Ιράν: "Δεν κρατείται" το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών δεξαμενόπλοιων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

29.5.22

Ιράν: "Δεν κρατείται" το πλήρωμα των δύο κατασχεθέντων ελληνικών δεξαμενόπλοιων


 Ο κρατικός ναυτιλιακός οργανισμός του Ιράν δήλωσε σήμερα ότι το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων που κατασχέθηκαν από τους Φρουρούς της Επανάστασης την Παρασκευή δεν έχει συλληφθεί, είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στα πλοία, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.


"Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες, ενώ βρίσκονται στα πλοία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", αναφέρει ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν, σύμφωνα με δήλωση που μετέδωσε το Tasnim.


Οι αρχές σταμάτησαν τα δύο πλοία λόγω αδιευκρίνιστων "θαλάσσιων παραβιάσεων", πρόσθεσε ο Οργανισμός.


Yπενθυμίζεται πως σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει η κίνηση του Ιράν να καταλάβει βίαια δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια τα οποία έπλεαν στον Περσικό Κόλπο. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει την συγκεκριμένη πράξη ως αντίποινα για την κατάσχεση από τις αμερικανικές αρχές ιρανικού πετρελαίου που μετέφερε πλοίο με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα στη θαλάσσια περιοχή της Καρύστου λόγω των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.


Οι "Φρουροί της επανάστασης" ανέλαβαν την ευθύνη για την βίαιη κατάληψη στα δύο δεξαμενόπλοια "λόγω των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν" αναφέρουν χαρακτηριστικά χωρίς ωστόσο να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες. Επίσης το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Nour News σημειώνει πως η Τεχεράνη αποφάσισε να λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Ελλάδας σχετικά με την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοιχτά ελληνικών ακτών.


Το υπουργείο Εξωτερικών με έντονο διάβημα του προς την ιρανική κυβέρνηση ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο πληρωμάτων. "Οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας".

Πηγή