Στα μέσα Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.1.23

Στα μέσα Μαρτίου ξεκινά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων


 Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Τaxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2022. 

Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες και τις επόμενες μέρες αναμένεται να ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εκπαιδευτήρια, λογιστήρια κ.λπ.) την αποστολή των στοιχείων που απαιτούνται για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων. Φέτος για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις θα λάβουν προσυμπληρωμένο τόσο το έντυπο Ε3 όσο και το βασικό έντυπο «Ν» της δήλωσης νομικών προσώπων.

Από τον Μάρτιο, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν την υποβολή των δηλώσεων και όσοι επιθυμούν θα μπορούν να αποπληρώνουν σταδιακά τις οφειλές τους, παρά το γεγονός ότι η καταληκτική ημερομηνία για την πληρωμή της πρώτης δόσης παραμένει η 31η Ιουλίου 2022. Οι φορείς και τα λογιστήρια επιχειρήσεων θα πρέπει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να αποστείλουν εκκαθαριστικά αποδοχών και οι τράπεζες τα στοιχεία των συναλλαγών των φορολογουμένων.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές πληρωμές θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου με μέγιστο όριο το ποσό των 20.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τις απαιτούμενες αποδείξεις με βάση τη φορολογική νομοθεσία θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο ίσο με το 22% των αποδείξεων που λείπουν. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πραγματοποίησε ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 3.000 ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 20% του ετήσιου εισοδήματός του, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 22% επί του ακάλυπτου 10% του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή 330 ευρώ.

2. Οι φορολογούμενοι που δεν θα δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια.

3. Με συντελεστή 55% θα υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, ενώ για τις επιχειρήσεις έχει περιοριστεί στο 80%.

4. Τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα. Δυνατότητα διόρθωσης δεν υπάρχει. Αν εμφανίζεστε να έχετε εισπράξει εισοδήματα που δεν έχουν καταβληθεί, η μόνη λύση είναι να ζητήσετε από τον εργοδότη σας να σας προσαρμόσει τις απολαβές στα πραγματικά δεδομένα. Αν αρνηθεί, θα πρέπει να κάνετε δήλωση με «επιφύλαξη».

5. Μειωμένο φόρο έως και 2.200 θα καταβάλουν το 2023 οι φορολογούμενοι που έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων πληρώνοντας το 2022 με κάρτα ή μέσω e-banking τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με επαγγελματίες που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ενεργοποιείται το 2023 η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα. Βέβαια, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών από μια λίστα 20 επαγγελμάτων. Από τις συναλλαγές αυτές αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών.


Πηγή