Αποφεύγει να απαντήσει ο ΥΝΑΝΠ σε ερωτήματα Βουλευτών ; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.8.21

Αποφεύγει να απαντήσει ο ΥΝΑΝΠ σε ερωτήματα Βουλευτών ;


 Το Υπουργείο Ναυτιλίας συνεχίζει να προκαλεί του υπηρετούντες στο Λιμενικό με τη στάση του. Κατά την προσφιλή του τακτική αρνείται να απαντήσει, επί της ουσίας, σε καταγγελίες λιμενικών που μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου μεταφέρει το ΚΚΕ.


Συγκεκριμένα σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ πριν ένα μήνα, όπου ζητούσε την ανάκληση έκτακτης μετάθεσης του Ταμία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ) κι εκλεγμένου εκπροσώπου των λιμενικών της Φθιώτιδας, απάντησε σε τέσσερις γραμμές ποια είναι η διαδικασία μεταθέσεων με βάση το νέο απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα. Πετώντας την ευθύνη στο Συμβούλιο Μεταθέσεων, κουβέντα δεν είπε το Υπουργείο Ναυτιλίας για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 και συγκεκριμένα στο άρθρο 14 για την προστασία και τη διευκόλυνση της συνδικαλιστικής δράσης.


Αναλυτικότερα:


Η ερώτηση

Ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Ναυτιλίας 26/7/2021 (Α.Π.:8233/26-7-2021):


«Φαίνεται ότι η δράση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών και των πρωτοβάθμιων Ενώσεών της έχει ενοχλήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος εκλεγμένου εκπροσώπου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στη Φθιώτιδα.


Συγκεκριμένα το Υπουργείο Ναυτιλίας αποφάσισε να μεταθέσει τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Φθιώτιδας, από την ανωτέρω περιοχή στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς. Επικαλέστηκε μάλιστα το Υπουργείο την νέα διάταξη του απαράδεκτου ΠΔ μεταθέσεων για μετάθεση σε θέση ευθύνης. Σημειωτέων ο εν λόγω εκπρόσωπος των λιμενικών της Φθιώτιδας είναι ταυτόχρονα και Αναπληρωτής Ταμίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών.


Με την απόφαση αυτή το Υπουργείο Ναυτιλίας, στην ουσία, στερεί από τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Φθιώτιδας την συνδικαλιστική του ιδιότητα.


Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση συνδικαλιστικού νόμου 1264/82. Το ίδιο συνέβη και το 2019 με τις εκδικητικές μεταθέσεις του Προέδρου και της ΑντιπροέδρουτηςΈνωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Λιμενοφυλάκων Κεντροδυτικής Ελλάδας.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:


Να ακυρωθεί η μετάθεση του Γενικού Γραμματέα της ΕΠΛΣ Φθιώτιδας και να επιστρέψει στα καθήκοντά του στην περιοχή που είναι εκλεγμένος;

Να μην επαναληφθεί στο μέλλον άλλη παρόμοια ή αντίστοιχη συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος συνδικαλιστή του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής;»

Ν. Παπαναστάσης και Θ. Παφίλης


Η απάντηση

Απάντηση Υπουργείου Ναυτιλίας 16/8/21 (Α.Π: 1500.1/ 58971 /2021/292):


«…γνωρίζεται ότι οι έκτακτες μεταθέσεις προς και από τις θέσεις ευθύνης αποφασίζονται από το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 11/2021 (Α’ 21) «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής» και ειδικότερα τα οριζόμενα στο άρθρο 23 αυτού.»


Γ. Πλακιωτάκης


Οι «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Καταρχήν η υπεροπτική και προσβλητική, ουσιαστικά, στάση της Κυβέρνησης πρέπει να προβληματίσει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους υπηρετούντες στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή για την αντιμετώπιση που έχουν οι εκπρόσωποί τους από την πολιτική ηγεσία.


Κατά δεύτερον, η αυταρχική λογική των Κυβερνήσεων ότι θα μεταθέτουν όποιον θέλουν, όπου θέλουν, όποτε θέλουν, που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια παντού πρέπει να βρει τους εργαζόμενους και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας απέναντι.


Το γεγονός της μετάθεσης εκλεγμένου συνδικαλιστή όπως και εκατοντάδων άλλων με συνοπτικές διαδικασίες κι αδιαφανή κριτήρια δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Η «κινητικότητα» της εργασίας, όπως την βαφτίζουν οι εργοδοτικές Ενώσεις είναι στις «βέλτιστες πρακτικές» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην «εργαλειοθήκη» του ΟΑΣΑ. Αυτά για να καταλαβαίνουν όλοι την «ξύλινη γλώσσα» των κυβερνώντων. Το ίδιο ισχύει και για τα εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Αυτά είναι το σύγχρονο ευαγγέλιο των Κυβερνήσεων.


ΚΚΕ: Θα επιμείνουμε

Το ΚΚΕ θα επανέλθει ζητώντας να ανακληθεί η συγκεκριμένη έκτακτη μετάθεση που ισοδυναμεί με συνδικαλιστική δίωξη. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με σκοπό την κατάργηση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος (11/2021).


Νίκος Γαρδίκης 

Πηγή