Πανελλαδικές 2023: Σημαντική άνοδος σε Νομική, Ψυχολογία, Πολυτεχνείο – Δηλώσεις των επιτυχόντων - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.7.23

Πανελλαδικές 2023: Σημαντική άνοδος σε Νομική, Ψυχολογία, Πολυτεχνείο – Δηλώσεις των επιτυχόντων


 Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων με την ανακοίνωση των βάσεων σήμερα το πρωί. Άνοδος σημειώθηκε σε όλες τις σχολές φέτος και κυρίως στις υψηλόβαθμες. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα ειμαι φοιτήτρια πλέον (…) Θα ήθελα να δουλέψω στην αυτοκινητοβιομηχανία ή σε καποια διαστημική υπηρεσία. (…) Νιώθω δικαιωμένη γιατί έπρεπε να θυσιάσω καποια πράγματα που αγαπούσα», δήλωσε η Κατερίνα Λοφάρα που συγκέντρωσε 19.270 μόρια και είναι πλέον φοιτήτρια του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα πληροφορήθηκαν οι υποψήφιοι τη σχολή στην οποία κατάφεραν να εισαχθούν.

«Ήταν λύτρωση για μένα, είχα ρίξει κόπο (…) Θέλω να ακολουθήσω ένα μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων και να ασχοληθώ με πωλήσεις ή με οικονομικά», δήλωσε ο Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος, φοιτητής πλέον της ΑΣΟΕΕ.

Λογω της ελαχιστης βάσης εισαγωγής δεν μπορεσε  να συμπληρώσει μηχανογραφικό περίπου το 25 με 30% των μαθητών.
 
 
Σημαντική άνοδος των βάσεων σημειώθηκε στις περιζήτητες σχολές του 1ου πεδίου Νομικής και ψυχολογίας, στις πολυτεχνικές σχολές του 2ου πεδίου αλλά και στο σύνολο των σχολών του τέταρτου πεδίου, ένα πεδίο που δέχθηκε φέτος περίπου 1500 περισσότερους υποψήφιους.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό και φροντιστή Φάνη Κοφινά, η άνοδος οφείλεται στα ευκολότερα φετινά θέματα και στο μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων, πολλοί από τους οποίους δήλωσαν σχολές αστικών κέντρων.

Η περιζήτητή Ιατρική κρατα και φέτος τα σκήπτρα με την βαση εισαγωγής να διαμορφώνεται στην Αθήνα στα 19.000 μόρια. Στον αντίποδα το τμήμα που έχει τη χαμηλότερη βάση για φέτος είναι το «Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης» στην Άμφισσα με 7.180 μόρια.


Φέτος άνοδο κατέγραψαν οι βάσεις εισαγωγής σε 296 Τμήματα, πτώση σε 146 ενώ σε 6 οι βάσεις παρέμειναν σταθερές.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα