Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων (photos) - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

17.8.23

Σύρος: Η αρχοντική καρδιά των Κυκλάδων (photos)


 Το νησί προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς διαθέτει πλήθος από υπέροχες παραλίες αλλά και πλούσια γαστρονομία. Οι ονομαστές χαλβαδόπιτες και τα περίφημα λουκούμια, τα αλλαντικά όπως η λούζα και τα «μαραθολουκάνικα» θα ενθουσιάσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Η πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων, η Ερμούπολη, είναι ένα μέρος που σου κλέβει την καρδιά με τις ομορφιές και την ιστορία του. Όμως, κανένα ταξίδι στη Σύρο δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς μια βόλτα στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου που προσφέρει υπέροχη θέα στο Αιγαίο και σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές.

Την παράσταση αναμφισβήτητα κλέβει η Ερμούπολη, το πρώτο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας που γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη κατά το 19ο αι. Η πόλη, η οποία πήρε το όνομά της από το θεό Ερμή, πυκνοκατοικήθηκε και εξελίχθηκε σε σημαντικό εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο της εποχής, ενώ λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού και της οικονομικής άνθησης που γνώριζε, τον 19ο αι. το λιμάνι της αναδείχθηκε στο πιο σημαντικό εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Κατά την παραμονή σας στην Ερμούπολη είναι σημαντικό να επισκεφτείτε το Βιομηχανικό Μουσείο που στεγάζεται σε τρία κτίρια και συνοψίζει την ιλιγγιώδη οικονομική άνθηση της πόλης.

ΣΥΡΟΣ

Εκτός από σημαντική η Ερμούπολη είναι και μία από τις ωραιότερες ελληνικές πόλεις γεμάτη θαυμάσια νεοκλασικά κτίρια, ξεχωριστής αρχιτεκτονικής, επηρεασμένης από τα δυτικά πρότυπα του 19ου αι. Κοσμείται με λαμπρά δημόσια κτήρια, όπως το Δημαρχείο, το Τελωνείο, το Θέατρο Απόλλων, αλλά και μεγαλοπρεπείς πλατείες και νεοκλασικές οικίες, καθώς και ένα υπαίθριο αρχιτεκτονικό μουσείο.

ΣΥΡΟΣ

Η πόλη είναι κτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στον λόφο, με θέα το Αιγαίο. Σημείο αναφοράς αποτελούν εκτός των άλλων και τα θρησκευτικά μνημεία της πόλης, όπως η  Μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο Άγιος Νικόλαος ο Πλούσιος, η Κοίμηση της Θεοτόκου· επιβλητικοί ναοί που αποτυπώνουν με σαφήνεια τη συνεισφορά της ορθόδοξης κοινότητας στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Ερμούπολης.

ΣΥΡΟΣ

Σε αντίστιξη προς την ορθόδοξη παρουσία στη νεότερη Ερμούπολη αναπτύσσεται στο λόφο του Αγίου Γεωργίου η Άνω Σύρος, ο οικισμός της καθολικής κοινότητας με την τυπική αμυντική διάταξη των οικιών γύρω από τον (οχυρωμένο) καθεδρικό ναό του Σαν Τζώρτζη,που δεσπόζει στην κορυφή. Ο οικισμός χτίστηκε τον 13ο αι. από τους Ενετούς. Στην ίδια τοποθεσία υπήρχε οικισμός που χρονολογείται από τον 8ο αι.

ΣΥΡΟΣ

Σήμερα, η Άνω Σύρος ή η Επάνω Χώρα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, διατηρεί αναλλοίωτη τη μεσαιωνική όψη της, με τα δαιδαλώδη σοκάκια, τα παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια, τις καμάρες πάνω από το δρόμο και τα στενά καλντερίμια με τα σκαλοπάτια που οδηγούν στις μικρές γειτονιές. Η θέα από τον λόφο της Άνω Σύρου είναι καταπληκτική. Αξίζει να ανεβείτε και τα αμέτρητα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην κορυφή του λόφου. Απέχει 2 χλμ. από την Ερμούπολη.

ΣΥΡΟΣ