ΕΝ.Φ.Ε.Σ: Εκκωφαντική η σιωπή των Συνδικαλιστών. - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

16.12.19

ΕΝ.Φ.Ε.Σ: Εκκωφαντική η σιωπή των Συνδικαλιστών.


Αιφνιδιαστική κίνηση για την δημιουργία του ΕΝΦΕΣ (Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων ) της κυβέρνησης, με την υπογραφή των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ.

Μέσα στη βδομάδα έγιναν πολλές συζητήσεις για το ποιός θα είναι ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος σε αυτό το νέο Οργανισμό.

Την Παρασκευή τελικά ψηφίστηκε η σχετική διάταξη που προβλέπει τα εξής που αν μη τι άλλο θετικά για την τύχη του Σώματος δεν μπορούν να χαρακτηριστούν:

• Θεωρείται δεδομένη η διχοτόμηση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ καθώς η έρευνα και διάσωση με τα πλωτά,χερσαία και εναέρια μέσα αλλά και το προσωπικό που τα επανδρώνει, θα ανήκουν πλέον στην δύναμη του Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων ΕΝΦΕΣ και θα δέχονται εντολές μόνο από τον Εθνικό Συντονιστή του ΥΠΕΘΑ.

• Ολα τα μέσα και το προσωπικό που θα διατεθούν στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ δεν θα ανήκουν πλέον επιχειρησιακά στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και αν κάποια στιγμή ο Αρχηγός του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη να τα χρησιμοποιήσει θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στον Εθνικό Συντονιστή
Κατά συνέπεια χάνεται η αυτοτέλεια του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

• Με τη διάθεση των επιχειρηματικών μέσων στο νέο φορέα ελλοχεύει ο κίνδυνος το Λιμενικό Σωμα να μη μπορεί πλέον να ανταποκριθεί σε τομείς αρμοδιότητες όπως η προστασία της Ναυτιλίας ,ο έλεγχος του λαθρεμπορίου, η μάστιγα των ναρκωτικών και κάθε είδους παραβατική δραστηριότητα.

Το παράταιρο στην όλη υπόθεση είναι η στάση των Συνδικαλιστών καθώς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν έδειξαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΠΛΣ το μεσημέρι της Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση όπου εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι δεν έχει σαφή εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και το προσωπικό που θα ανήκει στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ.

Στην ίδια ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία αναφέρει ότι περιμένει τις προσεχείς ημέρες διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας κ.Πλακιωτάκη προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.
Το περίεργο στη όλη υπόθεση είναι το ότι την ώρα που βγήκε η ανακοίνωση ,η διάταξη ήδη είχε ψηφιστεί στη Βουλή!!!

Από την άλλη η ΠΕΑΛΣ και λίγο πριν τη διάλυση του ΔΣ καθώς τα μέλη της προχώρησαν σε παραίτηση ,εξέδωσε ανακοίνωση που αναγνωρίζει μόνο θετικά στην ένταξη στον ΕΝ.Φ.Ε.Σ.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η στάση των Συνδικαλιστών εγείρει πολλά ερωτήματα καθώς μέχρι και τη ψήφιση στη Βουλή κανένας δεν γνώριζε το ακριβές κείμενο.

Και καλά για τη ΠΕΑΛΣ η οποία ξεκαθάρισε ότι είναι υπέρ της τροπολογίας ,η ΠΟΕΠΛΣ ομως;

Γνώριζε ΠΟΕΠΛΣ τα πάντα και αποσιώπησε μέχρι να ψηφιστεί η διάταξη ή ο Υπουργός επέλεξε να μην ενημερώσει καν τους εκπροσώπους των εργαζομένων;

Για την ιστορία πάντως επειδή το νομοσχέδιο περιλάμβανε και θέματα για το προσωπικό που υπηρετεί στο Στρατό θα πρέπει να τονιστεί ότι οι συνδικαλιστές των Στρατιωτικών ήταν παρόντες στη Βουλή, την Παρασκευή και κατέθεσαν τις προτάσεις τους .

Όπως όμως  και να έχει το γεγονός ότι κανένας συνδικαλιστής δεν αντέδρασε στη ψήφιση της τροπολογίας προκαλεί πολλά ερωτήματα στους συναδέλφους.

Ελπίζουμε τουλάχιστον ως πραγματική εκδοχή να είναι η επιλογή του ΥΝΑΝΠ να μην ενημερώσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

fonils.gr