Δημόσιο: Έως και 7 αυξήσεις σε υπαλλήλους και ενστόλους - Φωνή του Λ.Σ.

Breaking

23.7.23

Δημόσιο: Έως και 7 αυξήσεις σε υπαλλήλους και ενστόλους


 Δημόσιο: Εως και 7 διαφορετικές αυξήσεις σε βασικούς μισθούς, επιδόματα και καθαρές αποδοχές θα λάβουν από τον Ιανουάριο του 2024 εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Οι αυξήσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο διακρίνονται σε άμεσες και έμμεσες. Οι άμεσες αφορούν στις μικτές αποδοχές (και κατ’ επέκτασιν και στις καθαρές αποδοχές) και ορίζονται με συγκεκριμένα ποσοστά ή ποσά από τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Πρόκειται για ονομαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, στα ποσά της οικογενειακής παροχής για όλους όσοι βαρύνονται με τέκνα, στα επιδόματα θέσης ευθύνης, στα επιδόματα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τους έγγαμους ενστόλους και όσους εξ αυτών βαρύνονται και με τέκνα, στα επιδόματα υπηρεσίας των ενστόλων σε παραμεθόριες περιοχές, στις αποζημιώσεις για μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών. Οι έμμεσες αυξήσεις προκύπτουν από τις αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που προβλέπει το νομοσχέδιο για τους μισθωτούς εργαζομένους με εξαρτώμενα τέκνα.

Ως εκ τούτου από όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και τις 7 αυξήσεις θα τις λάβουν οι ένστολοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, έχουν οικογένειες με παιδιά, υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και μετακινούνται συχνά εκτός έδρας για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους. Γι’ αυτούς τους εργαζομένους αυξάνονται βασικοί μισθοί, ποσά οικογενειακής παροχής, επιδόματα θέσης ευθύνης, επιδόματα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, επιδόματα παραμεθορίου και αποζημιώσεις για μετακινήσεις λόγω υπηρεσιακών αναγκών, ενώ έχουν και πρόσθετο όφελος από τις αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος. Ωστόσο, οι εν λόγω δημόσιοι λειτουργοί δεν θα είναι οι περισσότερο ωφελημένοι, καθώς το συνολικό ποσό των άμεσων και έμμεσων αυξήσεων θα κυμανθεί μεταξύ 150-200 ευρώ το μήνα για τους περισσότερους.
Αυξήσεις στο Δημόσιο: Οι περισσότερο ωφελημένοι

Στην πραγματικότητα, περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσης ευθύνης, λόγω του σημαντικού ύψους των επιδομάτων ευθύνης που ήδη λαμβάνουν και των μεγάλων αυξήσεων της τάξεως του 30% που θα λάβουν στα συγκεκριμένα επιδόματα από το νέο έτος. Πρόκειται για τους τμηματάρχες, τους υποδιευθυντές, του διευθυντές και τους γενικούς διευθυντές των πολιτικών δημοσίων υπηρεσιών οι οποίοι εκτός από την αύξηση των 70 ευρώ το μήνα στους βασικούς τους μισθούς, θα λάβουν και αυξήσεις από 87 έως 300 ευρώ το μήνα στα επιδόματα θέσης ευθύνης, ενώ εάν βαρύνονται και με τέκνα θα δικαιούνται και επιπλέον αυξήσεις από 20 έως 50 ευρώ το μήνα, λόγω των αναπροσαρμογών στα ποσά της οικογενειακής παροχής. Γι’ αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων του Δημοσίου οι συνολικές αυξήσεις αποδοχών θα κυμανθούν από 177 έως 420 ευρώ το μήνα.


Οι λιγότερο ωφελημένοι θα είναι οι απλοί πολιτικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς και οι ένστολοι οι οποίοι είναι άγαμοι, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, δεν κατέχουν θέσεις ευθύνης και δεν μετακινούνται μακριά από τα γραφεία τους για υπηρεσιακές ανάγκες. Οι εν λόγω εργαζόμενοι θα λάβουν μόνο την αύξηση στους βασικούς τους μισθούς, η οποία ανέρχεται σε 70 ευρώ μικτά!

Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο όμως βρίσκεται ανάμεσα στα δύο παραπάνω… άκρα. Ολοι έχουν εξασφαλισμένη την αύξηση των 70 ευρώ το μήνα στους μικτούς βασικούς τους μισθούς και από κει και πέρα, όσον αφορά τις άμεσες αυξήσεις των μικτών αποδοχών:

-Οσοι βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα αλλά είναι απλοί υπάλληλοι θα λάβουν επιπλέον αυξήσεις 20-50 ευρώ το μήνα λόγω των αναπροσαρμογών στα ποσά της οικογενειακής παροχής. Γι’ αυτούς τα ποσά των συνολικών αυξήσεων θα ανέλθουν στα 90-120 ευρώ το μήνα.

-Οσοι είναι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας και έχουν θέσεις ευθύνης, είναι δηλαδή διοικητές ή υποδιοικητές μονάδων αλλά δεν βαρύνονται με τέκνα θα λάβουν επιπλέον αυξήσεις 9 έως 165 ευρώ το μήνα, λόγω των αυξήσεων κατά 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης. Γι’ αυτούς οι συνολικές αυξήσεις (μαζί με τις αναπροσαρμογές των βασικών μισθών) θα φθάσουν στα 79 έως 235 ευρώ το μήνα. Εάν βαρύνονται και με τέκνα, τότε οι συνολικές αυξήσεις θα φθάσουν στα επίπεδα των 114 έως 300 ευρώ το μήνα (λόγω αύξησης και του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας).

Ας δούμε όμως αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ποιες είναι οι 7 κατηγορίες των αυξήσεων που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024 για τις αποδοχές των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου και των υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας:

1) Καθολική αύξηση βασικών μισθών κατά 70 ευρώ. Αυξάνεται κατά 70 ευρώ μικτά ο βασικός μισθός όλων των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και των ερευνητών.


2) Αύξηση οικογενειακής παροχής κατά 20 έως 50 ευρώ. Η οικογενειακή παροχή, για όλους τους εργαζομένους στο Δημόσιο, ανέρχεται σήμερα σε 50 ευρώ το μήνα για ένα τέκνο, 70 ευρώ για δύο τέκνα, 120 ευρώ για τρία τέκνα, 170 ευρώ για τέσσερα τέκνα, συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο (μικτά). Από 1/1/2024 τα ποσά αυτά αυξάνονται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Συνεπώς ένας πολιτικός δημόσιος υπάλληλος ή ένας αξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων ή ένα στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας ή ένας πανεπιστημιακός με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ το μήνα ενώ κάθε υπάλληλος ή ένστολος ή πανεπιστημιακός με δύο ή περισσότερα τέκνα θα λάβει επιπλέον αύξηση 50 ευρώ το μήνα.

3) Αύξηση κατά 30% των επιδομάτων θέσεως ευθύνης. Τα επιδόματα θέσεως ευθύνης των πολιτικών υπαλλήλων και των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας αυξάνονται: i) κατά 87 έως 300 ευρώ για τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου, ως εξής:

α) από 1.000 σε 1.300 ευρώ, για τους γενικούς διευθυντές

β) από 450 σε 585 ευρώ, για τους διευθυντές

γ) από 350 σε 455 ευρώ, για τους υποδιευθυντές

δ) από 290 σε 377 ευρώ, για τους τμηματάρχες. ii) κατά 9 έως 165 ευρώ για τους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Από 30 έως 550 ευρώ που κυμαίνονται σήμερα, θα ανέρχονται σε 39 έως 715 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον βαθμό κάθε αξιωματικού.

4) Αύξηση κατά 15 ευρώ του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν και παιδιά. Πρόκειται για ειδικό επίδομα που το λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι. Το εν λόγω επίδομα αναπροσαρμόζεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

5) Αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου. Το επίδομα παραμεθορίου αυξάνεται από 100 στα 130 ευρώ και αφορά 21.200 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

6) Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης των πολιτικών υπαλλήλων και των υπηρετούντων στις Ε.Δ. και τα Σ.Α. από τα 0,15 ευρώ στα 0,20 ευρώ (κατά 33%) για μετακινήσεις που αφορούν υπηρεσιακές ανάγκες. Επιπλέον αναπροσαρμόζονται οι δαπάνες διανυκτέρευσης στο εσωτερικό από 25% έως 33%, καθώς και στο εξωτερικό κατά 10%.

7) Επιπλέον αυξήσεις στα καθαρά ποσά συνολικών μηνιαίων αποδοχών για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου με εξαρτώμενα τέκνα. Οι αυξήσεις αυτές θα προέλθουν από τις μειώσεις στις κρατήσεις φόρου εισοδήματος που θα προκαλέσουν οι αυξήσεις στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, τα αφορολόγητα όρια εισοδήματος για τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου με εξαρτώμενα τέκνα θα αυξηθούν κατά 1.000 ευρώ από την 1η/1/2024. Αυτό σημαίνει ότι από το επόμενο έτος θα μειωθεί η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για τους μισθούς όσων υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου έχουν 1 ή περισσότερα τέκνα. Ειδικότερα, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος θα μειωθεί:

* κατά 90 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 7,5 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν ένα εξαρτώμενο τέκνο και ετήσιο ατομικό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ

* κατά 220 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 18,33 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν δύο, τρία, πέντε ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και ετήσιο ατομικό εισόδημα υψηλότερο των 11.000 ευρώ.

* κατά 240 ευρώ σε ετήσια βάση ή κατά 20 ευρώ σε μηνιαία βάση για όσους έχουν τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.

Νέο ειδικό μισθολόγιο για μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει νέο ειδικό μισθολόγιο για τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, με αύξηση βασικών μισθών και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης. Η συνολική μεσοσταθμική αύξηση των αμοιβών θα είναι της τάξεως του 10%. Οι διατάξεις του νέου μισθολογίου θα ισχύσουν αναδρομικά από 7/10/2022.

Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 7/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ και της οικογενειακής παροχής που θα λάβουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Αναλυτικά: Αυξάνεται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ (Πανεπιστήμια, Πολυτεχνεία, Ανώτατη Σχολή Καλών τεχνών, ΑΣΠΑΙΤΕ), επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο βασικός μισθός κατά 5%.
Χορηγείται στα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ, επιπλέον των ανωτέρω και σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 200 ευρώ ανάλογα την εκπαιδευτική βαθμίδα.
Αυξάνεται ο βασικός μισθών διδακτικού προσωπικού άλλων φορέων της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΣΕΙ, ΑΕΑ, ΑΕΝ, ΙΕΠ) από 2,5% έως 4% και χορηγείται ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης από 100 έως 150 ευρώ, αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα.

Επιδόματα θέσεως ευθύνης αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

ΒΑΘΜΟΣΜΗΝΙΑΙΟ ΠΟΣΟ ΣΕ ΕΥΡΩΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΕ ΠΟΣΟ
ΕΩΣ 31-12-2023ΑΠΟ 1ης-1-2024 (αύξηση 30%)
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ550715165
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ

και αντίστοιχοι

400520120
Α/ΑΤΑ και αντίστοιχοι

και υπαρχηγοί Σωμάτων Ασφαλείας

350455105
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

και αντίστοιχοι

25032575
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ

και αντίστοιχοι

20026060
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ

και αντίστοιχοι

17022151
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

και αντίστοιχοι

607818
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι405212
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ

και αντίστοιχοι

30399
ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΑΠΟ 1ης-1-2024 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΑΜΑ Ή ΣΥΝΑΨΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑ
ΒΑΘΜΟΣΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΩΣ 31-12-2023ΑΠΟ 1ης-1-2024ΕΩΣ 31-12-2023ΑΠΟ 1ης-1-2024
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ555570

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ και αντίστοιχοι505520445460
Α/ΑΤΑ και αντίστοιχοι υπαρχηγοί Σωμάτων Ασφαλείας485500425440
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και αντίστοιχοι475490415430
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και αντίστοιχοι455470395410
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ και αντίστοιχοι450465390405
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι440455380395
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι430445370385
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι340355280295
ΛΟΧΑΓΟΣ και αντίστοιχοι275290215230
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ και αντίστοιχοι245260185200
ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ και αντίστοιχοι235250175190
ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ και αντίστοιχοι215230155170
ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ και αντίστοιχοι205220145160
ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ και αντίστοιχοι195210135150
ΛΟΧΙΑΣ και αντίστοιχοι170185110125
ΔΕΚΑΝΕΑΣ και αντίστοιχοι160175

Μόνιμος στρατιώτης και αστυφύλακας που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις160175100115
ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ/ΣΥΝΟΡΟΦΥΛΑΚΑΣ

160175
 

ΤΑ ΙΣΧΥΟΝΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΑΠΟ 1ης-1-2024 ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΓΑΜΑ Ή ΣΥΝΑΨΑΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑ

ΒΑΘΜΟΣΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΕΩΣ 31-12-2023ΑΠΟ 1ης-1-2024ΕΩΣ 31-12-2023ΑΠΟ 1ης-1-2024
ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ615630

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ και αντίστοιχοι565580505520
Α/ΑΤΑ και αντίστοιχοι υπαρχηγοί Σωμάτων Ασφαλείας545560485500
ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και αντίστοιχοι535550475490
ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ και αντίστοιχοι515530455470
ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ και αντίστοιχοι510525450465
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι500515440455
ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι490505430445
ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ και αντίστοιχοι400415340355
ΛΟΧΑΓΟΣ και αντίστοιχοι335350275290
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ και αντίστοιχοι305320245260
ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ και αντίστοιχοι295310235250
ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ και αντίστοιχοι275290215230
ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ και αντίστοιχοι265280205220
ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ και αντίστοιχοι255270195210
ΛΟΧΙΑΣ και αντίστοιχοι230245170185
ΔΕΚΑΝΕΑΣ και αντίστοιχοι220235

Μόνιμος στρατιώτης και αστυφύλακας που δεν έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις220235160175
ΕΙΔΙΚΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ/ΣΥΝΟΡΟΦΥΛΑΚΑΣ

220235

Πηγή:eleftherostypos.gr