«Ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος – To σχέδιο της κυβέρνησης - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

5.5.22

«Ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος – To σχέδιο της κυβέρνησης


 Σήμερα – εκτός απροόπτου – αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος – Οριζόντιο το μέτρο με στόχο να μένει όρθια η ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας αλλά και η μεσαία τάξη

Το «ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι γεγονός. Το προανήγγειλε άλλωστε με αναρτήσεις του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Ειδικότερα, ο κ. Πατέλης «ανέβασε» μια φωτογραφία με ένα μεγάλο ψαλίδι, σημειώνοντας: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

HTTPS://WWW.INSTAGRAM.COM/P/CDIE_X4ME5I

Πρόκειται για μια κίνηση με θετικό κοινωνικό πρόσημο και με ισχυρό πολιτικό μήνυμα αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει το κόστος να ρίξει επιπλέον χρήμα στην αγορά, τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή.

Τις τελευταίες ημέρες, τα συναρμόδια κυβερνητικά επιτελεία έσβηναν και έγραφαν πυρετωδώς εν μέσω δύο βασικών προσεγγίσεων: της άμεσης ανάκτησης των υπερκερδών που παράγονται στη χονδρεμπορική αγορά με την επιβολή ανώτατου ορίου είτε στις προσφορές των μονάδων που συμμετέχουν στην αγορά είτε στα έσοδα των μονάδων παραγωγής, και της ετεροχρονισμένης ανάκτησης με την επιβολή φορολόγησης των υπερκερδών.

Κοινός παρονομαστής και των δύο προσεγγίσεων και των σεναρίων που εκπορεύονται από αυτές είναι η διασφάλιση της χρηματοδότησης, για να αποζημιωθούν στην περίπτωση του πλαφόν οι μονάδες παραγωγής με βάση το μεταβλητό κόστος τους και στη δεύτερη περίπτωση οι καταναλωτές για να περιοριστεί η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η άσκηση δεν ήταν καθόλου εύκολη αφού θα δημιουργήσει αναταραχές στους δημοσιονομικούς στόχους. Όπως όλα δείχνουν τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο στην πράξη θα βάζει φραγμό στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που φαίνεται να προκρίνεται είναι αυτό της παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά έναντι αυτού της φορολόγησης των υπερκερδών, και αυτό γιατί τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασε η ΡΑΕ δείχνουν ότι δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα διευρυμένο πρόγραμμα στήριξης.

Από το ρεπορτάζ πάντως δεν προκύπτει το ενδεχόμενο επιδότησης ανά λογαριασμό ούτε τα περί επιστροφής στις προ πολέμου τιμές. Η κυβέρνηση θα βάλει φρένο στις παράλογες αυξήσεις, αλλά οι προσδοκίες πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Σε κάθε περίπτωση τα νέα μέτρα αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη για τις καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες, καθώς και η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η ισχύουσα επιδότηση είχε αποδώσει μόνο για πολύ μικρές καταναλώσεις.

«Η αλήθεια είναι ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα», είχε παραδεχθεί ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δηλώσεις του.

Με τις σημερινές ανακοινώσεις πάμε πλέον σε οριζόντια κάλυψη των οικογενειών και των επιχειρήσεων που θα πιάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και θα επεκταθούν σε αυτό που λέμε μεσαία τάξη. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τον χρονικό ορίζοντα των νέων μέτρων αλλά και την αναδρομικότητά τους. Αν δηλαδή οι ελαφρύνσεις θα φανούν στους λογαριασμούς που θα εκδοθούν τον Ιούνιο και αν θα αφορούν προγενέστερες χρεώσεις. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πολλές φορές σημειώσει πως όταν αναφέρεται στη μεσαία τάξη δεν την προσδιορίζει μόνο με φορολογικά κριτήρια.

«Μιλάω για τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας» έχει πει για τη μεσαία τάξη μετά την ανάληψη της εξουσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να την προσδιορίσει με κάτι πέρα από το εισόδημα και να δείξει το εύρος του λεγόμενου «μεσοστρώματος» το οποίο συνεισφέρει στην εθνική οικονομία και το οποίο υπέστη τα βαρύτερα πλήγματα την περίοδο των μνημονιών.

Πηγή