Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: «Ελληνική Ακτοφυλακή και Frontex συνεχίζουν τις ενέργειές τους σκοτώνοντας ανθρώπους», λέει ο Τσελίκ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.1.23

Προκαλούν ξανά οι Τούρκοι: «Ελληνική Ακτοφυλακή και Frontex συνεχίζουν τις ενέργειές τους σκοτώνοντας ανθρώπους», λέει ο Τσελίκ


 

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν επιχείρησε και πάλι να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα με τους μετανάστες που έρχονται από τη Μεσόγειο

Το ίδιο τροπάριο με συνεχείς λεκτικές επιθέσεις και αλλοίωση της πραγματικότητας στο μεταναστευτικό συνεχίσει η Τουρκία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος ΑΚ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, επιτέθηκε τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας ότι σκοτώνουν ανθρώπους στη θάλασσα με την τακτική τους.

Παράλληλα, έκανε επίθεση και στην Σουηδία για το γεγονός ότι ο γενικός εισαγγελέας της χώρας δεν έκρινε ότι η πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας από Κουρδικές ομάδες στη Στοκχόλμη συνιστά αδίκημα.

Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματός του.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του κόμματος βρήκε επίσης της ευκαιρία να επιτεθεί σφοδρότατα και κατά της Ελλάδας για το μεταναστευτικό κατηγορώντας την για απάνθρωπη συμπεριφορά και θανάτους προσφύγων σε συνεργασία με την Frontex.

Ο Τσελίκ ρωτήθηκε σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών στην Τουρκία και απάντησε, λέγοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σχετικά με το θέμα της ημερομηνίας των εκλογών, είπα ότι μπορούμε να τις μεταφέρουμε λίγο πιο νωρίς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πρόωρες εκλογές. Τώρα συζητούνται κάποιες ημερομηνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μοιραστώ μαζί σας την ημερομηνία μόλις οριστικοποιηθεί.

Δυστυχώς, τη νέα χρονιά, η ατζέντα για τους πρόσφυγες συνεχίζει να εκδηλώνεται με βάναυσους τρόπους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αυτό είναι αντίθετο με τις αρχές της επαναπροώθησης της Σύμβασης του 1951 για τους Πρόσφυγες. Είναι μια πρακτική αντίθετη με όλες τις διατάξεις που βασίζονται στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Στη νομοθεσία της ΕΕ για το άσυλο, σημαίνει παραβίαση όλων των αρχών που περιγράφονται στη ρήτρα των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Με τη συνεργασία της Frontex, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο ανθρώπων που γλιτώνουν τον θάνατο. Συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές βασανίζοντάς τους.

(…) Δυστυχώς όμως αυτός ο απάνθρωπος μηχανισμός μεταξύ της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο. Συνεχίζουν τις ενέργειές τους σκοτώνοντας ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, ή θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους. Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμφίβολα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις της Σύβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1951 περί της επιστροφής προσφύγων καθώς και παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αποτελεί επίσης παραβίαση όλων των διατάξεων του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα στη βάση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, και της παραβίασης των πρακτικών όλων των χωρών και αρχών ως προς το αίτημα ασύλου που περιγράφονται στο δίκαιο ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετέδωσε η ΕΡΤ.