Στη Βουλή το θέμα μετεγκατάστασης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.9.22

Στη Βουλή το θέμα μετεγκατάστασης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του ΛΣ

 


Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη το ζήτημα της φερόμενης ως «προσωρινής» μεταστέγασης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) στις κτιριακές εγκαταστάσεις Παγόδας στον Πειραιά και με Κοινοβουλευτική Αναφορά της που κατέθεσε για τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννη Πλακιωτάκη τον καλεί:

α) να διαψεύσει τις πληροφορίες ή να διακόψει άμεσα τη δρομολόγηση της συνολικά επικίνδυνης «προσωρινής» μεταστέγασης της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος (ΜΥΑ/ΛΣ) στις όλως ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις Παγόδας στον Πειραιά,

β) να απαντήσει για την πρόοδο των εξαγγελθέντων από το ΥΝΑΝΠ έργων για την οριστική μετεγκατάσταση της ΜΥΑ/ΛΣ σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στον Σκαραμαγκά,

γ) να απαντήσει ποιοι είναι οι λόγοι της άμεσης «προσωρινής» μεταστέγασης της ΜΥΑ/ΛΣ πριν την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων, και να ενημερώσει για όλα τα ανωτέρω σχετικά τη Βουλή.

Ως προς τα ανωτέρω η Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε την από 22/9/22 ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.), που υπογράφεται για το Δ.Σ. από τον Πρόεδρο κ. Τσιάνο Παναγιώτη και τον Γενικό Γραμματέα κ. Δροσόπουλο Αλέξανδρο, με την οποίαν τεκμηριώνεται πως οι εγκαταστάσεις της Παγόδας στον Πειραιά είναι προς τούτω ακατάλληλες και συνολικά επικίνδυνες για την ασφάλεια και την εκπαίδευση των στελεχών του Λ.Σ., καθώς και για τη συντήρηση των μέσων και του εξοπλισμού της Μονάδας, με επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα προστασίας ανθρώπινων ζωών και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας σε περιστατικά ασφάλειας, εν τέλει πλήττοντας το αξιόμαχο και το ηθικό του Λιμενικού Σώματος και ενδεχόμενα το κύρος της χώρας διεθνώς σε περίπτωση αποτυχίας ή παράλειψης ανάληψης δράσης από το ΛΣ-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Ειδικότερα, η Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λιμενικού Σώματος αποτελεί μία υπηρεσία που έχει πρωταγωνιστήσει με επιτυχία στη διαχείριση κρίσεων επιχειρώντας ως επί το πλείστον κάτω από επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες. Η εξειδικευμένη της αποστολή έχει αποδείξει όχι μόνο τη χρησιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητά της κατά την ανάληψη και εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων.

Βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της αποστολής της αποτελούν τόσο το ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή, όσο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις, και για το λόγο αυτό εδώ και πολλά χρόνια αναμένεται η μετεγκατάσταση της ΜΥΑ/ΛΣ σε υπερσύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Αντίθετα, ανησυχητικές πληροφορίες θέλουν την «προσωρινή» μετεγκατάσταση στο κτίριο της Παγόδας στον Πειραιά.

Οι ανησυχίες αυτές εδράζονται στην ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων αυτών για τη στέγαση μιας ειδικής επιχειρησιακής μονάδας του επιπέδου της ΜΥΑ/ΛΣ, καθώς απουσιάζουν παντελώς οι κοινόχρηστοι χώροι, τα γραφεία, οι τουαλέτες, οι χώροι ενδιαίτησης κλπ., αλλά κυρίως οι υποδομές εκείνες, που θα παρέχουν ασφάλεια στα στελέχη και στα εξειδικευμένα μέσα και εξοπλισμό της Μονάδας. Επιπρόσθετα οι εγκαταστάσεις αυτές στερούνται χώρου ασκήσεων για τη συντηρητική εκπαίδευση των στελεχών πλήττοντας ακόμη και το αξιόμαχο της ΜΥΑ/ΛΣ.

Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναμένει από την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής να λάβει υπόψη της τα προαναφερόμενα και να προχωρήσει στις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά το ηθικό και τα κίνητρα του επιχειρησιακού προσωπικού της ΜΥΑ, αφού θα ερμηνευτούν ως απαξίωση του έργου και των υψηλών υπηρεσιών της ΜΥΑ/ΛΣ.