Η Σύρος ενισχύει το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στις Κυκλάδες - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.4.19

Η Σύρος ενισχύει το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στις Κυκλάδες

Η Σύρος ενισχύει το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών στις Κυκλάδες
Στο Λιμεναρχείου Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 16/4 η πρώτη ενημερωτική συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση για την προστασία και διάσωση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Σύρου από τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ) και την υποστήριξη του Ιδρύματος για την Ανάδειξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (Cyclades Preservation Fund/CPF).

Με την ενεργή υποστήριξη και αρωγή του Λιμεναρχείου Σύρου και του Πλωτάρχη Ιωάννη Βαμβακούση, στη συνάντηση συμμετείχαν όλα τα αρμόδια στελέχη των λιμενικών αρχών, καθώς και αλιείς και λοιποί τοπικοί φορείς και ενδιαφερόμενοι, στους οποίους και παρουσιάστηκαν τα διεθνή πρωτόκολλα διάσωσης του προστατευόμενου αυτού είδους άγριας πανίδας και δόθηκαν οδηγίες πρώτων βοηθειών αλλά και περαιτέρω κατευθύνσεις για την ασφαλή περίθαλψη και επιστροφή των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών εκπροσώπησαν η Διευθύντρια Δάφνη Μαυρογεώργου και ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Δημήτρης Φυτίλης.

Τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ο οποίος λειτουργεί και σταθμό πρώτων βοηθειών στη Νάξο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Ορφανός, ενώ το Cyclades Preservation Fund εκπροσώπησε η Διευθύντρια του Ιδρύματος Άννυ Μητροπούλου.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περισσότεροι από 50 συμμετέχοντες οπότε και δημιουργείται μια σημαντική δυναμική συμμαχίας στη Σύρο ως προς την προσπάθεια ενίσχυσης ενός τοπικού δικτύου τοπικών φορέων που θα μπορούν να εγγυηθούν την σταθερή παρακολούθηση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή των Κυκλάδων.

ΕΑΝ ΒΡΕΙΤΕ ΝΕΚΡΗ ή ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣΤΕ:

210-8944444 / 69451511511

Π ληροφορίες για το Κέντρο Διάσωσης & το Πανελλήνιο Δίκτυο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών: Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1983 με στόχο την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της στην Ελλάδα, καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Προς επίτευξη του στόχου του, λειτουργεί μεταξύ άλλων το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, όπου ετησίως περισσότερες από 70 τραυματισμένες ή άρρωστες θαλάσσιες χελώνες από όλη την Ελληνική επικράτεια μεταφέρονται μέσω του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης και του Λιμενικού Σώματος, περιθάλπονται και απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Σημειώνεται πώς περισσότερες από 1.000 θαλάσσιες χελώνες έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα στο Κέντρο, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 56% έχει επιστρέψει στη θάλασσα μετά από επιτυχή περίθαλψη.

Για να ενισχυθεί το έργο του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, διοργανώνονται, κάθε χρόνο, σεμινάρια εκπαίδευσης Εθελοντών Διασωστών στα οποία μπορούν να συμμετέχουν λιμενικοί, οργανώσεις επαγγελματιών και ερασιτεχνών Αλιέων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Φορείς Διαχείρισης, αλλά και λοιπές ομάδες όπως φίλοι της θάλασσας και της άγριας ζωής της. Περισσότερα: https://www.archelon.gr/

Πληροφορίες για τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΣΠΑΖΝ):

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Άγριας Ζωής Νάξου είναι μη κερδοσκοπικό αστικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την προστασία της άγριας πανίδας στον νησί της Νάξου και ιδιαίτερα της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων της. Το τελευταίο χρόνο, ο Σύλλογος λειτουργεί και ως σταθμός πρώτων βοηθειών άγριων ζώων και έχει έως σήμερα φιλοξενήσει περισσότερα από 100 άγρια ζώα, μεταξύ των οποίων και αρκετές θαλάσσιες χελώνες.

Βασικός παράγοντας για την επιτυχία των προσπαθειών του Συλλόγου είναι η ενεργή δράση των εθελοντών-μελών του και η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης “ΑΡΧΕΛΩΝ” και “ΑΛΚΥΟΝΗ” αλλά και μέσω της διεύρυνσης του δικτύου του με τους φορείς και τους κατοίκους των γειτονικών νησιών. Περισσότερα: https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou/

Πληροφορίες για το Cyclades Preservation Fund (CPF):

Το Ίδρυμα για την Ανάδειξη και Προστασία του Περιβάλλοντος στις Κυκλάδες (CPF) συγκεντρώνει πόρους από ιδιώτες-δωρητές και επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς διασφαλίζει τη στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη, προστασία και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής των Κυκλάδων. Περισσότερα: www.cycladespreservationfund.org

Το CPF συνεργάζεται με τον ΣΠΑΖΝ και τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο πλαίσιο των προσπαθειών διεύρυνσης του δικτύου τοπικών φορέων που θα μπορούν να εγγυηθούν την σταθερή παρακολούθηση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή των Κυκλάδων.
cyclades24.gr