Φαρμακονήσι: Βίντεο- ντοκουμέντο από την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.1.23

Φαρμακονήσι: Βίντεο- ντοκουμέντο από την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τους Τούρκους


 «Το τουρκικό λιμενικό έκανε γύρω-γύρω στροφές από το δικό μας, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για να το βουλιάξει» λέει αυτόπτης μάρτυρας

Στα άκρα ωθούν την κατάσταση οι Τούρκοι στο Αιγαίο, όπως φαίνεται από το νέο προκλητικό επεισόδιο παρενόχλησης σκάφους του ελληνικού λιμενικού. Αυτή τη φορά το προκάλεσε τουρκική ακταιωρός το πρωί της Πέμπτης νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου.


Το επεισόδιο συνέβη όταν περιπολικό σκάφος του Λιμενικού εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Η τουρκική ακταιωρός άρχισε να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους, το πλήρωμα του οποίου προχώρησε σε ρίψη προειδοποιητικών βολών.


Στα αποκλειστικά που εξασφάλισε ο ΣΚΑΪ φαίνονται τα τουρκικά σκάφη μια ανάσα απ’ το Φαρμακονήσι. Οι Έλληνες ψαράδες ενημέρωσαν το λιμενικό για τις κινήσεις των Τούρκων και η αντίδραση ήταν άμεση.


Ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο όπου τρία τουρκικά σκάφη είχαν εισβάλει υπό την εποπτεία του τουρκικού περιπολικού στα ελληνικά ύδατα. Το πλωτό του λιμενικού περνάει ξυστά από το ελληνικό αλιευτικό και κατευθύνεται προς τις τουρκικές μηχανότρατες που αλίευαν στην περιοχή, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.



«Οι Τούρκοι ειδοποίησαν το δικό τους λιμενικό και ήρθε να διώξει το ελληνικό λιμενικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το τούρκικο λιμενικό ήταν δυο μίλια, τουλάχιστον, δυτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεπέρασε και το Φαρμακονήσι και πήγαινε» ανέφερε στον ΣΚΑΪ αυτόπτης μάρτυρας.


Ο Τούρκος καπετάνιος άμεσα ανέπτυξε ταχύτητα και κινήθηκε στην πορεία του ελληνικού, προκαλώντας την αντίδραση του ελληνικού πληρώματος.


«Τα τούρκικο λιμενικό έκανε γύρω-γύρω στροφές από το δικό μας ελληνικό, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα να τον βουλιάξει» τόνισε χαρακτηριστικά ο αυτόπτης μάρτυρας.


«Έρχεται δίπλα ή θα σου φωνάξει στο VHF σαν πρώτη προειδοποίηση και θα σου πει ‘είσαι στα τουρκικά χωρικά ύδατα γύρισε πίσω’, έρχεται δίπλα σου, θα σου κάνει μανούβρες αν είσαι μικρό σκάφος, ένα 90% θα σε βουλιάξει, μετά θα αρχίσει η μορφή της απειλής και γυρίζει το πολυβόλο επάνω σου» περιγράφει.

Πηγή