ΑΙΑΣ: Κατέπλευσε το νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

21.8.21

ΑΙΑΣ: Κατέπλευσε το νέο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του Πολεμικού Ναυτικού


 Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείου Ναυτικού σήμερα, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης «ΑΙΑΣ» κατέπλευσε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το «πρώτο βήμα» για την επίσημη ένταξή του στο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Κλάδου.


Το ανωτέρω πλοίο δωρίζει στο Πολεμικό Ναυτικό, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστής και Υποναύαρχος ε.τ. κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, ενώ δ διαδικασία αποδοχής της εν λόγω δωρεάς βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.


Τα χαρακτηριστικά του


Το ΠΓΥ ΑΙΑΣ είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό που διαφοροποιεί σημαντικά το ΠΓΥ ΑΙΑΣ από τα δύο προηγηθέντα αυτού «αδελφά» πλοία, είναι ότι είναι ένα πλήρως εξηλεκτρισμένο σκάφος με αμιγώς ηλεκτρική πρόωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.


Διαθέτει και αυτό σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποίησης σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), ενώ η επιχειρησιακή του ευελιξία συμπληρώνεται από την ύπαρξη δύο γεφυρών διοίκησης (στην πλώρη και προς την πρύμνη), και από ηλεκτρονικό εξοπλισμό τελευταίου τύπου.


Η επιχειρησιακή αξιοποίησή του


Σε δηλώσεις του, ο Πάνος Λασκαρίδης τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για κάθε Έλληνα να του επιτρέπει η Πατρίδα να προσφέρει κατά τις δυνατότητές του, και ευχήθηκε στα πολεμικά μας πλοία και στα πληρώματά τους καλή δύναμη, ήρεμες θάλασσες και να έχουν πάντα τον ‘Αγιο Νικόλαο στην πλώρη τους.


Η μέχρι τούδε επιχειρησιακή αξιοποίηση των ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι και ΠΓΥ ΗΡΑΚΛΗΣ υπήρξε καταλυτική και οι αποστολές τους αποτέλεσαν γέφυρα υποστήριξης των μονάδων κρούσεως του Στόλου μας, ενώ ανέλαβαν τακτικούς ρόλους και καθοριστικές αποστολές ως «επιχειρησιακά πολυεργαλεία». To τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης – ΠΓΥ ΑΙΑΣ – θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση των έργων διοικητικής μέριμνας του ΠΝ και θα καταστήσει συμπαγή τη διαθεσιμότητα και την επιχειρησιακή εναλλαξιμότητα των εν λόγω μονάδων, καταλήγει το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» στην ανακοίνωσή του.

Πηγή