Συναγερμός σε Αιγαίο και Έβρο: Εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Τι επιδιώκει ο Ερντογάν - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.8.23

Συναγερμός σε Αιγαίο και Έβρο: Εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Τι επιδιώκει ο Ερντογάν


 Εικόνες περασμένων ετών που παραπέμπουν σε ημέρες κρίσης με δεκάδες δουλεμπορικές λέμβους και σκάφη να ξεκινούν από τις Τουρκικές ακτές με προορισμό τα Ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και εκατοντάδες μετανάστες να ψάχνουν αφύλακτα περάσματα στον Έβρο εξελίσσονται τα τελευταία 24ωρα στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας.


Όπως αναφέρουν στο Newpost στρατιωτικές, αστυνομικές αλλά και λιμενικές πηγές που έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης τόσο στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όσο και στον πολύπαθο Έβρο που καίγεται για δέκατη μέρα η αύξηση ειδικά από τα μέσα Αυγούστου είναι εκρηκτική και πλέον δεν μιλάμε απλά για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2022. Αλλά για μια κατάσταση η οποία αν συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες με τον ίδιο ρυθμό και με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες θα ευνοούν έως και τον Οκτώβριο θα προκαλέσει ‘’ασφυξία’’ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πολλαπλά προβλήματα στον Έβρο ειδικά μέχρι να επεκταθεί ο φράχτης.


Τα περιστατικά με δουλεμπορικές λέμβους να ξεκινούν ανεξέλεγκτες από τις Τουρκικές ακτές με προορισμό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με αποκορύφωμα τα τραγικά ναυάγια τα ξημερώματα σε Λέσβο και Σάμο είναι ενδεικτικά τις κατάστασης. Η εικόνα που διαθέτουν οι Ελληνικές αρχές δείχνει πλήρη αδράνεια της Τουρκικής ακτοφυλακής η οποία δείχνει σαν να  έχει αποσυρθεί αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στους διακινητές να φορτώνουν λέμβους αλλά και μεγαλύτερα σκάφη με προορισμό κυρίως τις ακτές της Λέσβου και της Σάμου. Ενώ έντονη κινητικότητα παρατηρείται πλέον και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με τα δουλεμπορικά κυκλώματα να ‘’σημαδεύουν’’ τις ακτές της Κω αλλά και της Ρόδου ακόμα και δεκάδες μίλια μακριά από τις Τουρκικές ακτές.


Το τραγικό ναυάγιο στη Λέσβο εντός Τουρκικών Χωρικών Υδάτων είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς των γειτόνων που άφησαν μετανάστες να πνίγονται αναγκάζοντας την Ελληνική Ακτοφυλακή να σπεύσει για να σώσει ζωές σε ένα περιστατικό όπου τέσσερα παιδιά άφησαν την τελευταία τους πνοή πολύ κοντά στις Τουρκικές ακτές. Οι δουλέμποροι μάλιστα όπως αναφέρουν λιμενικές αλλά και στρατιωτικές πηγές προκειμένου να παραπλανήσουν απουσία των Τουρκικών αρχών χρησιμοποιούν ταχύπλοα ως ‘’δολώματα’’ ώστε να τραβήξουν την προσοχή των Ελληνικών πλωτών και από άλλα σημεία να περάσουν μετανάστες στα Ελληνικά νησιά.


Την ίδια ώρα κατακόρυφη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αγγίζει το 100% ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται και στα χερσαία σύνορα της χώρας στον Έβρο. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες και ενώ σημαντικός αριθμός αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων βρίσκεται σε επιφυλακή εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που κατακαίει το νομό για δέκατη πλέον ημέρα οι προσπάθειες των δουλεμπορικών κυκλωμάτων εντείνονται. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχουν κινητοποιηθεί συνεργάτες τους εντός της Ελλάδας που σπεύδουν προς την περιοχή με κλεμμένα οχήματα προκειμένου να παραλάβουν τους παράνομους μετανάστες και να τους μεταφέρουν στις μεγάλες πόλεις.


Τα περιστατικά όπου πολίτες-κάτοικοι του Έβρου παίρνουν το νόμο στα χέρια τους επίσης εντείνονται με απρόβλεπτες συνέπειες. Και παρά την ενίσχυση των αστυνομικών και στρατιωτικών περιπόλων οι δουλέμποροι φαίνεται ότι βρίσκουν τρόπους να περνούν τους μετανάστες σε Ελληνικό έδαφος και σε αυτή την περίπτωση με την ανοχή αν όχι την βοήθεια των Τουρκικών αρχών όπως και στο Αιγαίο.


Όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλουν όχι απλά μεταξύ άλλων να κρατήσουν ανοιχτό και το μεταναστευτικό και να το χρησιμοποιήσουν ως ‘’όπλο’’ στον διάλογο που επιδιώκουν με την Αθήνα με την ατζέντα τους να περιλαμβάνει όλα τα θέματα και όχι μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ σύμφωνα με την πάγια Ελληνική θέση.

Πηγή