Γρίπη: Έρχεται νέο κύμα με πολλά κρούσματα – Τι συμβαίνει με την έλλειψη φαρμάκων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.1.23

Γρίπη: Έρχεται νέο κύμα με πολλά κρούσματα – Τι συμβαίνει με την έλλειψη φαρμάκων


 Η Ματίνα Παγώνη,έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ιώσεις που κυκλοφορούν. Τόνισε πως ο Ιανουάριος είναι ο μήνας της γρίπης και ο μοναδικός μας σύμμαχος όπως λέει, είναι ο εμβολιασμός.


Σύμφωνα με όσα είπε η γιατρός στον ΣΚΑΪ το κύμα ιώσεων και γρίπης θα παραμείνει σίγουρα μέχρι τις αρχές του Φεβρουαρίου, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.


Η κ. Παγώνη σημείωσε πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει ξεχάσει τη χρήση μάσκας και αντισηπτικού, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση.


Πότε θα αποκατασταθεί η κατάσταση με τα φάρμακα

Σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, η Ματίνα Παγώνη ανέφερε πως μετά τις 8 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι καταγραφές στις αποθήκες, θα σταματήσουν οι εξαγωγές φαρμάκων ενώ προτεραιότητα αποτελεί η καταγραφή ελλείψεων στα νοσοκομεία.


Παράλληλα, έκανε έκκληση στους γονείς να μην πανικοβάλλονται, συμβουλεύοντας τους πως αν δεν βρίσκουν αντιπυρετικά για τα παιδιά τους, η καλύτερη λύση είναι η άμεση διακομιδή τους σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Ελλείψεις στα φάρμακα

Tην ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία, με τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, εξέφρασε το μέλος του φαρμακευτικού Συλλόγου, Θανάσης Παπαθανάσης.

«Ξεκινάμε με προβλήματα. Τις προηγούμενες μέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας. Υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις για να βρουν ακόμα και ένα απλό αντιπυρετικό, μια απλή αντιβίωση», είπε ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και πρόσθεσε: «Υπήρξαν προβλήματα με τα αντισταμινικά, στις αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Πολλοί γονείς βρίσκονταν σε αδιέξοδο, δεν είχαμε ούτε φάρμακο για τον πυρετό. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως πρώτων υλών, με τον πόλεμο έχουν δημιουργηθεί σε πάρα πολλά προϊόντα αντίστοιχες καταστάσεις».

Ο κ. Παπαθανάσης ρωτήθηκε για το αν υπάρχει πιθανότητα να δούμε αυξημένες τιμές στα φάρμακα όταν περιοριστεί το ζήτημα των ελλείψεων. Το μέλος του του φαρμακευτικού Συλλόγου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Ζητήθηκε και καταγράφηκε το απόθεμα όλων των φαρμακαποθηκών και ξαφνικά εμφανίζονται σε ράφια της Ευρώπης. Παρεμβαίνουμε συνέχεια στο υπουργείο Υγείας, που θέλει να λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να γίνουν πιο σοβαροί έλεγχοι. Οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να έχουν απόθεμα τριών μηνών και αν υπάρχει φάρμακο σε έλλειψη να το δηλώνουν».

Όπως ανέφερε κάποιες φορές οι ελλείψεις στα φαρμακεία μπορεί να οδηγήσουν και σε ελλείψεις φαρμάκων και στα νοσοκομεία αν, και όπως διευκρίνισε τα φάρμακα για τα νοσοκομεία είναι μια άλλη γκάμα και οι φαρμακευτικές πωλούν κατευθείαν στα νοσοκομεία.

Πηγή