Άρθρο «κόλαφος» του Economist για τον Ερντογάν: Είναι νταής, η επωαζόμενη δικτατορία της Τουρκίας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

20.1.23

Άρθρο «κόλαφος» του Economist για τον Ερντογάν: Είναι νταής, η επωαζόμενη δικτατορία της Τουρκίας


 

«Θα μπορούσε να προβεί σε πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Συρία»

«Η επωαζόμενη δικτατορία της Τουρκίας» είναι ο τίτλος πρωτοσέλιδου άρθρου του Economist, με το εξώφυλλό του να απεικονίζει την τουρκική σημαία με τη μορφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσα στην ημισέλινο. Κόλαφος είναι το άρθρο για τον Τούρκο πρόεδρο, τον οποίο αποκαλεί νταή.

Με πρόσχημα την προσφυγή στις κάλπες, μπορεί να οδηγήσει τη γείτονα χώρα στη δικτατορία, γράφει ο Economist, την ώρα που η χώρα του οδηγείται σε εκλογές, με την 14η Μαΐου να φαίνεται πως έχει κλειδώσει ως η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

«Η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν πλησιάζοντας οι εκλογές θα μπορούσε να ωθήσει αυτό που σήμερα είναι μία βαθιά ελαττωματική δημοκρατία εκτός ορίων, σε μία πλήρη δικτατορία», τονίζει το άρθρο.

Επίσης, σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε μια ταραχώδη γειτονιά, ειδικά στην καμένη από τον πόλεμο Συρία. Ασκεί αυξανόμενη επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, στην ανατολική Μεσόγειο και πρόσφατα στην Αφρική. Πάνω από όλα, είναι σημαντικός ο ρόλος της στη Μαύρη Θάλασσα και στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πέρυσι βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για να επιτραπεί η αποστολή περισσότερων ουκρανικών σιτηρών σε έναν πεινασμένο κόσμο»,.

«Επομένως, οι ξένοι θα πρέπει να δώσουν προσοχή στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, οι οποίες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου. Πολύ περισσότερο που, υπό τον ολοένα πιο ασταθή πρόεδρό της, η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής», προσθέτει στη συνέχεια.

«Ο Ερντογάν επιβάλει τη σκληρότητά του»

Το περιοδικό μεταξύ άλλων κάνει έκκληση στους ηγέτες της Δύσης να αναλάβουν δράση εναντίον του Ερντογάν με στόχο να τον περιορίσουν, αφού μπορεί να λάβει απρόβλεπτες αποφάσεις, που θα φέρουν σε δύσκολη θέση τα δυτικά κράτη.

«Ένας αγανακτισμένος, απομονωμένος Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να προβεί σε πιο σκληρές εδαφικές διαμάχες με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Συρία. Θα μπορούσε να επιτρέψει στους 5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες στην Τουρκία να σαλπάρουν για τη νότια Ευρώπη. Θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο NATO», αναφέρει το δημοσίευμα, καλώντας τη Δύση να μην «αποξενώσει» την Τουρκία, αλλά να την φέρει «στον ίσιο – δημοκρατικό – δρόμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έτσι, σημείωσε ότι «ο Ερντογάν είναι ένας νταής που επιβάλει τη σκληρότητά του για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της Τουρκίας».


Πηγή