Επιδημία πλαστών αποδείξεων αποκαλύπτεται από νέα εφαρμογή της εφορίας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.9.22

Επιδημία πλαστών αποδείξεων αποκαλύπτεται από νέα εφαρμογή της εφορίας


 Το μπόνους για όσους καταγγείλουν πλαστές αποδείξεις φαίνεται ότι θα φέρει αποτελέσματα και πιθανόν να οδηγήσει τις επιχειρήσεις που πειράζουν τις ταμειακές μηχανές να συμμορφωθούν άμεσα με τη νομοθεσία.


Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ την πρώτη μέρα λειτουργία της εφαρμογής "appodixi" περισσότεροι από 20.000 την κατέβασαν στο κινητό τους και άρχισαν να σκανάρουν τις αποδείξεις, παλαιές που είχαν στο σπίτι τους ή καινούργιες που έλαβαν.


Μάλιστα αναφέρθηκαν 2.000 περιπτώσεις οι οποίες χρήσουν περαιτέρω ελέγχου από τις φορολογικές αρχές. Από τις ανωτέρω οι 1.150 ήταν ανώνυμες και οι 850 επώνυμες.


Για τις επώνυμες εφόσον οι ελεγκτικές αρχές διαπιστώσουν φοροδιαφυγή οι καταγγέλλοντες θα λάβουν και το σχετικό μπόνους το οποίο ακόμα δεν έχει νομοθετηθεί. Αλλά αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο ότι θα ισχύσει αναδρομικά.


Σε αρκετές περιπτώσεις λοιπόν διαπιστώθηκε ότι οι ταμειακές μηχανές είναι ενεργές και η απόδειξη καθόλα νόμιμη αλλά δεν είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η νομοθεσία. 


Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε χθες από 31 Οκτωβρίου σε όσους δεν διαβιβάζουν τα στοιχεία των συναλλαγών θα επιβάλλονται πρόστιμα.


Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, δηλαδή, των συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα "myDATA" μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στην υπόχρεη οντότητα:


α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους ίσου με το 50%) επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500 ευρώ, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.


β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος. Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου. Επίσης προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 48 έως 96 ώρες.


Πώς λειτουργεί η εφαρμογή:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, σκανάρει την κωδικό QR της απόδειξης.


2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:


– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.


– Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.


– Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.


Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:


1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.


2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).


3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.


4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πηγή