ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν τις αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

27.7.23

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν τις αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους


 Χωρίς αυξημένη πλειοψηφία θα περάσει από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με το οποίο θα δοθούν αυξήσεις σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα υπερψηφίσουν.


ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσουν επί τις αρχής το νομοσχέδιο, όπως δήλωσαν από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος για την αξιωματική αντιπολίτευση και ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.


Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη, ο Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι περιλαμβάνει οριζόντια, αποσπασματικά μέτρα, που κινούνται σε επιδοματική λογική.


Στον ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε ένα αλαλούμ στη Βουλή, καθώς ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «υπερψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος», ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση, με τον Σωκράτη Φάμελλο να ανεβαίνει στο βήμα και να εξηγεί πως τελικά η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα ψηφίσει άρθρα που θεωρεί θετικά.


Από τα υπόλοιπα κόμματα, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση αναμένεται να δηλώσουν «παρών», ενώ ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη να καταψηφίσουν.


Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Οριζόντια αύξηση του βασικού μισθού των δημοσίων υπαλλήλων και αύξηση των επιδομάτων τέκνων.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης στο Δημόσιο.

Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναπροσαρμογή μισθολογίου των μελών ΔΕΠ, στα πανεπιστήμια.

Αύξηση αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ.

Μείωση ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Παράταση χορήγησης του Market Pass.

Θέσπιση μόνιμης λειτουργίας του Youth Pass, της οικονομικής ενίσχυσης ύψους 150 ευρώ στους νέους.

Πλήρης απαλλαγή πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Όχι» από το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για την ενίσχυση του εισοδήματος

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, που είχε διατηρήσει επιφυλάξεις για την τελική στάση του κόμματός του, δήλωσε πως το νομοσχέδιο πρέπει να καταψηφιστεί διότι περιλαμβάνει οριζόντια, αποσπασματικά μέτρα, που κινούνται σε επιδοματική λογική, μια λογική που δεν μπορεί να στηρίξει τους πολίτες, δεν αντιμετωπίζει μείζονα ζητήματα όπως την ακρίβεια και τα προβλήματα στέγασης.


«Το πρώτο νομοσχέδιο της νέας τετραετίας της ΝΔ περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα, αποσπασματικά, συνεχίζεται η επιδοματική λογική. Μια από τα ίδια. Και μόνον αυτός ο λόγος είναι για εμάς λόγος για να καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο», είπε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ.


«Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τη βασική πρότασή μας για το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή και τις ανισότητες» είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, και εξήγησε ότι σε αυτά τα τρία κρίσιμα μέτωπα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφύγει να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση, και δείγμα γραφής αυτής της πολιτικής της είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.


Φάμελλος: Το νομοσχέδιο «είναι εμβαλωματικό, αποσπασματικό, επιδοματικό»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, αν και αρχικά είπαν πως θα υπερψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, τελικά άλλαξαν γνώμη και δήλωσαν πως θα ψηφίσουν όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία.


«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με τον πολυδιαφημισμένο εκσυγχρονισμό του κ. Μητσοτάκη. Είναι αποσπασματικές ρυθμίσεις, είναι κλασική πολιτική επιδομάτων, το είπαν και οι φορείς, και δημιουργεί μια μικρή ελάφρυνση -πολύ μικρότερη από το βάρος των φορολογικών εσόδων- σε κάποιες κοινωνικές ομάδες» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, ασκώντας έντονη κριτική τόσο στο νομοσχέδιο αυτό καθαυτό όσο και στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.


Ο κ. Φάμελλος είπε ότι το νομοσχέδιο «είναι εμβαλωματικό, αποσπασματικό, επιδοματικό».


«Προφανώς και θα ψηφίσουμε όλα τα άρθρα που δίνουν έστω και κάτι λίγο στην κοινωνία, όμως θα ξεκαθαρίσουμε στην κοινωνία πως είναι πολύ λιγότερα απ' ό,τι χάνουν, και δεν είναι μεταρρυθμίσεις, πασαλείμματα είναι, και το θέμα του επιδόματος των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι μισθολόγιο, επιδόματα είναι», ανέφερε.


Ο κ. Φάμελλος πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το μηνιαίο επίδομα των 40 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους, «αλλά από την άλλη θα αναδείξουμε και την υποκρισία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και θα καταθέσουμε την ένστασή μας και επί της αρχής στο νομοσχέδιο για κάτι επιπλέον, και για τον τρόπο της νομοθέτησης, για τον τρόπο που μας φέρνετε τις τροπολογίες από την πίσω πόρτα».


Σχολίασε, ειδικότερα, πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να φέρει χθες το βράδυ τροπολογία για το θέμα της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ και πως με αυτήν θέλει «να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, δήθεν, ότι η κυβέρνησή του δεν είχε καμία πρόθεση να ιδιωτικοποιήσει το νερό». Τόνισε ότι η τροπολογία έπρεπε να έρθει ως άρθρο και πως αυτή δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης αλλά υποχρέωσή της, γιατί τη διατάζει το ΣτΕ να το κάνει.


«Έρχεστε συρόμενοι και το κάνετε αυτό, όχι μόνο απ' το ΣτΕ, αλλά και από τους εργαζόμενους και από τους πολίτες που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας ότι αυτό που φέρνει ως τροπολογία η κυβέρνηση αποτελεί μια μεγάλη ήττα της. Πρόσθεσε πως παλιότερα το ΣτΕ «είχε σταματήσει και την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του υδραγωγείου Αττικής». «Είχατε ξεκάθαρη επιλογή την ιδιωτικοποίηση του νερού, αλλά τα βρήκατε σκούρα», συμπλήρωσε.


Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο η κυβέρνηση έρχεται να εξυπηρετήσει έναν διπλό επικοινωνιακό σκοπό: να φανεί ότι καλύπτει προεκλογικές δεσμεύσεις της και να "αποδείξει" ότι κάτι κάνει».


Μιλώντας για τους μισθούς στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:


«Ουδεμία σχέση έχει το νομοσχέδιο με νέο μισθολόγιο. Ένα επίδομα είναι. Είναι μια οριζόντια αύξηση της τάξης των 40 ευρώ καθαρά τον μήνα, ένα επίδομα που το βαφτίζετε αύξηση». Πρόσθεσε ότι οι ετήσιες αποδοχές και στην κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πρωτοδιοριζόμενου παραμένουν κάτω από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΑΔΕΔΥ, ο μισθός -καθαρά 730 ευρώ- για έναν νεοδιορισμένο εκπαιδευτικό δεν εξασφαλίζει ούτε την επιβίωση.


«Άρα, λέτε ότι δεν θέλετε επιστήμονες στο Δημόσιο, αυτό είναι το σχέδιό σας, ή μήπως δεν θέλετε καθόλου Δημόσιο;», ρώτησε ο κ. Φάμελλος, αναφέροντας ότι πρόκειται για «κλασικό σχέδιο υποβάθμισης του Δημοσίου και της εργασίας στο Δημόσιο» και σχολίασε πως «είναι απολύτως φυσιολογικό ότι ομόφωνα η ΑΔΕΔΥ απέρριψε το νομοσχέδιο».

Πηγή