Ημέρα Υγείας – Άθλησης και Διατροφής η 10η Μαΐου – Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

11.5.22

Ημέρα Υγείας – Άθλησης και Διατροφής η 10η Μαΐου – Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ


 Η διατροφή έχει τεράστια σημασία για την υγεία, όπως έχει η άσκηση και η καλή φυσική κατάσταση. Στο Γενικό Επιτελείο Στρατού δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωματική άσκηση των στελεχών αλλά και των στρατευσίμων, με την 10η Μαΐου να καθιερώνεται ως Ημέρα Υγείας – Άθλησης και Διατροφής στον Στρατό Ξηράς. 

Από την ίδρυση ακόμη του πρώτου Ελληνικού τακτικού στρατού, μία από τις βασικότερες ασχολίες της ηγεσίας του νεότευκτου ελληνικού κράτους, ήταν ο αθλητισμός. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι το 1825, οι δάσκαλοι των σχολείων της μόλις απελεύθερης Αθήνας, οδηγούσαν τους μαθητές τους στους πρόποδες της Ακρόπολης, για να παρακολουθήσουν τον Γάλλο διοικητή του Ελληνικού στρατού, Στρατηγό Κάρολο Φαβιέρο να γυμνάζει τα στρατεύματά του. Με αυτόν τον τρόπο πίστευαν ότι ανέβαινε το ηθικό και το πατριωτικό αίσθημα των ελληνοπαίδων.

Πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι οι πρώτοι επίσημοι αθλητικοί αγώνες στο νέο ελληνικό κράτος οργανώθηκαν από τον Στρατό. Στις 8 Οκτωβρίου 1828, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού τακτικού στρατού, Γάλλος Συνταγματάρχης Αλφόνς Τρεζέλ, οργάνωσε αγώνες σε τρία αθλήματα στην περιοχή των Μεγάρων επ’ ευκαιρίας της επετείου της ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Η διοργάνωση αυτή καταγράφηκε και στη Γενική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η διάδοση της σωματικής αγωγής και του αθλητισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις, είχε ως αποτέλεσμα την ανάδειξη ολυμπιονικών από τις τάξεις του Στρατού κατά τη διάρκεια των Α΄ Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 στην Αθήνα.

Στις μέρες μας, ο αθλητισμός αποτελεί μία από τις βασικές δραστηριότητες σε όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους Αρχηγούς να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη φυσική κατάσταση των στελεχών αλλά και των στρατευσίμων. Με προσπάθεια, συνέπεια, αποφασιστικότητα και πάθος, άνδρες και γυναίκες αθλούνται καθημερινά σε στρατόπεδα, στάδια, ακόμα και βουνά για να αποκτήσουν άριστη φυσική κατάσταση.

Η 10η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Στρατό Ξηράς ως Ημέρα Υγείας – Άθλησης και Διατροφής, με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να απευθύνει μήνυμα προς τα στελέχη σε όλη την Επικράτεια για αυτή την ξεχωριστή μέρα.

Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση:

«H 10 Μαΐου είναι αφιερωμένη στο τρίπτυχο υγεία – άθληση – διατροφή. Η ημέρα αυτή στοχεύει στην ενδυνάμωση και στην ανάδειξη της αγάπης μας για τον αθλητισμό. Επιδιώκει να μας εμπνεύσει και να μας παρακινήσει να αποβάλλουμε από τη ζωή μας το άγχος και τις «κακές» συνήθειες, προσθέτοντας στο καθημερινό πρόγραμμά μας την άσκηση και την διατροφή. Αποτελεί αφορμή στην υιοθέτηση εκ μέρους μας υγιεινού τρόπου ζωής ο οποίος αποτελεί σύμμαχο ευεξίας και καλής υγείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες υπήρξαν οι πρώτοι οι οποίοι επινόησαν τις αθλοπαιδιές. Οι έννοιες υγεία και άσκηση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Σύμφωνα με τη νοοτροπία των αρχαίων Ελλήνων, η σωματική αγωγή είναι συνυφασμένη με την σωματική υγεία και η πασίγνωστη φράση «νους υγιής εν σώματι υγιεί», αποτελεί διαχρονική αξία που επαληθεύεται μέχρι και σήμερα.

Η φράση αυτή περικλείει μέσα της όλη τη φιλοσοφία της άθλησης ως «τρόπο ζωής». Και αυτό διότι ο αθλητισμός δεν βελτιώνει μόνο τη φυσική κατάσταση του ατόμου, αλλά αποτελεί και «σμίλευση της ψυχής». Είναι μία διαρκής πάλη ανάμεσα στο «δεν μπορώ» και τον «στόχο» που τελικά ο καθένας καταφέρνει. Είναι ένας αγώνας ενάντια στην οκνηρότητα και υπενθυμίζει την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση η οποία θέλει τον άνθρωπο να κινείται, να αγωνίζεται, να προσπαθεί και όχι να «κάθεται», μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Σημασία στην άθληση έχει το «ταξίδι». Αρκεί να πιστέψουμε ότι «ποτέ δεν είναι αργά». Όλοι μας μπορούμε να προσπαθήσουμε, αρκεί να το θέλουμε. Η αγάπη για τον αθλητισμό καλλιεργείται. Θέλει προσπάθεια και συνέπεια. Σημασία έχει να μην τα παρατάμε, ακόμη και αν μερικές φορές αυτό φαντάζει δύσκολο και τα εμπόδια φαίνονται ανυπέρβλητα. Αγάπη για τον αθλητισμό σημαίνει αγάπη για τη ζωή, για τον εαυτό μας, για τους άλλους.

Μέσα από την τακτική άσκηση και τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες ενισχύουμε την υγεία μας, αποκτούμε καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερο έλεγχο του μυαλού και αποτελεσματική αποβολή του στρες. Ενισχύεται η ευστροφία, αναπτύσσεται η κριτική και το πνεύμα, καλλιεργείται η ψυχή και διαμορφώνεται ο χαρακτήρας μας καθόσον μέσα από τις αθλητικές δραστηριότητες αναπτύσσονται αρετές όπως η υπομονή, η επιμονή και η πειθαρχία, απαραίτητες για την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων στη ζωή μας.

Η άθληση αποτελεί κομβικό σημείο και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα όλων των κλιμακίων Διοίκησης. Μέσω αυτής, κατά την εκτέλεση της αποστολής μας, βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση, μειώνονται οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί καθώς ο αριθμός των υπέρβαρων/παχύσαρκων στελεχών και βελτιώνεται η γενικότερη εικόνα μας και συνακόλουθα η αυτοπεποίθησή μας. Επιπλέον, η άθληση θα αποτελέσει βασικό παράγοντα μείωσης του κόστους περίθαλψης του προσωπικού στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και θα συντελέσει αποφασιστικά στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας των Τμημάτων/Μονάδων του ΣΞ.

Οι Διοικητές όλων των κλιμακίων οφείλουν διά του παραδείγματος, αφενός να εντρυφήσουν στο προσωπικό τους τη σπουδαιότητα της σωματικής αγωγής και αφετέρου να το παροτρύνουν προς την κατεύθυνση αυτή, παρέχοντας σχετικές διευκολύνσεις. Το ΓΕΣ είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή και για το σκοπό αυτό καθιερώθηκε η 10 Μάϊ 22 ως «Ημέρα Υγείας – Άθλησης και Διατροφής», όπου το σύνολο του προσωπικού θα ενημερωθεί μέσω διαλέξεων για τη σημασία της άθλησης και της σωστής διατροφής και θα ασχοληθεί με αθλητικές δραστηριότητες.

Επιθυμητό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι ο αθλητισμός, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, δεν είναι «τιμωρία» αλλά τρόπος ζωής, αποτελεί ατομική ευθύνη και είναι ο βασικότερος πυλώνας της καλής ποιότητας ζωής.

Κλείνοντας, επιθυμώ αυτή η μέρα να αποτελέσει για όλους μας την αρχή της ενσωμάτωσης στο καθημερινό μας πρόγραμμα, του χρυσού συνδυασμού της τακτικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής, με τελικό στόχο την εξασφάλιση της σωματικής αλλά και της ψυχικής μας υγείας, την εξασφάλιση ενός ποιοτικότερου τρόπου ζωής, διότι στην εποχή μας έχουμε δώσει χρόνια στη ζωή μας αλλά δυστυχώς δεν έχουμε δώσει ζωή στα χρόνια μας.

Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης
Αρχηγός»


Πηγή