Χαλκιδική: Απαγορεύεται το κολύμπι στην παραλία της Νικήτης καθώς η θάλασσα γέμισε απόβλητα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.8.23

Χαλκιδική: Απαγορεύεται το κολύμπι στην παραλία της Νικήτης καθώς η θάλασσα γέμισε απόβλητα


 Την προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης σε μέρος της παραλίας της Νικήτης του δήμου Σιθωνίας αποφάσισε η Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής, καθώς λόγω προβλήματος στον βιολογικό καθαρισμό.


Η απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους, καθώς τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων των θαλασσίων υδάτων της παραλίας ήταν εκτός ορίων και ελήφθη για το τμήμα της παραλίας «από την εκβολή του ρέματος στο οποίο διατίθενται τα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα της Ε.Ε.Λ. Νικήτης και συγκεκριμένα τον πρόχειρο αμμοκράτη με συντεταγμένες (wgs84= X: 40.2220450 Ψ: 23,6565620, ΕΓΣΑ= Χ: 470630.38171356 Ψ:4452172.9545866), για μήκος ακτογραμμής 100 μέτρων εκατέρωθεν, λόγω συνεχούς απορροής επιβαρυμένων νερών στη αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας.


Η αντιπεριφέρεια συνιστά να αναρτηθούν πινακίδες με την ένδειξη «Απαγορεύεται η κολύμβηση» στο συγκεκριμένο τμήμα με ευθύνη του δήμου Σιθωνίας και τον καλεί να ενημερώσει το κοινό. Ταυτόχρονα, τον καλεί να αποστείλει στην αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής στοιχεία για την αποκατάσταση, ή την πιθανή δυσλειτουργία των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού της μονάδας και να προσκομίσει  εργαστηριακά αποτελέσματα για τα  απορριπτόμενα επεξεργασμένα  ύδατα στο αυλάκι που καταλήγει στη θάλασσα, αλλά και για το θαλασσινό νερά στο συγκεκριμένο τμήμα.


«Τα από 28-7-2023 και από 9-8-2023 αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων θαλάσσιων υδάτων τα οποία είναι εκτός ορίων και τα καθιστούν ακατάλληλα για κολύμβηση» επισημαίνεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.


Τέλος, το Λιμενικό Σώμα έχει ενημερωθεί για την επιτήρηση εφαρμογής της απαγόρευσης.


Το πρόβλημα προέκυψε από μια δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Νικήτης

Η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου, δήλωσε στη Voria.gr, ότι η απόφαση, αν και δύσκολη, καθώς η τουριστική σεζόν είναι σε εξέλιξη, κρίθηκε αναγκαία για την ασφάλεια των πολιτών. Σύμφωνα με την ίδια το πρόβλημα προέκυψε από μια δυσλειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Νικήτης.


Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας, ανέφερε στη Voria.gr ότι το πρόβλημα στον βιολογικό προέκυψε από την υπερφόρτωση τον Αύγουστο του υδροβικού φορτίου και επισήμανε ότι «οι διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ μάς τσάκισαν. Κάθε τόσο είχαμε διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το πρόβλημα».


Πηγή