Σχολεία: Πότε ξεκινούν - Ποιες οι μαθητικές αργίες - Αλλαγή στο ολοήμερο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

31.8.23

Σχολεία: Πότε ξεκινούν - Ποιες οι μαθητικές αργίες - Αλλαγή στο ολοήμερο


 Για την επιστροφή τους στα θρανία προετοιμάζονται  οι μαθητές, καθώς τα σχολεία αναμένεται να ξεκινήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου.  Όπως κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί θα είναι από νωρίτερα στις θέσεις τους, δηλαδή από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.


Το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους. Κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους διεξάγεται η διδασκαλία των μαθημάτων και γίνονται οι κάθε είδους εξετάσεις.


Ανάμεσα στις αλλαγές που αναμένονται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα είναι η διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση, οι μαθητές των εν λόγω σχολείων στα οποία εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων. Να σημειωθεί πως το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των ολοήμερων δημοτικών σχολείων της χώρας.


Σχολεία: Δείτε και ποιες είναι οι σχολικές αργίες και οι γιορτές του νέου έτους:


27 Οκτωβρίου 2023, Παρασκευή – γιορτή (Επέτειος του Όχι)


28 Οκτωβρίου 2023, Σάββατο (Επέτειος του Όχι)


17 Νοεμβρίου 2023, Παρασκευή – γιορτή (Επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου)


Διακοπές Χριστουγέννων 2023: 23 Δεκεμβρίου (Σάββατο) έως και 7 Ιανουαρίου (Κυριακή)


18 Μαρτίου 2024, Δευτέρα, Καθαρά Δευτέρα


22 Μαρτίου 2024, Παρασκευή, γιορτή, Επέτειος της Επανάστασης του 1821


25 Μαρτίου 2024, Δευτέρα, Επέτειος της Επανάστασης του 1821


Διακοπές Πάσχα 2024: Από 27 Απριλίου Σάββατο έως και 12 Μαϊου (Κυριακή)


1 Μαΐου 2024, Τετάρτη, Πρωτομαγιά


24 Ιουνίου 2024, Δευτέρα Αγίου Πνεύματος


Σχολεία: Αλλαγές στο ωράριο των ολοήμερων από Σεπτέμβριο – Διαβάστε αναλυτικά πώς θα λειτουργούν


Αλλαγές στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο προβλέπει η απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία θεσπίζει νέα ώρα αποχώρησης των παιδιών.


Διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία της χώρας προβλέπεται με σχετική απόφαση που υπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου.


Σχολεία: Αναλυτικά η απόφαση


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, για το σχολικό έτος 2023-2024, οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50’ ή στις 17.30’, αλλά και στις 14.55’, προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων.


Διευκρινίζεται ότι το νέο ωράριο αφορά στο σύνολο των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων σε όλη τη χώρα.


Η Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Γι’ αυτό και για τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες, προχωρούμε στην διεύρυνση της δυνατότητας πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από τις 14.55’. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη στο ολοήμερο σχολείο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειές τους».


Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία


Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους, ωστόσο η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους. Την ημέρα λήξης των μαθημάτων χορηγούνται στους μαθητές των δημοτικών σχολείων τίτλοι προόδου και αντίγραφα τίτλου σπουδών που προβλέπονται στο άρθρο 20. Την ίδια ημερομηνία αποστέλλονται από τα νηπιαγωγεία τα πιστοποιητικά φοίτησης των μαθητών για την εγγραφή τους στα Δημοτικά και από τα Δημοτικά οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης για την εγγραφή τους στα Γυμνάσια.


Να σημειωθεί πως οι χρονικές περίοδοι από 1 μέχρι 10 Σεπτεμβρίου και από 15 μέχρι και 21 Ιουνίου μπορεί να αξιοποιούνται για την υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.


Το διδακτικό έτος για τους μαθητές χωρίζεται σε 3 τρίμηνα. Το πρώτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 10 Δεκεμβρίου, το δεύτερο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Δεκεμβρίου και λήγει στις 10 Μαρτίου και το τρίτο τρίμηνο αρχίζει στις 11 Μαρτίου και λήγει στις 15 Ιουνίου.


Στο νηπιαγωγείο, στην αρχή του πρώτου τριμήνου του διδακτικού έτους και για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2 εβδομάδων μπορεί να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο νηπιαγωγείο για ορισμένα νήπια που φοιτούν για πρώτη φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.


Το ευέλικτο ωράριο καθορίζεται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, τον σύλλογο διδασκόντων και το σχολικό σύμβουλο, σε συνεργασία με τους γονείς ή κηδεμόνες του νηπίου. Μετά την πάροδο των 2 εβδομάδων, το σύνολο των νηπίων ακολουθεί κοινό ωράριο.


Το ημερήσιο ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Η ώρα έναρξης ή λήξης των μαθημάτων μπορεί να τροποποιείται ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, ύστερα από απόφαση του οικείου περιφερειακού υπηρεσιακού συμβουλίου.


Σχολεία: Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια


Αντίστοιχα, το διδακτικό έτος στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο Επαγγελματικό Λύκειο στο Γυμνάσιο ΕΑΕ, στο Λύκειο ΕΑΕ και στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο χωρίζεται σε 2 περιόδους, συγκεκριμένα σε 2 τετράμηνα.


Το Α’ τετράμηνο διαρκεί από την 11η Σεπτεμβρίου έως την 20η Ιανουαρίου.


Το Β’ τετράμηνο διαρκεί από την 21η Ιανουαρίου έως τη λήξη των μαθημάτων.

Πηγή