Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. Πλωτά ΛΣ: Λύσεις υπάρχουν…θέληση και διάθεση υπάρχει; - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

28.9.22

Ε.Π.Λ.Σ.ΒΔ.Ε. Πλωτά ΛΣ: Λύσεις υπάρχουν…θέληση και διάθεση υπάρχει;


 Παραθέτουμε επιστολή της Ένωσης Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας στην Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία:

Η Ένωση Λιμενικού Σώματος Βορειοδυτικής Ελλάδας δια της παρούσης αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους Κυβερνήτες και τα Πληρώματα των πλωτών του  Κ.Λ. Κέρκυρας ,Α΄ Λ/Τ Παλαιοκαστρίτσας ,  Λ/Σ Παξών και Λ/Σ Οθωνών, καθώς από 01-01-2022 μέχρι και 15-09-2022:

Έχουν πραγματοποιήσει ογδόντα οκτώ (88) διακομιδές ασθενών,πολλές   των οποίων ήταν σοβαρές περιπτώσεις όπως ακόμα και νεογνά.

Συμμετείχαν σε δώδεκα (12) περιστατικά έρευνας και διάσωσης και σε              δεκαεπτά (17) περιστατικά παροχής βοήθειας,όπως για παράδειγμα στην μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ε/Γ-Ο/Γ «EUROFERRY OLYMPIA» ανοιχτά της νήσου Κέρκυρας όπου συνέδραμαν επί εικοσιτετραώρου βάσεως στο περιστατικό μέχρι την λήξη του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας συνέδραμαν στη μεταφορά των εμβολίων στα Διαπόντια νησιά.

Επιχειρούν ακόμα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς και ενέχουν κίνδυνο για τα μέσα αλλά και για το προσωπικό.

Επιπλέον χάρη στο ζήλο και το φιλότιμο συντηρούν τα πλωτά της Υπηρεσίας   ψάχνοντας πολλές φορές του λεγόμενους «χορηγούς» διότι η υπηρεσία πολλές φορές είναι απούσα στο να επισκευάσει και να συντηρήσει τα σκάφη.

Ακόμα και όταν δεν είναι σε υπηρεσία, τα Στελέχη των Πλωτών βρίσκονται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο επτά (07) ημέρες την εβδομάδα προκειμένου συνδράμουν σε οτιδήποτε τους ζητηθεί βοηθώντας έτσι με το έργο τους τις τοπικές κοινωνίες της Κέρκυρας-Παξών-Οθωνών και Διαποντίων νησιών.

 Συνδρομή και βοήθεια η οποία χαίρει της εκτίμησης των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων ειδικά των Διαποντίων νήσων για το κοινωνικό  έργο που επιτελούν οι Συνάδελφοι μας.

Επίσης μνεία αξίζει να γίνει και στα Στελέχη των Πλωτών του Κ.Λ. Ηγουμενίτσας οι οποίοι από 01/01/2022 και μέχρι την έλευση του πλωτού ασθενοφόρου στην Κέρκυρα, έχουν πραγματοποιήσει 7  διακομιδές ασθενών ακόμα και από Κρουαζιερόπλοιο και κάποιες από αυτές με άσχημες καιρικές συνθήκες 5-6 μποφόρ.

Έχουν συμμετάσχει σε 5 περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ αυτών και στο φλεγόμενο πλοίο «EUROFERRY OLYMPIA»

Έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες ελέγχους σε ύποπτα σκάφη είτε κατόπιν πληροφοριών είτε κατά την διάρκεια περιπολίας.

Μεταφορά των εμβολίων την περίοδο της πανδημίας.

Μεταφορές επισήμων και μεταγωγές κρατούμενων όποτε απαιτούνταν.

Όπως και οι Συνάδελφοι των Πλωτών του Κ.Λ. Κέρκυρας έτσι και αυτοί είναι πάντα σε επιφυλακή, ακόμα και όταν δεν είναι υπηρεσία, προκειμένου να συνδράμουν σε ότι χρειαστεί και ειδικά στην διάσωση ανθρώπινης ζωής. Όλα τα ανωτέρω φυσικά ισχύουν και για τα Πλωτά του Λ/Χ Πρέβεζας και Λ/Χ Λευκάδας.

Ως Ε.Π.Λ.Σ.Β.Δ.Ε. είμαστε περήφανοι και συγχαίρουμε τους ανωτέρω συναδέλφους, οι οποίοι παρά την έλλειψη προσωπικού και την πολλές φορές υπερεργασία ακόμα και χωρίς ρεπό καταφέρνουν χάρη κυρίως στο φιλότιμο,στον επαγγελματισμό και στην ναυτοσύνη να ανταπεξέλθουν θετικά σε ότι τους ζητηθεί από την υπηρεσία.

Το αντικείμενο των Πλωτών είναι διαφορετικό σε συνθήκες και επικινδυνότητα από τους υπόλοιπους τομείς του Λ.Σ. ενώ το προσωπικό που τα στελεχώνει είναι δέσμιο ενός κανονισμού ωραρίου που ακόμα και σε σκάφη με τριπλά πληρώματα δεν μπορεί να τηρηθεί και μιας διαρκούς επιφυλακής για κάλυψη των υπηρεσιακών/επιχειρησιακών  αναγκών ακόμα και των έκτακτων.Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να προσθέσουμε και τις συνεχείς αποσπάσεις Στελεχών προς κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών στον Ανατολικό Αιγαίο λόγω του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Για αυτό ως Ένωση ζητάμε επιτέλους να αναγνωριστεί η επικινδυνότητα και πολυπλοκότητα από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Σώματος ,για τα Πλωτά του Λιμενικού Σώματος που αποτελούν αιχμή του δόρατος ,και να δοθούν τα κίνητρα εκείνα ως ελάχιστη αναγνώριση και αμοιβή προς το έργο που επιτελούν και προτείνουμε κάποια προνόμια-κίνητρα ,τα οποία ΔΕΝ επιβαρύνουν ή επιβαρύνουν ελάχιστα τον Κρατικό προϋπολογισμό.

Έτσι όπως θεσπίστηκε πρόσφατα,και ορθώς κατά την άποψη μας,το επίδομα Στόλου στο Πολεμικό Ναυτικό,κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να θεσπιστεί και για τα Πλωτά του Λιμενικού Σώματος.

Θα μπορούσε να αυξηθεί το ύψος των πλεύσιμων ανάλογα την κατηγορία του Σκάφους.

Θα μπορούσε να αναγνωριστούν και στα Πλωτά τα διπλά εξάμηνα όπως συμβαίνει και σε άλλες «ειδικές» υπηρεσίες στο Λιμενικό Σώμα.

Να δοθεί το κίνητρο στα Στελέχη που υπηρετούν 10 με 15 έτη σε Πλωτά να έχουν την δυνατότητα να μετατεθούν σε υπηρεσία της επιλογής τους.

Την δυνατότητα αναγνώρισης ή εξαγοράς μάχιμης τριετίας ή πενταετίας στα Στελέχη εκείνα τα οποία έχουν πραγματική θαλάσσια υπηρεσία πάνω από 10 έτη.

Χορήγηση σύγχρονου ατομικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού.

Συντηρητική εκπαίδευση και πραγματοποίηση εκπαιδευτικών βολών σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ως πότε τα Πληρώματα των Πλωτών θα αντιμετωπίζονται ως Συνάδελφοι ενός κατώτερου θεού;;;

Ως πότε η μόνη τους ανταμοιβή για το σημαντικό και ποικίλο έργο που προσφέρουν θα είναι απλά ένα χτύπημα στην πλάτη από την εκάστοτε Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία και μια διαμνημόνευση στην στολή για όσους υπηρέτησαν ή υπηρετούν ακόμα στα Πλωτά;;;

Αξιότιμε κ.Υπουργέ, Αξιότιμε Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος, Αξιότιμοι Υπαρχηγοί του Λιμενικού Σώματος στις δύσκολες εποχές που διανύουμε ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί στην πράξη το σημαντικό αυτό έργο που επιτελούν οι Συνάδελφοι των Πλωτών.

ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΆΡΧΟΥΝ.

ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΆΡΧΕΙ;;;;