Κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν - Κανείς δε θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

18.5.22

Κ. Μητσοτάκης στο Κογκρέσο: Οι υπερπτήσεις πρέπει να σταματήσουν - Κανείς δε θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο


 Τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν σε αυτή τη μεγάλη γέφυρα της ιστορίας τους την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανέδειξε, στην ομιλία του στο Κογκρέσο, ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, στην ιστορική πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, πέρα από τα κοινά μονοπάτια των δύο χωρών ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή και ισχυρά μηνύματα προς τη Ρωσία και την Τουρκία, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να λάβουν υπόψιν την παραβατικότητα της γείτονος, όταν λαμβάνουν αποφάσεις για τους εξοπλισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Μετά τον ψυχρό πόλεμο πιστέψαμε αφελώς ότι η Ευρώπη έχει βρει το μονοπάτι της ειρήνης. Πιστέψαμε στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφελώς αμελήσαμε τα σημάδια και τις δράσεις της Ρωσίας στη Συρία και στην Κριμαία. Σήμερα κοιτάμε στο Κίεβο και στην Οδησσό. Κοιτάμε την τραγωδία στην Ουκρανία. Και αυτό που βλέπουμε είναι ότι πρόκειται για έναν λαό που θέλει να διασφαλίσει το δικαίωμα στην ελευθερία. Δεν έχουμε τίποτα κατά του ρωσικού λαού. Αλλά δε μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα σε έναν αγώνα που θυμίζει το δικό μας τόσο έντονα", ανέφερε.

"Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να καταφύγεις τα όπλα, για να προστατεύσεις την ελευθερία σου. Ξέρουμε τη νίκη που προέρχεται από τη μη συνθηκολόγηση. Κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων και την ισχύ των συμμάχων απέναντι στις αξίες μας. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπέρ της Ουκρανίας και κατά του κ. Πούτιν", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, βοηθήσαμε τους Ουκρανούς με όπλα. Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να φτιάξει έναν κόσμο που οι εδαφικές διεκδικήσεις γίνονται στη βάση ιστορικών φαντασιώσεων. Δε θα πετύχει. Δεν πρέπει να πετύχει. Δε θα πρέπει να πετύχει, για να σταλεί το μήνυμα σε όλα τα απολυταρχικά κράτη και ηγέτες, ότι οι πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δε θα γίνουν ανεκτές από τα δημοκρατικά κράτη", συμπλήρωσε.

Όπως έπραξε και χθες, στις δηλώσεις του με τον κ. Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός εστίασε και στην Κύπρο.

"Σας ζητώ να μη ξεχάσουμε μία ανοιχτή πληγή. Και αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δε θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο", σημείωσε, απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου.

Τα μηνύματά του, δε, ήταν ηχηρά, με το βλέμμα στη γείτονα.

"Η Ελλάδα πάντα αναζητεί την ειρήνη. Πάντα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μας οδηγεί και θέλω να είμαι σαφής. Δε θα ανεχθούμε πράξη που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι μία άλλη πηγή αστάθειας στην ανατολική του πτέρυγα. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν, όταν λαμβάνετε αποφάσεις εξοπλισμών στην Ανατολική Μεσόγειο", τόνισε ο πρωθυπουργός, με μία έμμεση αναφορά στα F-16.  

Ταυτόχρονα, ανέλυσε το ελληνικό σχέδιο, για να μετατραπεί η χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη. Αλλά και τη στρατηγική για την προσέλκυση επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο επενδυτικό προορισμό. 

Στην αιχμή του πρωθυπουργικού λόγου βρέθηκε και η μάχη που πρέπει να δοθεί, ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο, απέναντι στο λαϊκισμό.

"Στην Ελλάδα πληρώσαμε το τίμημα του λαϊκισμού… Υπάρχουν τρεις κύριες δυνάμεις που ενώνουν τις δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο. Η ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες που σφυρηλατούν μια ενιαία ταυτότητα… Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας δεσμούς. Να αντιμετωπίσουμε τις εισοδηματικές ανισότητες. Να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία., Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας να αδράξουν τις ευκαιρίες", επεσήμανε ο Κ. Μητσοτάκης 

Μητσοτάκης στο Κογκρέσο

Συνάντηση με Πελόζι

Λίγο πριν την ομιλία του, ο Κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

"Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο, η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό", δήλωσε η Νάνσι Πελόζι.

"Είναι τιμή μου να είμαι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο. Καταδείξατε την κοινή πορεία μας. Η Δημοκρατία άλλωστε γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα. Οι δικοί μας προπάτορες εμπνεύστηκαν από την δική σας ανεξαρτησία. Πολεμήσαμε μαζί κατά την διάρκεια δυο παγκοσμίων Πολέμων. Οι σχέσεις μας είναι στο καλύτερό τους σημείο. Είναι τιμή μου να μιλήσω στον οίκο της Δημοκρατίας του αμερικανικού λαού", τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Πηγή