Κ.Μητσοτάκης: Δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Ερντογάν – Συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βίλνιους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.6.23

Κ.Μητσοτάκης: Δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Ερντογάν – Συμφώνησαν να συναντηθούν στο Βίλνιους


 Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, o οποίος του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Μεγάρου Μαξίμου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαίωσε και η τουρκική πλευρά, με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Προεδρίας να αναφέρει: «Ο πρόεδρος μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τον Μητσοτάκη για την επιτυχία του στις εκλογές και ευχήθηκε η νέα περίοδος να είναι ωφέλιμη για τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας. Κατά την επικοινωνία, επισημάνθηκε ότι η παρουσία ισχυρών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες αποτελεί ευκαιρία για το μέλλον των διμερών σχέσεων».

Η τελευταία επικοινωνία των δύο ηγετών, ήταν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνήσει στον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας της 29ης Μαΐου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δηλώσει αρκετές φορές κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ότι θέλει να συναντηθεί με τον Ερντογάν, επ’ευκαιρίας της συνόδου κορυφής του NATO, στην οποία θα παρευρίσκονται και οι δύο.

Αν και το κλίμα στα ελληνοτουρκικά παραμένει ήμερο, και ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να το διατηρήσει και να συνεχίσει τον διάλογο με την Τουρκία, ο ίδιος έχει βάλει μια «κόκκινη γραμμή» στα ζητήματα που θα βάλει στο τραπέζι. Η κυριαρχία στο Αιγαίο και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και δεν πρόκειται να συζητηθούν με την Τουρκία, έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός. Από την άλλη, επιθυμεί να θέσει επί τάπητος το ζήτημα της ανάμιξης του τουρκικού προξενείου της Ροδόπης στις εθνικές εκλογές και τα ζητήματα της μουσουλμανικής μεινότητας της Θράκης, την οποία η Τουρκία επιμένει να χαρακτηρίζει «τουρκική».

Με πληροφορίες από: Newsit