Καιρός: Πέφτει λίγο η θερμοκρασία σήμερα – Η ΕΜΥ προειδοποιεί για την υπόλοιπη εβδομάδα - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

24.7.23

Καιρός: Πέφτει λίγο η θερμοκρασία σήμερα – Η ΕΜΥ προειδοποιεί για την υπόλοιπη εβδομάδα


Σάκης Αρναούτογλου: Η θερμοκρασία μέχρι τις αρχές Αυγούστου
Ο καύσωνας Cleon είναι ακόμη εδώ και συνεχίζει να προκαλεί πολλά προβλήματα εξαιτίας των ακραία υψηλών θερμοκρασιών που προκαλεί στη χώρα.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επίνδυνων καιρικών φαινομένων που έχει επικαιροποιήσει η ΕΜΥ, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία:


Τη Δευτέρα 24-7-2023 πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 νέα (η τρίτη) θερμική έξαρση.
Την Πέμπτη 27-7-2023 αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Τρίτη 25-7-2023 και την Τετάρτη 26-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη 27-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σάκης Αρναούτογλου: Η θερμοκρασία μέχρι τις αρχές Αυγούστου
«Φίλες και φίλοι! Ορατό μεν είναι επιτέλους το τέλος του καύσωνα, με την ερχόμενη όμως Τετάρτη, 26 Ιουλιόυ να αποτελεί κατα την ταπεινή μου άποψη, την τελευταία αλλά και την πιο επικίνδυνη καιρικά μέρα από πλευράς καύσωνα και λιβα μέχρι σήμερα! Απο κει και μετά υπαρχουν ενδείξεις και για κάποια αστάθεια σε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ!», ανέφερε σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου.


Ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στο Γύθειο – Η 4η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα στα χρονικά των καταγραφών
Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σημειώθηκε την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία που σημειώθηκε στο Γύθειο και ήταν ίση με 46.4 ºC, αποτελεί το νέο ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών που ξεκίνησαν από το 2006.


Η τιμή αυτή επίσης αποτελεί την 4η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα στα χρονικά των καταγραφών (βλ. Εικόνα 2). Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας καταρρίπτεται για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια (το προηγούμενο ήταν στις 02/08/2021), με προοπτική να ξανά καταρριφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.