«Κίνημα της πετσέτας»: Ξηλώθηκαν οι πρώτες ξαπλώστρες στην Πάρο μετά τις μαζικές αντιδράσεις – Σαρωτικοί έλεγχοι με κυβερνητική παρέμβαση - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

3.8.23

«Κίνημα της πετσέτας»: Ξηλώθηκαν οι πρώτες ξαπλώστρες στην Πάρο μετά τις μαζικές αντιδράσεις – Σαρωτικοί έλεγχοι με κυβερνητική παρέμβαση


 Πιέζει το «κίνημα της πετσέτας» με τις δυναμικές πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στην παράνομη κατάληψη παραλιών από επιχειρήσεις να αποδίδουν καρπούς. Ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων απο την παραλία. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Την αρχή έκανε η Πάρος αλλά νέες εστίες πρωτοβουλιών ενάντια στην καταχρηστική κατάληψη παραλιών έχουν ήδη δημιουργηθεί στη Ρόδο, τη Νάξο, τη Σέριφο κ.α. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας. Ελέγχουμε τους επιχειρηματίες για ενδεχόμενη παράνομη κατάληψη τμήματος του αιγιαλού οι σχετικές εκθέσεις της πραγματογνωμοσύνης έχουν σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, την υπηρεσία στην οποίαν υπάγονται (ή «ανήκουν») όλες οι ελληνικές παραλίες.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την πολιτεία, με την κυβέρνηση, θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα έτσι ώστε οι παραλίες ναι μεν να αξιοποιούνται όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, αλλά να υπάρχει χώρος για τους λουόμενους οι οποίοι επιθυμούν να παραμείνουν εκτός ξαπλώστρας – και επίσης να δούμε επιτέλους και το θέμα της τιμής, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Prime».

Καταγγελίες για σωματοφύλακες

«Κίνημα της πετσέτας»: Ξηλώθηκαν οι πρώτες ξαπλώστρες στην Πάρο μετά τις μαζικές αντιδράσεις – Σαρωτικοί έλεγχοι με κυβερνητική παρέμβαση

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κίνησης πολιτών για ελεύθερες παραλίες Χρήστος Γεωργούσης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα κάνει λόγο για απειλές από σωματοφύλακες.

Επιπλέον κατήγγειλε, πως ο ίδιος έχει εκδιωχθεί από παραλία που έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες, έχοντας πάει να κολυμπήσει, με αποτέλεσμα να καταλήξει να καθίσει στα βράχια, σε μια παραλία, μάλιστα, σημείωσε, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις να νοικιάζεται γιατί είναι δύο μέτρα, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν σωματοφύλακες σε ορισμένες επιχειρήσεις. Για το κόστος της ξαπλώστρας, ερωτηθείς ο κ. Γεωργούσης σε ποιο είναι το αντίτιμο για τους λουόμενους που θα επιλέξουν να νοικιάσουν ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

«Το έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε καμία αυθαιρεσία να υπάρχει στο νησί μας» δήλωσε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος.

Αγώνα για ελεύθερες παραλίες, δίνουν και οι κάτοικοι της Κέρκυρας. «Δεν υπάρχει κάποια ελεγκτική αρχή να τους σταματήσει» λέει η πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Δασίας, Αγγελική Φαϊτά.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στις παραλίες.

Πηγή