Επίσκεψη ΠΟΕΠΛΣ στη Χίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

22.4.19

Επίσκεψη ΠΟΕΠΛΣ στη Χίο

Η Ομοσπονδία προκειμένου να ενημερώσει για τις τρέχουσες εξελίξεις, αρχικά και εν συνεχεία να αφουγκραστεί τα προβλήματα των συναδέλφων συνεχίζει τις επισκέψεις της στα νησιά της παραμεθορίου με προορισμό αυτή τη φορά τη λιμενική αρχή της Χίου.
Συγκεκριμένα ο υπεύθυνος Πρωτοβαθμίων Ενώσεων Κυράνης Κων/νος συνοδεία του Β’ Αντιπροέδρου της  Ομοσπονδίας Τσαλίκη Ιωάννη αλλά και μελών του ΔΣ της ΕΠΛΣ Χίου Σάμου  επισκέφτηκαν την 18/04/19  το Κ.Λ.Χίου και ενημέρωσαν τους συναδέλφους .
Η Χίος αποτελεί ένα από τα νησιά που σήκωσαν το βάρος του μεταναστευτικού με τους συναδέλφους που υπηρετούν εκεί να ‘’υπερβαίνουν εαυτόν’’ εδώ και χρόνια προκειμένου η χώρα μας να αποτελέσει θεματοφύλακα ασφάλειας της Ευρώπης και προστασίας των πολιτών της  .
Σημαντικό και ενθαρρυντικό αποτέλεσε το ότι με ενέργειες τόσο της τοπικής Ένωσης αλλά και πρωτοβουλία της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ ,για πρώτη φορά το Λιμεναρχείο της Χίου με τις τακτικές μεταθέσεις του έτους 2015 στελεχώθηκε σε ποσοστό 100% , δύναμη η οποία όμως έχει μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό στις μέρες μας  .
Συγκεκριμένα μετά το πέρας των περσινών μεταθέσεων έχει δημιουργηθεί μεγάλο κενό στη στελέχωση των υπηρεσιών που ανήκουν στην Ένωση .
Η οργανική σύνθεση του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Χίου μετά την εφαρμογή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ διαμορφώθηκε στα 60 άτομα αριθμός που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες της υπηρεσίας . Σήμερα υπηρετούν μόλις 56 άτομα, τα οποία καλούνται καθημερινώς να ανταπεξέλθουν σε όλες εκείνες τις Υπηρεσίες που προκύπτουν σε ένα Κεντρικό Λιμεναρχείο όπως είναι η Χίος (Γραφεία, Αξιωματικοί Φυλακής, Υπαξιωματικοί φυλακής, φυλάξεις, περιπολίες κ.τ.λ.), 24 άτομα στα δυο περιπολικά σκάφη (ΠΛΣ και Ν/Γ) τα οποία εκτελούν περιπολίες «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» διαφυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας όλο το εικοσιτετράωρο καθώς και 10 άτομα στα ΚΕΑ τα οποία εκτελούν παράλληλα καθήκοντα και σαν πλήρωμα πνευστού σκάφους αλλά και σαν στελέχη που πλαισιώνουν τις καθημερινές εικοσιτετράωρες υπηρεσίες.
Αξιοσημείωτο δε, αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα των πλωτών περιπολικών σκαφών των ανωτέρω Υπηρεσιών (ΠΛΣ και Ν/Γ), καθώς εκτελούν περιπολίες «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ» έχοντας δύο πληρώματα το ένα σκάφος και μόνο ένα το άλλο.
Οι απαιτήσεις στο νησί της ΧΊΟΥ πολλές , λόγω του αντικειμένου της εργασίας , όμως η πραγματική δύναμη σε προσωπικό ακόμη λιγότερη όταν αναλογιστεί κανείς τις νέες αρμοδιότητες που ανατέθηκαν στο Λιμενικό Σώμα (Αιγιαλός και παραλία).
Στην  ενημέρωση του προσωπικού που πραγματοποιήθηκε τονίστηκαν τα εξής θέματα:
  • Οι οικονομικές διεκδικήσεις αναφορικά με τα αναδρομικά του Σ.τ.Ε και τις ενέργειες της Ομοσπονδίας για τη πλήρη αποκατάστασή των οικονομικών απωλειών από το 2012 και μετά αλλά και τη διεκδίκηση των δώρων.
  • Η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4504/2017 ο οποίος και περιλαμβάνει σειρά από ευεργετήματα υπέρ των συναδέλφων όπως η αναγνώριση της υπηρεσίας σε στρατό διάταξη για τα Λιμενικά Τμήματα η ένταξη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στις Πανελλαδικές εξετάσεις, οι ταυτότητες νέου τύπου, ο αποστρατευτικός βαθμός των Λ/Φ αλλά και η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στα πειθαρχικά συμβούλια αλλά και στο Τ.Α.Λ.Σ.
Τέλος αναγνωρίστηκε η προσφορά της Ομοσπονδίας στην θεσμοθέτηση του επιδόματος παραμεθορίου.
Η Ομοσπονδία αφού κατέγραψε κάθε πρόβλημα ανανέωσε το ραντεβού με τους συναδέλφους υποσχόμενη να αναζητήσει λύσεις ώστε την επόμενη φορά τα προβλήματα να είναι λιγότερα.