Είναι ένας άνθρωπος καλοσυνάτος, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή με την ευγενειά του, ενώ συνδυάζει αρμονικά και αποτελεσματικά δύο ιδιότητες.
Μία του λιμενάρχη και την άλλη του προπονητή τζούντο, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, με το δημιουργικό του έργο και τις πολλές προσπάθειες που κάνει, για να κρατά ισορροπίες και να είναι εξίσου συνεπής στις υποχρεώσεις του.
Ο Χρήστος Αντωνίου είναι στη Λάρισα τα τελευταία 9 χρόνια ως διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Αγιοκάμπου. Αν και σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, ανέκαθεν τον έλκυε η δράση με αποτέλεσμα μετά τη διετή θητεία του στις Ειδικές Δυνάμεις του στρατού, η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για το Λιμενικό να τον οδηγήσει και εκεί στις αντίστοιχες Ειδικές Δυνάμεις για τα επόμενα 13 χρόνια. Παράλληλα, από την παιδική του ηλικία ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες, αρχικά με το ITF TAEKWONDO- όπου είναι κάτοχος 1ου DAN - , ΚICK BOXING , AIKIDO και στη συνέχεια με το ΤΖΟΥΝΤΟ . Επιπλέον - κάτι πολύ σημαντικό - λόγω της πολύχρονης θητείας του στις Ειδικές Δυνάμεις Στρατού και Λιμενικού έχει λάβει μέρος σε πλήθος εκπαιδεύσεων αυτοάμυνας και έχει δει στην πράξη μέσω πραγματικών περιστατικών και ρεαλιστικών καταστάσεων τι πραγματικά εφαρμόζεται από όσα διδάσκονται στις πολεμικές τέχνες και τι παραμένει μόνο θεωρητικό. Με το Τζούντο ασχολείται αδιάλειπτα για πάνω από 25 χρόνια ως αθλητής αρχικά, προπονητής συλλόγου και παράλληλα από το 2017 μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο. Προ ημερών στις εκλογές της Ομοσπονδίας επανεκλέχτηκε πρώτος στη λίστα των μελών για το Δ.Σ. και ανέλαβε την εξαιρετικά τιμητική και ουσιαστική όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για τη Λάρισα θέση του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας.
Με τον κ. Αντωνίου είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, την οποία και παραθέτουμε:
-Πείτε μας λίγα πράγματα για το Τζούντο. Άθλημα διακρίσεων για τη χώρα μας.
«Το Τζούντο ( JUDO ) - ή αλλιώς «ο Δρόμος της Ευγένειας» όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος-είναι μια πολεμική τέχνη ρίψεων , εξαρθρώσεων και ακινητοποίησης- εξουδετέρωσης αντίπαλου είτε σε όρθια θέση είτε στο έδαφος από την Ιαπωνία με ιδρυτή τον Δόκτορα JIGORO KANO o οποίος του έδωσε έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα, με υπερτονισμό του αλληλοσεβασμού και της ευγενούς άμιλλας. Η UNESCO αναγνωρίζει το Τζούντο ως το κορυφαίο και πιο ολοκληρωμένο άθλημα για τη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών. Παράλληλα αποτελεί το πλέον ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας, εξασφαλίζοντας άρτια φυσική κατάσταση με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε διάφορες αστυνομικές και στρατιωτικές ακαδημίες. Ως αποτέλεσμα της ραγδαίας εξάπλωσής του εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964 και συνεχίζει χαρίζοντας εντυπωσιακό θέαμα και έχοντας αυξανόμενο κοινό. Για την Ελλάδα το Τζούντο ήδη αποτελεί πηγή διεθνών διακρίσεων και είμαι στην ευχάριστη θέση ως μέλος του Δ.Σ. να πω ότι αν και είμαστε μια μικρή Ομοσπονδία μιας μικρής χώρας, χάρη στη σοβαρή δουλειά που γίνεται στέλνουμε τουλάχιστον δύο αθλητές μας στο Τόκυο».
-Πολύ ωραία... πιο ειδικά τώρα , ο σύλλογός σας πώς δραστηριοποιείται;
«Η βάση και το κύτταρο κάθε δραστηριότητας στο Τζούντο είναι ο σύλλογος. Ο Α.Σ. Πολυμήχανος Οδυσσέας με έδρα τη Νεάπολη ήρθε στα χέρια μου πριν 9 χρόνια και έχει έκτοτε μια αλματώδη ανάπτυξη. Πλέον υπάρχουν τμήματα για αγόρια και κορίτσια από προνήπια έως και ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας, αφού το τζούντο είναι πραγματικά για όλους. Η προπόνηση εστιάζει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης και στην πρακτική εφαρμογή του Τζούντο ως ήπιου , άμεσου και αποτελεσματικού μέσου αυτοάμυνας. Φυσικά λόγω της ολόπλευρης αναπτυξιακής οπτικής ο σύλλογος παρέχει τις δυνατότητες για πρωταθλητισμό αφού συμμετέχει σε κάθε διοργάνωση του εσωτερικού , σε διοργανώσεις του εξωτερικού και σε ειδικά camp προετοιμασίας αθλητών σε Ελλάδα και εξωτερικό . Ήδη αθλητές του συλλόγου κατακτούν πρωτιές σε πανελλήνια και διασυλλογικά και εκπροσωπούν μέχρι και τα εθνικά χρώματα».
-Εξαιρετικά όλα αυτά και ευχόμαστε ακόμα καλύτερη συνέχεια ... η Λάρισα πώς ακούγεται στον χώρο του Τζούντο;
«Η Λάρισα εδώ και 3 χρόνια χάρη στις προσπάθειές μου και το όραμά μου για αθλητική ανάπτυξη μπήκε στο κάδρο των μεγάλων διοργανώσεων του Τζούντο αφού ανέλαβα τη διοργάνωση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Τζούντο για το 2019, 2020 και το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Τζούντο 2019. Για να καταλάβουμε τα μεγέθη μιλάμε για 900 αθλητές ανά διοργάνωση οι οποίοι επισκέπτονται οικογενειακά τη Λάρισα για Σαββατοκύριακο, καθιστώντας την πόλο αθλητικού τουρισμού. Υπάρχει άψογη συνεργασία με το ΕΑΚ και τη Διοίκησή του, ενώ σταθερός αρωγός παραμένει ο Κώστας Αγοραστός, η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τα γραφεία Αθλητισμού της έτσι ώστε να κερδίσουμε για την πόλη και να την αναδείξουμε. Αυτό οδηγεί σε ακόμα πιο εμβληματικά γεγονότα όπως π.χ. το Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 2020 το οποίο λόγω Covid δυστυχώς αναβλήθηκε για μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης».
-Το γενικότερο όραμά σας κε Αντωνίου ποιο είναι;
«Το όραμά μου σε τοπικό επίπεδο για τον Α.Σ. Πολυμήχανο Οδυσσέα Νεάπολης Λάρισας είναι ο μαζικός αθλητισμός , η αυτοάμυνα και η ολόπλευρη σωματική ανάπτυξη μαζί με καλλιέργεια αρχών και ήθους στους μαθητές της σχολής ώστε να αποτελούν θετικά πρότυπα στις συναναστροφές τους.
Για τη Λάρισα το όραμά μου είναι να συμβάλλω όσο μπορώ στην ανάδειξή της - σε συνεργασία με τους φορείς της - σε μόνιμο πόλο αθλητικού τουρισμού. Καθώς τα πράγματα στον αθλητισμό εξελίσσονται συνεχώς οι γονείς πρέπει να αναζητούν συλλόγους και σωματεία τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις νομιμότητας ώστε τα παιδιά τους να απολαμβάνουν πλήρως και τα ευεργετήματα που προβλέπει η αθλητική νομοθεσία για μοριοδότηση βάσει επιτυχιών . Εδώ έρχεται η πολιτεία με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων στο site της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, στο οποίο μπορεί πανεύκολα ο καθένας μας να ανατρέχει και να βρίσκει για κάθε άθλημα στην περιοχή του τα νόμιμα σωματεία...
Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και να καλέσω όλους να γνωρίσουν την ομορφιά και την αποτελεσματικότητα αυτού του Ολυμπιακού αθλήματος -Πολεμικής τέχνης ακλουθώντας μας στον Δρόμο της Ευγένειας δηλαδή στο Τζούντο...».
Πηγή : www.symels.gr