«Η φετινή ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην Ελλάδα» - Τι λένε Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήρθαν να συνδράμουν στις πυρκαγιές - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.8.23

«Η φετινή ήταν η πιο δύσκολη χρονιά στην Ελλάδα» - Τι λένε Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήρθαν να συνδράμουν στις πυρκαγιές


 Είναι μεσημέρι της 31ης Ιουλίου και η δεύτερη αποστολή των 40 Ρουμάνων πυροσβεστών που βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Για δύο εβδομάδες επιχείρησαν μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους τους στις δύσκολες πυρκαγιές της Αττικής, ωστόσο για τον επικεφαλής της αποστολής, πύραρχο, Φλορίν Τσιρέα, δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε στην Ελλάδα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Βόρεια Εύβοια, Πεντέλη, Ανατολική και Δυτική Αττική είναι κάποιες από τις μεγάλες φωτιές που συμμετείχε τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με τους συναδέλφους από την Ρουμανία και την Ελλάδα.


«Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά, είχε φωτιές παντού σε όλη την Ελλάδα. Είναι η τρίτη μου χρονιά εδώ», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο προτού φύγει για την πατρίδα του. Όπως εξηγεί κάθε χρόνο υπάρχουν προκλήσεις γιατί κάθε φωτιά είναι διαφορετική. «Η φωτιά είναι πάντοτε διαφορετική αλλά μπορώ να σας πω ότι η πιο σημαντική διαφορά ήταν οι θερμοκρασίες. Είχαμε πολλή ζέστη για πολλές μέρες, πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις φωτιές», σημειώνει.

malta

«Είναι διαφορετικό το κλίμα, είναι πιο «εύκολο» στη Ρουμανία απ’ ό,τι εδώ. Νομίζω ότι η περιοχή εδώ είναι πιο ξηρή. Είναι λίγο πιο ζεστά εδώ ως προς τις θερμοκρασίες και είναι πιο δύσκολα λόγω της βλάστησης. Η βλάστηση παίζει μεγάλο ρόλο για την αντιμετώπιση της φωτιάς γιατί εξαιτίας αυτής είναι πολύ εύκολο να επεκταθεί η φωτιά», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ρουμανοι_και_Γαλλοι_πυροσβεστες

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω δει διαφορά αλλά οι φωτιές στην Ελλάδα είναι πολύ δυνατές, οι άνεμοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την εξάπλωση της φωτιάς, αλλά και τα 3 χρόνια που έχω έρθει στην Ελλάδα μπορώ να πω ότι όλες οι φωτιές ήταν δύσκολες να αντιμετωπιστούν. Στη Ρουμανία η βλάστηση είναι διαφορετική. Εκεί, αντιμετωπίζουμε τη φωτιά με διαφορετικό τρόπο, πιστεύω πιο επιθετικά γιατί δεν επεκτείνεται τόσο πολύ όσο στην Ελλάδα. Τον πρώτο χρόνο συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εδώ και θα πρέπει να υιοθετήσουμε τους δικούς τους τρόπους αντιμετώπισης της φωτιάς», σημειώνει.

Μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης που υλοποιείται στην Ελλάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά οι πυροσβέστες που έρχονται ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες πυροσβέστες ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχοντας ως οδηγό την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

«Προωθείται η φιλία. Πάντα πίστευα ότι οι πυροσβέστες είναι μία μεγάλη οικογένεια. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δουλεύουμε μαζί με πυροσβέστες από διαφορετικές χώρες από όλη την Ευρώπη γιατί μπορείς να μάθεις κάτι ξεχωριστό από τον καθένα. Στα 3 χρόνια που βρισκόμαστε στην Ελλάδα μας βοηθάει στο να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία. Πιθανόν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να έρθουν στη Ρουμανία σε κάποια χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πώς οι άλλοι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν τη φωτιά και να κερδίσεις τεχνογνωσία», επισημαίνει.
Την ίδια μέρα στο αεροδρόμιο του Τατοΐου ο 26χρονος Αίας από την Κύπρο ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πατρίδα του. Το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου βρισκόταν ως παρατηρητής στα δύο αεροσκάφη Air Tractors που εστάλησαν από την Κύπρο μέσω του rescEU. Δερβενοχώρια, Οινόη, Υλίκη, ήταν κάποιες από τις φωτιές που κλήθηκε η αποστολή να επιχειρήσει.

ρουμανοι_πυροσβεστες

Για 15 μέρες o Μισέλ Γκάλια επικεφαλής της αποστολής της Μάλτας βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας επιχειρώντας μαζί με τους Έλληνες πυροσβέστες σε περισσότερες από έξι μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον κ. Γκάλια η μορφολογία του εδάφους ήταν μία από τις προκλήσεις που συνάντησαν στην Ελλάδα. «Οι φωτιές που ξεσπούν στην Ελλάδα σε δασικές εκτάσεις είναι τελείως διαφορετικές από αυτές την Μάλτα. Ήταν μία τελείως διαφορετική εμπειρία», σημειώνει.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε προετοιμάζοντας τους εαυτούς μας, πρέπει να εκπαιδεύσουμε την κοινότητα, να καθαρίζουν τις περιοχές. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο, από τα μικρά παιδιά στους μεγάλους. Το πιο σημαντικό είναι να κρατάμε την περιοχή καθαρή γιατί πολλές πυρκαγιές ξεκινούν από μικρές πυρκαγιές που έρχονται από σκουπίδια που οι άνθρωποι αφήνουν, ξεκινούν από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνει.

Συνολικά στο έργο κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών από τις 18 Ιουλίου 2023 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας συνέδραμε την Ελλάδα μετά από σχετικό αίτημα της χώρας με 9 εναέρια μέσα, περισσότερους από 500 πυροσβέστες καθώς και με περισσότερα από 110 οχήματα από συνολικά 10 χώρες. Παράλληλα στο πρόγραμμα προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συμμετέχουν περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από έξι χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Μάλτα) που βρίσκονται στην Ελλάδα για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου.

Βασίλης Κικίλιας: Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης

«Ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης. Χρειάζεται να δουλεύουμε μαζί για να βρούμε καινούριους τρόπους ώστε να λύσουμε τα προβλήματα και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος σημείωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας στο πλαίσιο συνάντησής του με εκπρόσωπο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας καθώς και δημοσιογράφους από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε την ανάγκη για πρόληψη και για συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από τις φυσικές καταστροφές αλλά και την κλιματική κρίση.

«Χρειάζεται να αναζητήσουμε κοινές πολιτικές ώστε να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ. Είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο κ. Κικίλιας.


Ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όσες χώρες συνέδραμαν την Ελλάδα στη μάχη για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και σημείωσε ότι το πρόγραμμα προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών είναι πολύ σημαντικό και χρειάζεται να ενισχυθεί περαιτέρω. « Η συνεργασία μας βοηθάει να βρούμε ακόμη περισσότερες λύσεις», ανέφερε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ