύματα το 8 μελές πλήρωμα του Ρ/Κ VIKING (Πλούσιο φωτορεπορτάζ-Βίντεο) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

1.3.20

Τίμησαν τους Μεσαρίτες Λιμενικούς και Πυροσβέστες που έσωσαν από τα κύματα το 8 μελές πλήρωμα του Ρ/Κ VIKING (Πλούσιο φωτορεπορτάζ-Βίντεο)

Με λαμπρότητα χθες το βράδυ στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας τιμήθηκαν οι Μεσαρίτες Πυροσβέστες και Λιμενικοί που έσωσαν το Δεκέμβρη του 2018 στη θαλάσσια περιοχή Βαθόνι μεταξύ Κομμού και Ματάλων τους 8 ναυαγούς μέλη του πληρώματος Ρ/Κ VIKING σημαίας Τυνησίας.

Τα στελέχη που τιμήθηκαν ήταν:

Λιμενικό Σώμα (Λιμενικός Σταθμός Κόκκινου Πύργου):

ΕΛ.ΑΚΤ ΑΝΘ/ΣΤΗΣ Λ.Σ. ΚΑΔΙΑΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

και ΑΡΧ/ΣΤΗΣ Λ.Σ. ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πυροσβεστικού Σώμα (Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μοιρών):

ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΚΥΡΑΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

και ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ ΜΑΝΑΣΑΚΗΣ ΦΡΙΞΟΣ

Μια εκδήλωση που ξεδίπλωσε την αυτοθυσία, αλλά και την άρτια επαγγελματική κατάσταση και εκπαίδευση των Ένστολων που υπηρετούν στον τόπο μας, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες έσωσαν 8 ανθρώπινες ζωές.

Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, που ήταν και ο οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο εκπρόσωπος του Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Χρονάκης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Γόρτυνας Δημοτικός Σύμβουλος και Λιμενικός κ. Γιώργος Σταματάκης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Γιώργος Μερωνιανάκης και η κα. Χουδετσανάκη Ειρήνη που εκπροσώπησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Καργάκης, ο Τυμπακιανός Εισαγγελέας κ. Νίκος Μαρκάκης, ο Πρόεδρος της Τ. Ο. Φαιστού της Ν. Δ. κ. Μανούσος Πουλινάκης, αντιπροσωπεία του Ε. Ε. Σ. Τμήματος Μοιρών, κ.α.

Επίσης, ο Διοικητή της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κρήτης κ. Πασσάκος Π. Σπυρίδων, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσίων της Περιφέρειας Κρήτης κ. Δημοσθένης Μπουντουράκης, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου αντιπλοίαρχος κ. Ευθύμιος Δουβής, ο Λιμενάρχης Ρεθύμνου κ. Κωνσταντίνος Καστρινάκης, ο τέως Λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Πλοίαρχος κ.  Δημήτρης Σαϊτάκης κ.α.

Για την ιστορία θυμίζουμε τα γεγονότα:

Ήταν Δεκέμβρης του 2018 όταν ξεκίνησε για δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή τόσο για τους Ναυαγούς όσο για τους Διασώστες στη θαλάσσια περιοχή Βαθόνι μεταξύ Κομμού και Ματάλων.

Ήταν η διάσωση του 8 μελούς πληρώματος Ρ/Κ VIKING σημαίας Τυνησίας από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ ΑΝΘ/ΣΤΗ Λ.Σ. ΚΑΔΙΑΝΗ ΣΤΑΥΡΟ και ΑΡΧ/ΣΤΗ Λ.Σ. ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟ και τα στελέχη του πυροσβεστικού Σώματος ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΚΥΡΑΛΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ και ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΦΡΙΞΟ   το οποίο και βυθιζόταν λόγω θαλασσοτεραχής.

Το σύντομο χρονικό τις διάσωσης έχει ως εξής:

Γρήγορη κινητοποίηση του Λιμενικού σώματος και των δύο (02) ανδρών – βαθμοφόρων του Λ/Σ Κόκκινου Πύργου με άμεση μετάβαση στο συμβάν ξημερώματα την 07-12-2018.

Επειδή το παραπλέων σκάφος του Λιμενικού στην περιοχή, και το Α/Κ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» που είχαν κληθεί για να βοηθήσουν, αδυνατούσαν να πλησιάσουν και να συνδράμουν από θαλάσσης λόγω δυσμενώτατων καιρικών συνθηκών, ο θάλαμος συντονισμού είχε σηκώσει και ελικόπτερο να διασώσει από αέρος, όμως δεν πρόλαβε το ελικόπτερο να φτάσει, καθώς αιφνίδια κατά της 7:00 ξημερώματα άρχισε η βύθιση του Ρ/Κ VIKING  και έτσι όλο το βάρος και η ευθύνη της διάσωσης περιορίστηκε στους τέσσερις (04) ένστολους που ήταν παρόντες την ώρα της βύθισης. Οι ένστολοι έγκαιρα με θάρρος και γενναιοφροσύνη και κίνδυνο την ίδια την ζωή τους, πιάνοντας κάβο δημιουργώντας γέφυρα επικοινωνίας – σωτηρίας διέσωσαν όλο το 8μελές πλήρωμα του  Ρ/Κ VIKING, τους πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες και φρόντισαν κατόπιν με την βοήθεια του ΕΚΑΒ και συνοδεία τους για την διακομιδή των Ναυαγών στο κέντρο Υγείας Μοιρών.

Το e-mesara.gr κάλυψε πρώτο από την αρχή τότε όλο το ρεπορτάζ και μαρτυρεί ότι οι δύο εν λόγω Λιμενικοί -Διασώστες, συνέχισαν την Ανθρώπινη προσφορά τους και μετά την διακομιδή του πληρώματος  στο κέντρο υγεία Μοιρών, με μεταφορά συνοδεία των Ναυαγών που ήθελαν περαιτέρω περίθαλψη στο ΠΑ.Γ.Ν.Η. Ηρακλείου μέχρι της 21:30 το ίδιο βράδυ.

https://www.limenikanea.gr/




Δείτε το βίντεο της διάσωσης: