Τούρκος αξιωματούχος: Η Τουρκία ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

25.5.24

Τούρκος αξιωματούχος: Η Τουρκία ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο


Λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα δημιουργήσει δύο θαλάσσια πάρκα, με το ένα να βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου στις Κυκλάδες, η Τουρκία φαίνεται ότι ετοιμάζει αντίστοιχη κίνηση "οφθαλμού αντί οφθαλμού".

Σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, που επικαλείται η Sabah, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της γειτονικής χώρας σχεδιάζει να χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στην περιοχή.

Η Ελλάδα θα δημιουργήσει τα πάρκα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε τον Απρίλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανακοίνωση αυτή επικρίθηκε δριμύτατα από τη γειτονική Τουρκία, η οποία κατηγόρησε την Αθήνα ότι εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά ζητήματα για να προωθήσει μια γεωπολιτική ατζέντα.

Τουρκική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν είχε ενημερωθεί προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας και η συγκεκριμένη κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως τετελεσμένο γεγονός που ήθελε να επιβάλει η Αθήνα, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα.

"Η Τουρκία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν ήδη διαφορές δεκαετιών σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών σχετικά με τα χωρικά ύδατα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, καθώς και συγκρουόμενων διεκδικήσεων επί μικρών νησίδων και βράχων. Η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων σε μια τόσο αμφισβητούμενη περιοχή θα επιδεινώσει τα πράγματα, εάν δεν βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας", αναφέρει το τουρκικό ΜΜΕ, επαναφέροντας για άλλη μία φορά στο προσκήνιο τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών".

Συνοψίζοντας, η Sabah αναφέρει πως η μόνη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες περιοχές του πλανήτη και παραθέτει τα αντίστοιχα παραδείγματα.

Πηγή: TheTOC.gr