Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.2.24

Eurostat: Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα στην Ελλάδα παρά την μικρή αποκλιμάκωση – Στο 3,2% ο πληθωρισμός στο 2,8% στην Ευρωζώνη


 Η ακρίβεια στα τρόφιμα, ταλαιπωρεί τους Έλληνες καταναλωτές. Η Ελλάδα είχε τον  δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων Ιανουάριο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση τ, σύμφωνα με αναλυτικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat .

Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης για τις τιμές τροφίμων αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι αύξησης 8,9% τον Δεκέμβριο, δηλαδή επιβραδύνθηκε.

Η αύξηση αυτή ήταν σημαντικά υψηλότερη τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ (4,8%) όσο και της Ευρωζώνης (5,7%), όπου επίσης σημειώθηκε επιβράδυνση σε σχέση με τον Δεκέμβριο (5,3% και 6%, αντίστοιχα). Με άλλα λόγια, το χάσμα μεταξύ των αυξήσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη παρέμεινε μεγάλο.

Στα νωπά προϊόντα οφείλεται η διαφορά

Όπως και τον Δεκέμβριο, ο υψηλότερος πληθωρισμός οφείλεται στα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 11,5% έναντι αύξησης 12,3% τον Δεκέμβριο. Στην ΕΕ οι τιμές των προϊόντων αυτών αυξήθηκαν κατά 6,3% και στην Ευρωζώνη κατά 7%, δηλαδή πολύ λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ελλάδα.

Αντίθετα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ελλάδα 5,3%, όσο περίπου και στην ΕΕ (5,2%) και ελαφρά λιγότερο απ΄ ό,τι στην Ευρωζώνη (5,9%).

Ειδικότερα, οι συνεχιζόμενες μεγάλες αυξήσεις των νωπών φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κάνουν τη διαφορά, καθώς και στις δύο αυτές βασικές κατηγορίες τροφίμων σημειώθηκε αύξηση 14% έναντι αύξησης 11,8% στην ΕΕ και 10,5% στην Ευρωζώνη. Οι υψηλές αυξήσεις στα προϊόντα αυτά αντανακλούν αντίστοιχα υψηλές τιμές στο χωράφι, σύμφωνα με τα στοιχεία εισροών -εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία της ΕΛΣΤΑΤ.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται, πάντως, στην τιμή του ελαιόλαδου, η οποία ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα έναντι 49,6% στην ΕΕ και 50,7% στην Ευρωζώνη.

Υψηλότερες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές για το κρέας (6% στην Ελλάδα έναντι 3,9% στην ΕΕ και 4,4% στην Ευρωζώνη).

Στις πατάτες, η αύξηση των τιμών στην Ελλάδα ήταν μεγάλη και τον Ιανουάριο, αλλά χαμηλότερη από ότι στην ΕΕ και την Ευρωζώνη (8,3% έναντι 11,8% και 10,5%, αντίστοιχα).

Στην κατηγορία γάλα-τυριά-αυγά, οι τιμές άρχισαν να σταθεροποιούνται, με μία μέση αύξηση 0,8% στην Ελλάδα, περίπου όση και στην Ευρωζώνη (0,5%), ενώ στην ΕΕ καταγράφηκε μείωση 0,8%.

Μεγάλες αυξήσεις τιμών στο χωράφι

Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν αντίστοιχα μεγάλες αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές εισροών-εκροών στη γεωργία και την κτηνοτροφία τον Δεκέμβριο, από τα οποία προκύπτει ότι η τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε 83,8%, των φρούτων 11%, των λαχανικών και κηπευτικών 18,7% και των κρεάτων 7,9%.

Στο 3,2% ο συνολικός πληθωρισμός

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat επιβεβαίωσαν την πρώτη εκτίμηση που έκανε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη, υποχώρησε στο 3,2% από 3,7% τον Δεκέμβριο και στην Ευρωζώνη στο 2,8% από 2,9%.

Με άλλα λόγια ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο. Τον χαμηλότερο ετήσιο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Δανία και η Ιταλία (0,9% και οι δύο), ακολουθούμενες από τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Φινλανδία (όλες 1,1%). Τους υψηλότερους ρυθμούς είχαν η Ρουμανία (7,3%), η Εσθονία (5%) και η Κροατία (4,8%).

 

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, ήταν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

 

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%.

Τέλος περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Πηγή 

No comments:

Post a Comment

Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.