Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Οπλισμός και δυνατότητες του νέου «πειρατικού» του ΠΝ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

30.9.22

Πυραυλάκατος «Βλαχάκος»: Οπλισμός και δυνατότητες του νέου «πειρατικού» του ΠΝ

 


Οπλισμένη σαν αστακός η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» αποτελεί το 7ο ταχύ, σύγχρονο σκάφος κατευθυνoμένων βλημάτων.

Οι πυραυλάκατοι κρύβονται στις βραχονησίδες του Αιγαίου κι από εκεί τα πληρώματά τους επιτηρούν ό,τι κινείται σε μεγάλες αποστάσεις.

Η πυραυλάκατος «Βλαχάκος», που φέρει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, ως μονάδα κρούσης του στόλου, διαθέτει όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα.

Eίναι οπλισμένη με 8 πυραύλους επιφανείας Exocet οι οποίοι έχουν εμβέλεια 180 χλμ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας σε όλους τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντοτε έτοιμες και κάνουν αυτό που πρέπει για το Μέγα της Θαλάσσης Κράτος», δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μηνύματα ισχύος και αποτροπής από την στρατιωτική ηγεσία:

«Να είστε έτοιμοι να πλεύσετε Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου απέναντι σε οποιονδήποτε επιβουλέα»: τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Τα πληρώματά μας είναι πάντοτε σε ετοιμότητα να εκπληρώσουν στο έπακρο την αποστολή τους», είπε ο αρχηγός ΓΕΝ Στυλιανός Πετράκης.

Και η 7η πυραυλάκατος – παρά την καθυστέρηση του προγράμματος – κατασκευάστηκε από Ελληνικά χέρια στα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Τα «πειρατικά» του στόλου

Οι πυραυλάκατοι μαζί με τα υποβρύχια τύπου 214 ίσως αποτελούν τον μεγαλύτερο «εφιάλτη» για οποιονδήποτε επιχειρήσει ν’ αναμετρηθεί σ’ έναν ναυτικό πόλεμο κυρίως στο Αιγαίο, διότι εκεί η γεωγραφία και το ανάγλυφο λειτουργούν υπέρ του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα λένε «πειρατικά» καθώς χαρτογραφούν κάθε σημείο που μπορούν να καλυφθούν και σε αυτές τις «φωλιές» κρύβουν τα πλοία ώστε να χτυπήσουν όταν πρέπει.

Η ένταξη της πυραυλακάτου «Βλαχάκος» στον στόλο φέρνει 7 πλοία, βαριά οπλισμένα σαν μικρές φρεγάτες.

Συνολικά, τα επτά σκάφη αθροίζουν 56 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Exocet Block III C και ο κάθε πύραυλος έχει εμβέλεια κάτι περισσότερο από 180 χλμ.

Και βεβαίως όλα φέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα RAM που μπορεί ν’ αποτρέψει μια πυραυλική επίθεση.

Η ταχύτητα των 35 κόμβων είναι υπέρ-αρκετή ώστε σε πολύ μικρούς χρόνους να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις και να φτάνουν εκεί που χρειάζεται, τις περισσότερες φορές αρκετά νωρίτερα.