Λιμενάρχης Κορίνθου Πλωτάρχης Λ.Σ. Κοντός Παναγιώτης για τους πνιγμούς του φετινού καλοκαιριού στις θάλασσες μας - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

6.8.23

Λιμενάρχης Κορίνθου Πλωτάρχης Λ.Σ. Κοντός Παναγιώτης για τους πνιγμούς του φετινού καλοκαιριού στις θάλασσες μας


 Οι πνιγμοί στις θάλασσες του νομού μας δυστυχώς υπάρχουν και φέτος το καλοκαίρι . Ήδη έχουν καταγραφεί περιστατικά πνιγμών κυρίως ηλικιωμένων , σε διάφορα σημεία . Ο Πλωτάρχης του Λιμενικού Σώματος, Λιμενάρχης Κορίνθου, Παναγιώτης Κοντός, μίλησε  στην hmerisiakorinthou.gr  για τα περιστατικά θανάτων λουομένων στις θάλασσες της Κορινθίας. Διαβάστε τί μας είπε ο κ. Κοντός:

Δημοσιογράφος: Κύριε Λιμενάρχα, τί περιστατικά είχατε αυτή την περίοδο την θερινή στην Περιφέρειά σας,  σχετικά με πνιγμούς και ατυχήματα στις παραλίες;

Κοντός: Αυτό που έχουμε φέτος μέχρι στιγμής είναι 5 πνιγμοί, εκ των οποίων ένας στην περιοχή του Λουτρακίου και 4 στην περιοχή δυτικά, δηλαδή Κιάτο, Ξυλόκαστρο, εκεί σε εκείνη την περιοχή. Πέντε συνολικά. Πρόκειται για 3 άνδρες και 2 γυναίκες. Οι ηλικίες στους 4 εξ΄ αυτών, οι πιο πολλοί, είναι πάνω από 70 ετών. 77, 79, 82 και 71. Και ένας νεαρός, ο οποίος ήταν πριν λίγο καιρό στο Κιάτο, που ήταν Ρομά, 31 χρονών!

Δημοσιογράφος: Τα αίτια για τους πνιγμούς αυτούς, ποια είναι;

Κοντός: Εμείς τα ονομάζουμε πλέον αυτά “θάνατοι στη θάλασσα”. Ο ιατροδικαστής όταν γίνει η εξέταση, για την οποία δεν μάς έχει αποσταλεί ακόμη η έκθεση, αποφασίζει και κάνει τη γνωμάτευσή του. Τα περισσότερα από αυτά είναι πνιγμοί, όχι με την έννοια του κινδύνου, ότι κινδύνευσε ο λουόμενος και δεν βρέθηκε κάποιος να τον σώσει. Είναι πνιγμοί από στιγμές αδιαθεσίας ή ένα μικρό εγκεφαλικό ή ένα μικρό έμφραγμα. Δηλαδή, για κάποιο λόγο ζαλίστηκε ο λουόμενος μέσα στο νερό και από τη στιγμή που εισέπνευσε νερό θαλασσινό, προέκυψε ένας πνιγμός για τον ιατροδικαστή. Ουσιαστικά, δεν έχουν περιπτώσεις ανθρώπων που φώναξαν “βοήθεια”. Δεν υπάρχει αυτό. Και έχουμε και έναν πάλι θάνατο, όχι κατά τη θερινή περίοδο αλλά τον Ιανουάριο, μία γυναίκα 55 χρονών, από πτώση από τη γέφυρα μεσ’ τη Διώρυγα της Κορίνθου.

Δημοσιογράφος: Συνήθως τα αίτια των θανάτων αυτών από πνιγμούς, με βάση συμβάντα από παλαιότερες χρονιές, ποια είναι; Είναι για παράδειγμα κάποιος ο οποίος μπήκε μέσα στη θάλασσα κι έκανε μπάνιο φαγωμένος; Έχετε τέτοιες περιπτώσεις;

Κοντός: Τέτοια στοιχεία δεν έχουμε. Έχουμε όμως οδηγίες τις οποίες δίνουμε τέτοιας μορφής προς τους λουομένους για την αποφυγή των κινδύνων. Αυτό που ο ιατροδικαστής στις περισσότερες των περιπτώσεων γνωματεύει είναι “πνιγμός εντός θαλασσίου ύδατος”. Αυτή είναι η διάγνωσή του. Ασφαλώς, όμως, όλοι αυτοί οι λόγοι παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Το εάν κολυμπάει κανείς κάθετα στη θάλασσα και μπορεί να κουράστηκε και όλο αυτό μπορεί να έχει μια συνέπεια για αυτόν. Αν πράγματι έχει φάει ή έχει πιει πρόσφατα, πράγμα που δεν πρέπει να το κάνει. Υπάρχουν οδηγίες και υπάρχει ένα έντυπο. Περιέχει οδηγίες που έχουμε βγάλει εμείς, ως Λιμεναρχείο τι πρέπει να προσέχουν περισσότερο οι πολίτες, μικροί και μεγάλοι, όταν πάνε να κάνουν μία καταδυτική αναψυχή, στην οποία αν δεν σεβαστούν κάποιους κανόνες μπορεί να κινδυνεύσουν κιόλας.


Αποκλειστική δήλωση του Λιμενάρχη Κορίνθου Π. Κοντού στην hmerisiakorinthou.gr για τους πνιγμούς του φετινού καλοκαιριού στις θάλασσες μας

Γ.Π