«Πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της προεδρίας – Οι υποψηφιότητες και τα χρονοδιαγράμματα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.2.24

«Πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της προεδρίας – Οι υποψηφιότητες και τα χρονοδιαγράμματα


 Το ρευστό τοπίο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, απόρροια της καταλυτικής παρέμβασης Τσίπρα και της απόφασης Κασσελάκη να οδηγήσει το κόμμα εκ νέου στις κάλπες, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις και έντονες διεργασίες. Οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές καθώς αναμένεται να αποφασιστεί ποιο θα είναι το πρόσωπο, που θα διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, που αυτή τη φορά αναμένεται να είναι τετραπλές και να αφορούν παράλληλα σε εκλογή νομαρχιακών επιτροπών και Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δήλωσε πως «αν χρειαστεί για να προχωρήσει αυτή η υπόθεση να κάνουμε στην άκρη για το κοινό καλό, θα το κάνουμε με χαρά γιατί έτσι μεγαλώσαμε», χωρίς να ανακοινώσει καμία υποψηφιότητα από το βήμα.

O Διονύσης Τεμπονέρας είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη και σύμφωνα με πληροφορίες η ίδια είχε επικοινωνία και με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, τον Αλέξη Τσίπρα και ενδεχομένως αυτό που συζητιέται ιδιαίτερα είναι να υπάρξει ένας αντίπαλος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη, ώστε να μην υπάρχει κατακερματισμός.

Όλες οι πλευρές αυτή την ώρα σταθμίζουν τις κινήσεις τους μετά τον αιφνιδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και τις βολές κατά Κασσελάκη. Οι ενδιαφερόμενοι χτίζουν για την προεδρία συμμαχίες, ζητούν και αναζητούν πρόσωπα που θα βγουν μπροστά και να τους στηρίξουν. Ο κ. Κασσελάκης καταστρώνει την δική του στρατηγική και υπογραμμίζει ότι η δύναμή του είναι τα μέλη του κόμματος.

Πιθανοί υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε από το βήμα του συνεδρίου στην φράση Κασσελάκη «φέρτε μου αντίπαλο» λέγοντας ότι δεν υπάρχουν αντίπαλοι, υπάρχουν σύντροφοι. Δήλωσε υπέρμαχος της ενότητας.

Ο Σωκράτης Φάμελλος, του οποίου το όνομα ακουστεί, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί από τις τοποθετήσεις του ότι πρόκειται να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσει αύριο το βράδυ.

Τις επόμενες ώρες ξεκαθαρίζει το τοπίο από την πλευρά της κ. Όλγας ΓεροβασίληΌλα δείχνουν ότι μπορεί να είναι υποψήφια αλλά αναμένονται ανακοινώσεις. Η αντιπρόεδρος της Βουλής συνομιλεί με τα κορυφαία στελέχη και βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις.

Ο «μυστικός δείπνος» που έδειξε Γεροβασίλη

Το βράδυ της Πέμπτης υπήρξε έναν «μυστικό δείπνο» στον οποίο ήταν παρόντες ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Βασιλειάδης. Εκεί συζήτησαν τις εξελίξεις και απηύθυναν πρόσκληση στην Όλγα Γεροβασίλη να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ενότητα και ηρεμία.

Η αυριανή μέρα θα δώσει εικόνα και κατεύθυνση για το πού πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το θέμα των υποψηφιοτήτων.

Θέμα χρόνου η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη – Στήριξη από τους «προεδρικούς» εποχής Τσίπρα

Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου η Όλγα Γεροβασίλη να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Γεροβασίλη θα μιλήσει το Σάββατο (24/2) ενώπιον του σώματος των συνέδρων, ωστόσο υπάρχει ενδεχόμενο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε η υποψηφιότητά της ανακοινωθεί και πριν από την ομιλία της, ακόμα και απόψε.

Φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει την υποστήριξη ενός μεγάλου κομματιού, των παραδοσιακών στελεχών της Κουμουνδούρου, από αυτό που ονομάζαμε στο παρελθόν, επί ηγεσίας Τσίπρα, προεδρικους.

Παρότι συζητιούνται ακόμη άλλα ονόματα για την ηγεσία, που θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τον Στέφανο Κασσελάκη, αυτή τη στιγμή προκύπτει σχεδόν με βεβαιότητα μόνο η υποψηφιότητα της κ. Γεροβασίλη.

Δεύτερο ζητούμενο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συνιστά ποια θα είναι η ημερομηνία της κάλπης. Ο πρόεδρος του κόμματος έδειξε τετραπλή κάλπη σε δύο εβδομάδες από τώρα, για νομαρχιακές οργανώσεις μελών κεντρική επιτροπή και εκλογή προέδρου. Η πληροφορία μου είναι ότι τα στελέχη τα οποία θα βρεθούν απέναντι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, επιθυμούν την κάλπη πιο πίσω χρονικά, προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας. Η πλευρά του προέδρου εκτιμά ότι η κάλπη πρέπει να στηθεί όμως το σύντομότερο καθώς δεν είναι δυνατόν, όπως λένε, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, παραδείγματος χάρη, ο ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με το εσωκομματικό τοπίο και να μην έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή μέρα με τις τοποθετήσεις κεντρικών στελεχών και φυσικά η Κυριακή, που θα γίνουν οι ψηφοφορίες από την πλευρά των συνέδρων είναι ημέρες κόμβικές για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις από την παρέμβαση Τσίπρα

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρέμβαση Τσίπρα και η απάντηση Κασσελάκη, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν τις δικές τους αναγνώσεις επί των εξελίξεων. «Κινδυνεύουμε να χάσουμε το νόημα του Συνέδριου» επισημαίνει ο Σωκράτης Φάμελλος υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα προέδρου, αλλά πολιτικής πρότασης. Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη απάντησε ότι σημασία έχουν οι συλλογικές διαδρομές.

Ωστόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνται θετικά απέναντι σε συγκεκριμένες υποψηφιότητες όπως της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτης Φάμελλου. Δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για το τί θέλει ο Διονύσης Τεμπονέρας σχολιάζει ο Χρήστος Γιαννούλης. Ορθώς έθεσε θέμα επανεκλογής Κασσελάκη ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Για ένα κόμμα σε περιδίνηση έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης περιγράφει εκφυλισμό και απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυρετός» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μάχη της προεδρίας – Οι υποψηφιότητες και τα χρονοδιαγράμματα
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλούς και συγκεκριμένους αποδέκτες»

«Ο κ. Κασσελάκης έχει πετύχει κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στην πολιτική μας ιστορία. Πρόεδρος οποίος εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες, να νιώθει την ανάγκη να πάει να εκλεγεί ξανά για να μπορέσει να σταθεί στη θέση του» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» ο Ευτύχης Βαρδουλάκης, σύμβουλος Πολιτικής Στρατηγικής και Επικοινωνίας αναλύοντας τους λόγους της δυσπιστίας προς το πρόσωπο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ μιλώντας για Νέα Αριστερά εκτίμησε ότι «μάλλον θα το έχουν μετανιώσει τώρα που έφυγαν γιατί αν ήταν μέσα (σ.σ. στο κόμμα) θα είχαν περισσότερες πιθανότητες να ρίξουν τον κ. Κασσελάκη».

Ερωτηθείς για τη σημειολογία της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα που επισκίασε την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ οδηγώντας σε εσωκομματικές εξελίξεις ο σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής παραδέχθηκε ότι ήταν κυρίως η χρονική στιγμή (σ.σ. δύο ώρες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου) που επέλεξε να τοποθετηθεί αυτό που αιφνιδίασε τους πάντες

«Αιφνιδίασε λίγο το τάιμινγκ. Γιατί πράγματι το να το κάνεις λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου δεν είναι κάτι συνηθισμένο» δήλωσε ο κ. Βαρδουλάκης εξηγώντας, ωστόσο, ότι αυτή η κίνηση ήταν αποτέλεσμα πιέσεων για να σταματήσει την πτωτική και διασπαστική πορεία του κόμματος.

«Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα είναι ξεκάθαρη “Σοβαρευτείτε” είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNEWS. Και πρόσθεσε «Δεν με αιφνιδίαζε καθόλου. Άργησε κιόλας. Υπήρχε μια ιστορία παρακμής». Για τις αναταράξεις στο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα και ευθυνόμαστε όλοι».

«Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα έχει πολλούς και συγκεκριμένους αποδέκτες» εκτίμησε ο κ. Αρβανίτης, επισημαίνοντας «και όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει. Και όποιος δεν θέλει να καταλάβει, λέει δεν αφορά εμένα αφορά τους άλλους».

«Έχουμε ένα συνέδριο όπου επιβάλλεται να συζητηθούν όλα ενώ έχει ανοίξει και το θέμα της ηγεσίας και πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματική πολιτική λειτουργία. Η πραγματικότητα είναι ότι η πορεία του κόμματος το τελευταίο εξάμηνο είναι φθίνουσα και μερίδιο ευθύνης έχει και ο πρόεδρος. Εγώ δεν είμαι της λογικής να διώχνουμε τις ευθύνες από πάνω μας. Όσοι είναι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε την ευθύνη μας και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα»,δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις». «Απολύτως ορθώς έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ξανά θέμα επανεκλογής», επεσήμανε και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να πούμε στον κόσμο την αλήθεια και πρώτα απ΄όλα στον εαυτό μας».

«Η τοποθέτηση Τσίπρα είχε αμυντικά συστατικά» δήλωσε στο EΡΤΝEWS και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων MRB σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού αλλά και την προσφυγή Κασσελάκη σε τετραπλή εσωκομματική κάλπη.

Σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα είχε μέσα της αμυντικά συστατικά, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αν μου λέγατε να διαβάσω το πολιτικό σκηνικό, θα σας έλεγα ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική και οι πολιτικοί γράφουν ιστορία». Επιπλέον, όπως είπε «δεν κάνεις συνομιλητή τον αντίπαλο, κάνεις συνομιλητή τα προβλήματα του τόπου, την κοινωνία και τους πολίτες». Επικρίνοντας ένα κομμάτι της ομιλίας του κ. Κασσελάκη στο 4ο Συνέδριο του κόμματος και την αναφορά που έκανε στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό είπε χαρακτηριστικά: «Όταν βαφτίζεις “μεγάλο” τον Μητσοτάκη, τότε μικραίνεις εσύ».

«Νομίζω ότι ο τρόπος που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει και η στιγμή που επέλεξε να το κάνει, δείχνουν ένα αντικειμενικό αδιέξοδο, το οποίο έχει δημιουργηθεί στον πολιτικό φορέα του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, προσωπικά δεν με εξέπληξε καθόλου η παρέμβασή του. Πιστεύω ότι θα έκανε μια τοποθέτηση αυστηρή προς κάθε κατεύθυνση στο σώμα του συνεδρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει αυτήν τη δημόσια τοποθέτηση, η οποία προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνη. Ήταν απαραίτητη και νομίζω ότι μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να δρομολογήσει» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Θέμης Μουμουλίδης, Σκηνοθέτης, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Βουλευτής, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Με τούτα και Μ’ Εκείνα» και το Φώτη Παπούλια.

«Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια πραγματική και γενναιόψυχη πορεία προς την εκλογή Προέδρου ή νέου Προέδρου», πρόσθεσε.

«Να χτίσουμε τη βάση για την εκπόνηση του νέου προγραμματικού μας σχεδίου» δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος ερωτηθείς για το «εάν ήταν καθαρή και έντιμη λύση αυτό που πρότεινε ο κ. Κασσελάκης για την προσφυγή σε τετραπλές εκλογές απέφυγε να απαντήσει. Αντιθέτως, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας ότι είναι «άξιος και ικανός».

Οκτώ μήνες σύγκρουσης – Το χρονικό της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ

29 Ιουνίου 2023

«Να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όλα ξεκίνησαν μετά τη διπλή, βαριά ήττα στις εκλογές του Μαΐου- Ιουνίου 2023 και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, φυσικού ηγέτη του κόμματος, από την ηγεσία. Η ξαφνική εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη τάραξε τα ήρεμα νερά της εσωκομματικής διαδικασίας.

29 Αυγούστου 2023

«Με λένε Στέφανος και έχωκάτι να σας πω…»

Πράγματι, ο Κασσελάκης έκοψε πρώτος το νήμα στον πρώτο γύρο, υπερκερνώντας την Έφη Αχτσιόγλου, τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουμάκα.

24 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέρει: «Σήμερα το φως κέρδισε και η ελπίδα συλλογικά γίνεται το μέλλον».

Ο Στέφανος Κασσελάκης δυναμίτισε την ατμόσφαιρα της Κεντρικής Επιτροπής στις 11-12 Νοεμβρίου 2023 προτείνοντας τη διαγραφή δια δημοψηφίσματος των Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα. Έως το τέλος εκείνου του Σαββατοκύριακου η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

11 Νοεμβρίου 2023

Ο Στέφανος Κασσελάκης λέει: «Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο η κουλτούρα της αυτοκτονίας».

Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης συντάχθηκαν με την «Ομπρέλα» και σχημάτισαν την Νέα Αριστερά, με Κ.Ο. 11 βουλευτές. Ακόμα μια διάσπαση για την Αριστερά ήταν γεγονός.

4 Δεκεμβρίου 2023

«Κάνουμε μια καινούργια αρχή για την αξιοπρέπεια μας» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου ως βουλευτής ΚΟ Νέας Αριστεράς.

Οδεύοντας προς το Συνέδριο και με τον Στέφανο Κασσελάκη να προωθεί ταυτοτικές αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ δια ερωτηματολογίου, η εσωκομματική αναταραχή έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο διάλογος Κασσελάκη- Τεμπονέρα στην Πολιτική Γραμματεία της περασμένης Τρίτης αποτυπώνει την ατμόσφαιρα.

Κασσελάκης: Γιατί με αμφισβητείτε;

Τεμπονέρας: Ποιος Πρόεδρε σε αμφισβητεί;

Κασσελάκης: Εσύ.

Τεμπονέρας: Εγώ πρόεδρε; Όχι δεν σε αμφισβητώ.

Κασσελάκης: Μου είπε ο Αλέξης ότι θέλεις να γίνεις πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν από την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου του κόμματος, κι ενώ η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ κλονίζεται όλο και περισσότερο, η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λειτουργεί ως απόλυτος καταλύτης.

22 Φεβρουαρίου 2024

«Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας, έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό. Με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης» αναφέρει μεταξύ άλλων με ανάρτησή του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Περίπου 100 ημέρες μένουν έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, μιας κομβικής αναμέτρησης για το μέλλον του κόμματος. Μένει να φανεί με ποιον αρχηγό θα κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και αν θα παραμείνει ενωμένος.

Πηγή