Ο Νίκος Δένδιας και οι τουρκικές προκλήσεις: «Οσο υπάρχει casus belli πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.5.24

Ο Νίκος Δένδιας και οι τουρκικές προκλήσεις: «Οσο υπάρχει casus belli πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι»


 Ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ξεκαθαρίζει ότι η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία υπονομεύει την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεών μας και τονίζει ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας συνιστά «μεγάλη τομή και “game changer”» για τις Ενοπλες Δυνάμεις


Συνέντευξη στο Βήμα και τον Νίκο Χασαπόπουλο

Το φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία, προαναγγέλει ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος επίσης λέει ότι η επιστολή Letter of Acceptance (LoA) για τα F-35 θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των φρεγατών Constellation.


Ο υπουργός Αμυνας τονίζει ακόμα ότι το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας συνιστά «μεγάλη τομή και “game changer”» για τις Ενοπλες Δυνάμεις γιατί, όπως επισημαίνει, όσο η Τουρκία επιμένει στην «αναθεωρητική λογική, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».


Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. Τι καινούργιο μπορεί να προσφέρει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις;


«Ο νόμος, σημαντικό βήμα στην “Ατζέντα 2030”, υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί του συνόλου από τρία κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠαΣοΚ – Κίνημα Αλλαγής, «Σπαρτιάτες»). Αυτό συνιστά απόδειξη της δυνατότητας συναίνεσης και υπευθυνότητας σε ζωτικά για την ύπαρξη της χώρας θέματα, ακόμα και σε προεκλογική περίοδο. Αποτελεί μεγάλη τομή και “game changer”. Εισάγει μία διαφορετική φιλοσοφία στις Ενοπλες Δυνάμεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες και απειλές. Η Αμυντική Καινοτομία στοχεύει στη δημιουργία ολοκληρωμένου οικοσυστήματος στο οποίο θα συμμετέχουν βιομηχανίες του αμυντικού χώρου, startups, πανεπιστήμια, στρατιωτικές σχολές και ερευνητικά κέντρα. Οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων καθορίζονται από τη νέα Διεύθυνση Μετεξέλιξης και Καινοτομίας του ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθεί το εκπληκτικό επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα εκτός και εντός συνόρων, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων. Στόχος να αποκτήσει η χώρα τεχνογνωσία και να μετατραπεί από καταναλωτής σε παραγωγό προηγμένης τεχνολογίας».


Τι θα γίνει με τις φρεγάτες Constellation και τα F-35, όπως και με το ενδεχόμενο προμήθειας επιπλέον αεροσκαφών Rafale;


«Οσον αφορά τα F-35, η επιστολή LoA θα έρθει σύντομα προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδίαση και ναυπήγηση των φρεγατών Constellation. Είναι κομβικής σημασίας προγράμματα, όχι μόνο για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για τις δυνατότητες των Ναυπηγείων μας. Η προμήθεια επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, κυρίως από την πώληση παλαιότερων αεροσκαφών».

Πότε θα έρθουν στη Βουλή οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία; Και ποιες είναι οι προσδοκίες από αυτές;


«Το νομοσχέδιο για το νέο μοντέλο της θητείας, με βάση το πρότυπο της Φινλανδίας και άλλων επιτυχημένων παραδειγμάτων, προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο. Στόχος ο άρτια εκπαιδευμένος στρατός πολιτών. Προωθούνται η εθελοντική στράτευση των γυναικών και οι αλλαγές στην εφεδρεία, με ουσιαστική επανεκπαίδευση όσων το επιθυμούν, μετά την απόλυσή τους. Επίσης, η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων κατά τη θητεία, οι οποίες θα αξιοποιούνται στη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία. Θα δημιουργηθούν ακόμα προγράμματα για την αξιοποίηση νέων ανδρών και γυναικών στην τεχνολογία και στην κυβερνοασφάλεια, που θα σπουδάζουν και θα υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια θα απορροφούνται από την αγορά, όπου θα είναι περιζήτητοι λόγω της τεχνογνωσίας που απέκτησαν».


Τα «νερά» με την Τουρκία μπορούν να παραμείνουν «ήρεμα» και σε βάθος χρόνου; Ή είναι απλώς ένα «διάλειμμα» σε ό,τι αφορά την τακτική της γείτονος;


«Η Ελλάδα επιδιώκει παγίως την επίλυση της μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το γεγονός ότι υπάρχει ηρεμία αυτή τη στιγμή επί του πεδίου είναι πολύ θετικό. Τα τουρκικά συμφέροντα, κατά ορθή ανάλυση, θεωρώ ότι είναι απολύτως συμβατά με τα ελληνικά και μια ευρωπαϊκή Τουρκία συμφέρει και την Ελλάδα. Ωστόσο, η έγερση ζητημάτων κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά και η διατήρηση του casus belli υπονομεύουν την προοπτική γενικότερης εξομάλυνσης των σχέσεών μας, όπως και το γεγονός ότι διατηρούνται ανυπόστατα θέματα, όπως τα τουρκολιβυκά μνημόνια. Θα ήταν ευχής έργον η ηγεσία της Τουρκίας να επιδείξει ευθυκρισία και βούληση για οριστική αλλαγή σελίδας. Αλλά όσο επιμένει η γειτονική χώρα στην αναθεωρητική λογική, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα και να ενισχύσουμε τις αποτρεπτικές ικανότητες. Αυτό πράττουμε με την “Ατζέντα 2030”, με την οποία οι Ενοπλες Δυνάμεις μας περνούν σε μια νέα εποχή».


Μία από τις προτεραιότητές σας ως υπουργού Εξωτερικών ήταν η καμπάνια για την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στην ψηφοφορία τον επόμενο μήνα θα κυλήσουν όλα ομαλά;


«Από την αρχή της θητείας μου στο υπουργείο Εξωτερικών είχα θέσει ως μία από τις κυρίαρχες προτεραιότητες την “καμπάνια” της υποψηφιότητας της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026. Μία υποψηφιότητα που εδράζεται στην προσήλωσή μας στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Με πολυεπίπεδη προετοιμασία και προσωπικές επαφές σε όλα τα σημεία της υφηλίου είδαμε να καρποφορεί η προσπάθεια. Ενδεικτικό είναι πως όταν παρέδωσα το χαρτοφυλάκιο τον Μάιο του 2023 είχαμε ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δεσμεύσεις για την υπερψήφιση της ελληνικής υποψηφιότητας. Συνεπώς είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος. Η επιτυχής έκβαση της υποψηφιότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ελπίζω να είναι οδηγός και για τις υποψηφιότητες της Ελλάδας στα άλλα δύο όργανα των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2028-2030) και την προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035-36), για τις οποίες είχε ήδη γίνει σημαντική προεργασία κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών».

Εχετε οριστεί επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ για τις ευρωεκλογές στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ποιο είναι το μήνυμα που εισπράττετε;


«Είναι λαμπρή ευκαιρία να γνωρίσω καλύτερα την Κεντρική Μακεδονία, τους ανθρώπους της, τα προβλήματα, αλλά και τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν. Η περιοχή είναι η ιστορική κοιτίδα της Νέας Δημοκρατίας και η πατρίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εχει μεγάλη γεωπολιτική και οικονομική σημασία ως γέφυρα προς τον Βορρά και ιστορικά είναι το ιστορικό κέντρο των Βαλκανίων. Εχω ειλικρινή επικοινωνία με τους πολίτες της, οι οποίοι, παρά τα προβλήματα που πρώτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνωρίζει, έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο λαϊκισμός άλλων κομμάτων δεν συνιστά λύση, και βέβαια ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα, το οποίο προασπίζεται στην πράξη τα εθνικά συμφέροντα».


Τι έχετε να πείτε για τις προκλήσεις της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας;


«Οι καλές σχέσεις με την Ελλάδα είναι συνθήκη ύπαρξης για το κρατίδιο της Βόρειας Μακεδονίας. Οσο νωρίτερα το αντιληφθεί η νέα της ηγεσία τόσο το καλύτερο».

Πηγή