Και μπορεί να γίνει ο πολυτιμότερος συνεργάτης διάσωσης ναυαγών, αφού έχει τη δυνατότητα να φτάνει πολύ γρήγορα στον άνθρωπο που κινδυνεύει και να τον μεταφέρει στην ξηρά ή σε άλλο σημείο, όπου θα του παρασχεθεί βοήθεια. Και όλα αυτά με τηλεχειρισμό, χωρίς να βρίσκονται σε κίνδυνο οι ίδιοι οι διασώστες, αφού από ασφαλές σημείο θα κατευθύνουν και θα χειρίζονται το πρωτότυπο σωστικό μέσο.
Τα πλεονεκτήματά του έκαναν την διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας να το εντάξει στη μάχη της διάσωσης ανθρώπων που κινδυνεύουν από πνιγμό στις παραλίες της παραλίες της περιοχής κάθε χρόνο. Όπως εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή “Newsroom” της ΕΡΤnews και στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ Πάτρας Αθανασία Σταμοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας Παναγιώτης Αναστασόπουλος «το λιμάνι της Πάτρας, βασιζόμενο στην παράδοση και στην ιστορία του, προχωρά ένα βήμα μπροστά, για να αξιοποιήσει την τεχνολογία, με έξυπνα και απλά μέσα». Σε συνεργασία, όπως ανέφερε, με μια καινότομο πατρινή επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται σε υποβρύχια και επιθαλάσσια, αυτόνομα και ημιαυτόνομα συστήματα και αξιοποιώντας «τη μεγάλη υπεραξία της Πάτρας, που είναι τρία πανεπιστήμια και ένα οικοσύστημα τεχνολογικών επιχειρήσεων» ο οργανισμός προμηθεύτηκε και από χθες χρησιμοποιεί ένα ημιαυτόνομο σωστικό μέσο. Πρόκειται για το C3PO (Combine Patras Poseidon Protecgrion Operation) που βασίζεται στη λογική της αμεσότητας στη διάσωση ενός ναυαγού.
«Το γνωστό σωσίβιο με την κουλούρα και το σχοινί, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, μπορεί να φτάσει τα δέκα μέτρα. Το συγκεκριμένο έχει ακτίνα δράσης 800 μέτρα…Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν με βάση την ταχύτητά του, αλλά και την ακτίνα δράσης του, πόσο αποτελεσματικό είναι. Και είναι πάρα πολύ απλό στη χρήση του» επεσήμανε ο κ. Αναστασόπουλος. Παράλληλα, πρόσθεσε πως έχει ικανότητα έλξης 235 κιλών, που μεταφράζονται σε δυνατότητα ταυτόχρονης διάσωσης μέχρι και τριών ατόμων. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 3,6 μέτρα το δευτερόλεπτο και έχει μέγιστη αυτονομία μπαταρίας διάρκειας μίας ώρας. Επιπλέον, μπορεί να φέρει φορητό φαρμακείο. «Δεν πρόκειται μόνο για μια φορητή σωστική λέμβο, αλλά για ένα πολυεργαλείο» τόνισε.
Επίσης, σημείωσε, ότι στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που κάποιος οργανισμός προμηθεύεται ένα τέτοιο σύστημα. «Αυτή τη στιγμή σε πιλοτική χρήση βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ και η Πάτρα είναι η πρώτη πόλη στη Μεσόγειο που αξιοποιεί την τεχνολογία σε ένα τόσο σημαντικό τομέα» κατέληξε.
No comments:
Post a Comment
Η Φωνή του Λ.Σ. δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχετε από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οιασδήποτε φύσεως ευθύνη. Για οποιαδήποτε παράπονα και διευκρινίσεις ή αν επιθυμείτε να διαγράψουμε ένα άρθρο ή ένα σχόλιο μπορείτε να στείλετε το μήνυμα σας στο group.voice.ls@gmail.com.