Προ των πυλών σαρωτικός ανασχηματισμός με άρωμα ΚΟ της ΝΔ αλλά και διεύρυνσης - Ποια ονόματα παίζουν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.8.21

Προ των πυλών σαρωτικός ανασχηματισμός με άρωμα ΚΟ της ΝΔ αλλά και διεύρυνσης - Ποια ονόματα παίζουν


 «Το βέβαιο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει το αργότερο έως το τέλος εβδομάδας» τόνισε κυβερνητική πηγή στο Newpost.


Με ένα νέο κυβερνητικό σχήμα διετίας με το οποίο θα πάει μέχρι τις εκλογές, αναμένεται να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στις 11-12 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Newpost. Η εκεί παρουσία του αποτελεί πολιτικό βαρόμετρο και ο στόχος του είναι να δώσει το στίγμα της διακυβέρνησης που θα ακολουθήσει, χωρίς να δέχεται την πίεση των πυρκαγιών. Φαίνεται ότι θα προχωρήσει νωρίτερα σε καρατομήσεις προσώπων αναγνωρίζοντας και εμπράκτως τις ευθύνες για τα λάθη και τις αστοχίες στην πολιτική και επιχειρησιακή διαχείριση των πυρκαγιών, για τις οποίες ζήτησε συγγνώμη. 


«Έως το τέλος της εβδομάδας»

Μέχρι χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα για τον ακριβή χρόνο του ανασχηματισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει νωρίς το πρωί από τις ΗΠΑ όπου βρέθηκε με όλη την οικογένεια του για να εγκαταστήσει την μικρή του κόρη Δάφνη, στο πανεπιστήμιο Γέιλ, στο Κονέκτικατ. Γύρω στις 11-12 το πρωί, θα βρίσκεται στο Μαξίμου. Εάν έχει καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα πιθανόν να ανακοινωθούν τα ονόματα και σήμερα Δευτέρα, ενδεχόμενο, όμως, που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Την Τρίτη ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο μεταξύ άλλων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος θα δώσει μια εικόνα για το πως προχωράει το σχέδιο των αποζημιώσεων για τις πυρκαγιές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα ταξιδέψει στη Σλοβενία. Την Τετάρτη θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και την Πέμπτη στη Μασσαλία. Στην ουσία οι μέρες που παίζουν είναι σήμερα Δευτέρα και η Παρασκευή και το Σάββατο. 


«Το βέβαιο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει το αργότερο έως το τέλος εβδομάδας» τόνισε κυβερνητική πηγή στο Newpost. Άλλωστε, οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να έχουν προλάβει να ενημερωθούν για το αντικείμενο τους έως την ΔΕΘ. 


Με αποτύπωμα 

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: 


Δεν θα αφορά μόνο τις πυρκαγιές. Θα είναι σαρωτικός. 

Θα υπάρξουν τουλάχιστον 8-9 αλλαγές σε κεντρικά πρόσωπα και υπουργεία. 

Τα πρόσωπα θα προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αλλά θα στέλνουν και μήνυμα διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις στους κόλπους της ΝΔ.

Οι αλλαγές θα σηματοδοτούν τις προτεραιότητες του β´ κύκλου της κυβέρνησης και θα αφήνουν σαφές αποτύπωμα για το που θα το πάει ο Μητσοτάκης μέχρι τις κάλπες. 



Ονόματα

Στο παρά πέντε ενός ανασχηματισμού για τον οποίο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός, μόνο σενάρια είναι στο τραπέζι για τα πρόσωπα που είναι να φύγουν, να μετακινηθούν ή να μπουν στην κυβέρνηση. Με δεδομένη την σημασία που θα έχει το επόμενο διάστημα το Ταμείο Ανάκαμψης δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του Θόδωρου Σκυλακάκη που ανέλαβε με επιτυχία την κατάρτιση του εθνικού σχεδίου που ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκε στην ΕΕ. Η πανδημία και ο εμβολιασμός είναι μια ακόμη πρόκληση. Είναι πιθανή η αναβάθμιση του γενικού γραμματέα Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους. Συζητήσεις γίνονται για μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.  


Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι μια ηλεκτρική καρέκλα. Η αστυνομία στα ΑΕΙ από το φθινόπωρο, όπως και τα προσφυγικά ρεύματα από το Αφγανιστάν, θα είναι οι καυτές πατάτες. Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μάλλον πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Ακούγονται ο Κώστας Τσιάρας, η επιστροφή Κικίλια αλλά και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος όμως συζητείται και για τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Από τα ονόματα που συζητιούνται για το Προστασίας του Πολίτη εάν παραμείνει σε πρόσωπο της κεντροαριστεράς είναι και ο Γιώργος Φλωρίδης που γνωρίζει το υπουργείο. Η Άννα Διαμαντοπούλου ακούγεται για το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής εφόσον αυτονομηθεί από το Ενέργειας, αν και υπάρχουν αντιδράσεις στη ΝΔ.


Ο Σίμος Κεδίκογλου που εκλέγεται στην Εύβοια που κάηκε, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Κώστας Κυρανάκης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Θανάσης Πλεύρης, η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφαλά, η Έλενα Ράπτη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος και άλλοι βουλευτές της ΝΔ είναι στις λίστες.


Καμπανάκια

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το καλοκαίρι της GPO για «τα Νέα» χτύπησε καμπανάκια όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και για τον πρωθυπουργό που μέχρι τώρα έμοιαζε άφθαρτος. Το 76,5% θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών. Από ένα 58,2% στον πρωθυπουργό καταλογίζονται ευθύνες για αστοχίες στο συντονιστικό έργο. Το 49,4% θεωρεί μάλιστα ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό.


Το 54,7% ζητεί την απομάκρυνση κ. Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του κ. Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% ενώ θετική ανταπόκριση είχε και η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.


Η ΝΔ συγκεντρώνει 34,5% (με απώλειες 2 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την τελευταία μέτρηση), έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αδυνατούν να εισπράξουν τη φθορά της κυβέρνησης.

της Χριστίνας Κοραή 

Πηγή