Εντατικές περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα από ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Frontex - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.6.23

Εντατικές περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα από ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Frontex


Η διαχείριση του μεταναστευτικού φαίνεται πως είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης ενώ το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στον απόηχο του πολύνεκρου ναυαγίου του αλιευτικού σκάφους νοτιοδυτικά της Πύλου και ενώ είναι σχεδόν καθημερινές οι απόπειρες προσφύγων και μεταναστών να ταξιδέψουν από τις ακτές της Λιβύης προς την Ιταλία σύμφωνα και με αναφορές ΜΚΟ.


Υπενθυμίζεται πως το θέμα συζητήθηκε προχθές στη πρώτη σύσκεψη αρμόδιων υπουργών στο Μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις και Frontex έχουν εντατικοποιήσει τις περιπολίες τόσο στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στα θαλάσσια.


Από τις αρχές του χρόνου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί εκατοντάδες διακινητές και μετανάστες ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα σχεδόν καθημερινά γίνονται αντιληπτές προσπάθειες διακινητών να μεταφέρουν με σκάφη πρόσφυγες και μετανάστες από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.


Τέσσερις συλλήψεις διακινητών στη βόρεια Ελλάδα την Τρίτη

Ειδικότερα την Τρίτη συνελήφθησαν σε περιοχές του Έβρου και της Δράμας, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Δράμας τέσσερις αλλοδαποί διακινητές, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες.


Στη πρώτη περίπτωση διακινητής οδηγώντας ρυμουλκό μετά ρυμουλκούμενου μετέβη στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου προκειμένου να πραγματοποιήσει είσοδο στη χώρα μας.


Κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κήπων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης με τη βοήθεια μηχανήματος ανίχνευσης καρδιακών παλμών, διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει στο ρυμουλκούμενο πέντε μη νόμιμους μετανάστες.


Στη δεύτερη περίπτωση άλλος διακινητής προσπάθησε με ΙΧ αυτοκίνητο να περάσει στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Καστανέων Έβρου όμως κατά τον έλεγχο που έκαναν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ορεστιάδας διαπίστωσαν ότι ο δράστης είχε αποκρύψει σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο όχημα, τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες.


Στην τρίτη περίπτωση στην Εθνική οδό Αρδανίου - Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης συνέλαβαν τρίτο διακινητή, διότι ως οδηγός φορτηγού μετέφερε παράνομα στο εσωτερικό της χώρας 21 μη νόμιμους μετανάστες.


Το όχημα εντοπίστηκε έχοντας βγει από την πορεία του και ακινητοποιηθεί έπειτα από πρόσκρουση σε κολώνα φωτισμού, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών επιβαινόντων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.


Επιπλέον όπως διαπιστώθηκε ο οδηγός δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και το όχημα έφερε πινακίδες κυκλοφορίας για τις οποίες έχει δηλωθεί κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Θεσσαλονίκης.


Στην τέταρτη περίπτωση σε Επαρχιακή οδό της Δράμας, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας με τη συνδρομή αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας συνέλαβαν τέταρτο διακινητή, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί αυτοκίνητο και όπως διαπιστώθηκε δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και μετέφερε παράνομα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Επιπλέον προέκυψε ότι για το όχημα έχει δηλωθεί κλοπή σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής.


Δεκάδες μετανάστες σε Ψέριμο και Κάλυμνο

Παράλληλα μετά από ενημέρωση για σκάφος με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ψερίμου εντοπίστηκαν σε βραχώδες σημείο 37 αλλοδαποί και όπως δήλωσαν όταν έφτασαν στο σημείο η λέμβος τους παρασυρόμενη προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή με αποτέλεσμα να βυθιστεί.


Άλλοι 24 αλλοδαποί εντοπίστηκαν σε ορεινή περιοχή στην Κάλυμνο.

Διονύσης Βυθούλκας

Πηγή